Ylen Eränkävijöistä tuttu Aki erosi pitkästä suhteesta ja aloitti uuden elämän Lapissa – näin hänellä menee nyt - Viihde - Ilta-Sanomat

Ylen Eränkävijöistä tuttu Aki erosi pitkästä suhteesta ja aloitti uuden elämän Lapissa – näin hänellä menee nyt

Ylen huippusuositun Eränkävijät-sarjan Aki Huhtanen elää eron jälkeen Äijä-koiransa kanssa rauhallista, mutta antoisaa arkea Kilpisjärvellä.

26.10.2019 7:01

Lapin käsivarren erämaassa on tähän vuodenaikaan hiljaista. Talvella, keväällä ja kesällä pikkukaupungin kadut ja Kilpisjärven ympäristö houkuttelevat ulkomaisia ja suomalaisia turisteja, mutta syysruskan jälkeen turistit pysyvät poissa.

Kilpisjärven rannalla asuva Aki Huhtanen nauttii rauhasta täysin siemauksin.

– Tykkään tästä vuodenajasta. Hyvillä kalapaikoilla saa pilkkiä rauhassa.

Äijä-koira makoilee aamulenkin ja ruokailun jälkeen tyytyväisenä kuistin sohvalla ja katselee ohi kulkevia poroja sillä aikaa, kun Aki puhuu puhelimessa.

– On vähän hassuakin, että nyt täällä on hiljaista. Minun mielestäni tämä on parhaita vuodenaikoja kalastukseen. Nyt on vielä helppoa kairata ja pilkkiä, kun jäätä ei ole vielä puoltatoista metriä.

– Jäällä ei ole vielä lunta, joten jään läpi näkee, missä kalaparvet liikkuvat. Minusta se on mielenkiintoista katseltavaa. Jäälle pitää aina mennä varovaisesti. Ensijään alla pilkkipaikoilla rannalla ei ole vettä kuin 30–50 senttimetriä, missä suuret harjukset ja siiat majailevat.

  • Yllä olevalla videolla Aki kertoo elämästään Lapissa viime toukokuussa.

Äijä oli pennusta lähtien poikkeuksellinen koira.­

Ei anneta Kilpisjärven rauhallisten syyspäivien kuitenkaan hämätä. Akin ja Äijän tähdittämän Eränkävijät-ohjelman neljäs kausi pyörii tällä hetkellä Ylellä, ja rakastetun tv-sarjan kunkin jakson keskikatsojamäärä on Finnpanelin mukaan hurjat yli puoli miljoonaa.

Aki kertoo iloisena, että on saanut valtavasti positiivista palautetta kaudesta. Hän on itsekin siihen todella tyytyväinen.

– Mielestäni se on tällä hetkellä ehkä paras kausi, mitä ollaan kuvattu. Kaikki onnistui hyvin. Kaloja tuli hyvin ja käytiin mielenkiintoisissa paikoissa.

– Monet fanit ovat laittaneet minulle viestiä, että katsovat jo uudestaan niitä jaksoja Yle Areenasta.

Eränkävijöitä kuvataan ympäri vuoden. Aki ja Äijä tekevät kuvausreissuja saman sarjan tulevalle viidennelle kaudelle vielä tämän syksyn sekä ensi kevään aikana. He kuvaavat samaan aikaan myös ohjelman uutta kansainvälistä versiota, joulukuussa alkavaa Love of the Wild -sarjaa.

– Minun kesälomani alkaa ensi viikon kuvausten jälkeen. Sitten voi miettiä, jos vaikka lähtisi jonnekin lämpimään käymään, Aki tuumaa.

Akin arkirutiinit ovat yksinkertaiset: hän kalastaa, kuntoilee Äijän kanssa ja herää silloin kun hyvältä tuntuu.­

Äijä ja pilkkisauna jäällä.­

Eränkävijöiden seuraavalla kaudella, kauden alkua lukuun ottamatta, Akin rinnalla ei nähdä enää mukana Emiliaa, hänen aiempaa seurustelukumppaniaan. Kaksikko päätti jatkaa elämäänsä ystävinä.

Aki kertoo, että hänen arkensa jatkuu hyvin samanlaisia rutiineja mukaillen kuin aiemminkin.

– Arkisin heräillään kaikessa rauhassa Äijän kanssa ja käydään aamulenkillä. Olemme alkaneet kuntoilemaan Äijän kanssa enemmän, mutta muuten arjen rutiinit eivät ole muuttuneet miksikään.

Äijällä menee sen sijaan parisuhderintamalla mukavasti.

– Äijällähän jatkuu edelleen suhde Elsa-koiran kanssa! Muitakin narttukoiria Äijä on toki tapaillut, mutta vain kaveripohjalta, sillä Elsa on aina se ykkönen, Aki nauraa.

Aki Huhtanen vastaanotti Vuoden esiintyjä -palkinnon Kultainen Venla -gaalassa tammikuussa 2019. Tuolloin Emilia oli hänen mukanaan.­

Kuva Akista ja Äijästä Kilpisjärvellä toukokuussa.­

Aki ja Emilia hankkivat Äijän viisi vuotta sitten yhdessä. Kasvattaja suositteli koiraa Akille kaveriksi kalastusoppaan työhön, koska siitä huomasi heti, että se oli luonteeltaan varsin poikkeuksellinen koira.

– Se on sellainen sopivan rauhallinen ja omien polkujensa tallaaja. Se oli pennusta pitäen erilainen kuin muut. Sitä ei saa hermostumaan oikein millään, mutta sitten harvoin kun Äijä hermostuu, saavat muut kyllä alistua, Aki kertoo.

Äijä onkin se, joka saa ainakin Akin sanojen mukaan parivaljakosta enemmän ihailijapostia.

– Sanotaan niin, että 80 prosenttia postista tulee Äijälle, ja joskus mukaan eksyy jokunen kirje minullekin, hän naurahtaa.

Revontulet näkyvät lokakuisin Lapissa upeasti.­

Kun Eränkävijöiden kansainvälinen versio alkaa, Akin kalastusoppaan palveluja myyvän yrityksen toiminta saattaa vilkastua jopa entisestään, jos mahdollista. Ensi kesän kalastusreissut on jo nyt varattu melkein loppuun.

– Oppaan kannalta on tietysti positiivinen asia, että asiakkaita on jopa liikaa. Toivoisin toisaalta, että useampi uskaltaisi tulla tänne myös kaamosaikaan, Aki pohtii.

Syvimpään kaamosaikaan päivä kestää Kilpisjärvellä vain muutaman tunnin. Akin mielestä se on upea vuodenaika, sillä jäällä on mukavaa saunoa pilkkisaunassa ja katsella revontulia kalastuspäivän jälkeen.

– Sitä paitsi oman kokemukseni mukaan ennätysraudut on napattu tammi-helmikuussa kaikkein järeimpään vuodenaikaan. Suuret raudut syövät paremmin sen päivän lyhyen valoisan ajan aikana.

Nykyään Aki ja Äijä elävät arkeaan kahdestaan Kilpisjärven kauniissa maisemissa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?