Rimakauhua ja rakkautta -sarja oli käsikirjoittaja David Nichollsille haastava projekti: ”Piti miellyttää näyttelijöitä, jotka tiesivät asemansa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Rimakauhua ja rakkautta -sarja oli käsikirjoittaja David Nichollsille haastava projekti: ”Piti miellyttää näyttelijöitä, jotka tiesivät asemansa”

Englantilainen kirjailija David Nicholls kirjoittaa romanttisia tarinoita, joissa ei välttämättä ole onnellista loppua.

2.11.2019 11:41

Helsingin kirjamessuilla vieraillut David Nicholls, 52, tunnetaan ennen kaikkea Rimakauhua ja rakkautta -tv-sarjan käsikirjoittajana ja kirjailijana, jonka tunnetuimmasta teoksesta, Sinä päivänä -hittiromaanista on tehty myös hittielokuva.

Suomessa Nicholls on markkinoimassa uutta, viidettä romaaniaan Suloinen suru.

Kaikkia näitä teoksia yhdistää se, että Nicholls kirjoittaa rakkaudesta ja ihmisten välisistä suhteista tavalla, jota kuvaillessaan kriitikot ja lukijat käyttävät mielellään sanoja ”katkeransuloinen” ja ”elämänmakuinen”.

– Ehkä vielä joskus kirjoitan jotain, joka on alusta loppuun onnellista ja iloista. Jotenkin kyllä vierastan sellaista, Nicholls naurahtaa IS:lle – eihän elämäkään ole yleensä pelkkää onnea.

Suomessakin suosittu Rimakauhua ja rakkautta toimi Nichollsille kirjoittajakouluna. Hän pääsi mukaan käsikirjoittajien ryhmään sarjan kolmannelle kaudelle.

– Se oli opettavaista, sillä sarjan hahmot ja asetelmat olivat jo olemassa. Piti ottaa monien ihmisten mielipiteet huomioon, miellyttää muun muassa näyttelijöitä, jotka tiesivät asemansa. Sarja oli tuolloin jo Britanniassa suosittu, Nicholls muistelee.

Kirjoittaja oppi – tai luuli oppineensa. Romanttinen tv-sarja Rescue Me syntyi viime vuosikymmenellä Nichollsin luomuksena. BBC tuotti sarjan.

– Mutta se ei ollut lähellekään sellainen menestys kuin Rimakauhua ja rakkautta. Ja äkkiä olin ilman töitä. Niinpä ryhdyin romaanikirjailijaksi.

Aikuisuutensa aluksi Nicholls oli kouluttautunut 1980-luvun lopulla näyttelijäksi New Yorkissa. Shakespeareen jo teini-ikäisenä ihastunut nuori näyttelijä sai Englantiin palattuaan kiinnityksen Lontoon National Theatreen, mutta turhautui.

– Kahdeksassa vuodessa minulla oli kaksi roolihenkilöä, joilla oli nimet.

Hän ryhtyi käsikirjoitusten editoijaksi ja vähitellen myös kirjoittajaksi.

Sinä päivänä toi Nichollsin kolmantena romaanina menestyksen – ja muutakin.

– Sain kirjan suosion jälkeen tyhjän paperin kammon. En pystynyt kirjoittamaan mitään kolmeen vuoteen.

Uusi romaani syntyi jo vaivattomammin. Nicholls kirjoitti ennen tähän ryhtymistä palkitun tv-sarjan Patrick Melrose. Myös tämä brittinäyttelijä Benedict Cumberbatchin tähdittämä sarja on nähty Suomessa – ja se on todellisuuteen perustuvana, synkkänä hyväksikäyttötarinana jotain ihan muuta ne romanttiset tunnelmat, joiden loihtimisesta Nicholls tunnetaan.

– Patrick Melrose oli viiden vuoden projekti. Raskas, mutta raikastava, Nicholls sanoo.

– Suloinen suru oli helppo kirjoittaa sen jälkeen, kun kirjan rakenne oli minulle itselleni selvä. Jokainen viidestä romaanistani on ollut omanlaisensa prosessi. Nyt keräsin yli vuoden ajan leikekirjaa kaikesta, mitä kirjaan tahdon – ja sitten aloin vain kirjoittaa. Ja kun kirjoitan, se sujuu virka-aikaan yhdeksästä viiteen, tuhannen sanan päivätahtiin.

Kirjassa yhdistyvät Nichollsin peribrittiläiset tavaramerkit, syvä Shakespearen ja toisaalta populaarikulttuurin tuntemus; lämminhenkisyys ja sen vastapainona viiltävän ilkeä huumori: teinipoika kätkee kondomit kotona levyhyllyyn ja paljon parjattuun Stone Rosesin toiseen levyyn, sillä ”sinne ei kukaan koskaan katsoisi”.

Suloinen suru sijoittuu pääasiassa vuoteen 1997, jolloin kirjan päähenkilö etsii itseään koulunsa lopetettuaan. Prinsessa Dianan kuolinvuonna Britannia oli voimissaan, noihin aikoihin ”Cool Britannia” -käsitteen alle mahtui vireää intoa monella alalla brittipopista kuvataiteeseen ja Lontoon ravintolatarjonnan piristymiseen kansainväliselle huipputasolle.

Brexit-Englannissa tuota intoa ei Nichollsin mukaan ole.

– Miten kaukana olemmekaan tuosta kirjan ajasta, hän huudahtaa.

– Maa on jakautunut kahtia, ihmiset ovat epätietoisia ja vihaisia. Se tekee minut surulliseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?