Sampo Kaulanen avoimena julkisuuden varjopuolista – täydellinen pohjanoteeraus tapahtui Metallican keikalla: ”En ole koskaan kokenut sellaista” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sampo Kaulanen avoimena julkisuuden varjopuolista – täydellinen pohjanoteeraus tapahtui Metallican keikalla: ”En ole koskaan kokenut sellaista”

Kauppiaana tutuksi tullut Sampo Kaulanen on ollut julkisuudessa jo vuosia.

Julkaistu: 25.10.2019 6:54

Kauppias Sampo Kaulanen toi tietoisesti yksityiselämänsä julkisuuteen. Julkisuuden raadollisuus yllätti silti viime kesänä surullisen kuuluisalla Metallican keikalla.

Kyläkauppias Sampo Kaulanen, 40, on vuosien ajan kertonut julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa hyvin avoimesti yksityiselämänsä vaikeistakin käänteistä, kuten kamppailusta mielenterveytensä ja ADHD:n kanssa.

Mies tuli tutuksi suomalaisille Diili-ohjelman kilpailijana ja kuvauksissa hän tapasi myös vaimonsa Mintun. Kaulanen on tunnustanut menneensä mukaan ohjelmaan markkinoidakseen yritystään, isoisänsä Äkäslompoloon perustamaa Jounin kauppaa.

Television ja ankaran somemarkkinoinnin seurauksena kauppias on voittanut Venla-pystin ja hänen somekanavillaan on tuhansia seuraajia.

Toimittaja Riku Siivosen kirjoittamassa elämäkerrassa Sampo Kaulanen. Suomen sympaattisin kauppias (WSOY) Kaulasen äiti hämmästelee asiaa, sillä julkisuus ei ollut ilmeinen valinta ujoksi ja herkäksi itseään luonnehtivalle miehelle, joka ei pidä minglaamisesta.

– Ihmeissäni olen seurannut, miten Sampon kaltainen ihminen, joka on vapissut luokassa tai ylipäänsä aina kun on joutunut sanomaan oman mielipiteensä, menee monisatapäisen yleisön eteen puhumaan tai radiossa esiintymään, Anne Kaulanen sanoo kirjassa.

Sampo ja Minttu viihtyivät viime kesänä Metallican keikalla, joka kuitenkin päättyi ikävästi.

Kyseessä on jollain tapaa kiero yhtälö, myöntää Sampo, mutta toteaa, että yksityiselämän tuominen julkisuuteen raadollisen rehellisesti oli tietoinen veto ja tavoite. Julkisuudessa miehen yllätti ainoastaan se, että hän todella onnistui rakentamaan henkilöbrändinsä tyhjästä.

– Onhan se helvetinmoinen matka lähetä pöpeliköstä tekemään henkilöbrändiä nollasaavutuksilla. Alkuun olin Diili-Sampo, ja muistan, kun pohdin Mintulle, että mitenköhän siitä etuliitteestä pääsisi eroon. Se on ollut mielenkiintoinen matka, kauppias kertoo Ilta-Sanomille.

Kaulanen arvioi erottuvansa juuri siksi, että suurin osa julkkiksista tai somepersoonista puhuu elämästään vain pintapuolisesti.

– Jos tulee töppäiltyä, niistä ei puhuta. Minä ajattelin, että vedetään ranteet auki sitten kunnolla, tokaisee Kaulanen, jonka mukaan palaute on ollut silti pääosin positiivista ja sitä tulee myös nuorilta Snapchatin kaltaisissa kanavissa.

– Seuraajilta tulee viestiä, että on kiva, kun olen kertonut vaikeistakin asioista. Se antaa heille tosi paljon, koska he tietävät, etteivät ole yksin sekaisin.

Kirjaprojektia Kaulanen kuvailee terapeuttiseksi kokemukseksi, sillä Siivosen kanssa hän kävi asioita läpi syvällisemmin kuin koskaan aiemmin, vaikka vuosien mittaan on tullut kokeiltua kaikenlaista terapiasta AA-kerhoon.

Sampo kertoo olevansa ylpeä Minttu-vaimostaan, joka osallistui Suurin pudottaja -ohjelmaan.

Myös Minttu kiittelee kirjahankkeen tehneen hyvää miehelleen. Yllätyksiä ei tullut vastaan, mutta hän myöntää tunteneensa surua siitä, kun myös yhteiselämän vaikeita hetkiä tuli käytyä läpi.

– Sampon kannalta projekti oli loistava. Olen tosi onnellinen, että hän teki tämän, koska hän joutui käsittelemään sekä isänsä itsemurhan että omia mokiaan syvällisemmin, Minttu kiittelee.

Sampo korostaa kirjan olevan vain yksi osa elämäntavoissa tapahtunutta suurta muutosta. Kaikki alkoi, kun mies raahattiin vuosi sitten kesällä lepositeissä sairaalaan.

– Pään sisällä on viimeisen vuoden aikana tapahtunut asioita enemmän kuin koko ikänä, hän kertoo.

Kaulanen luopui keväällä 95 prosentista julkisista esiintymisistään. Kehon fyysinen hyvinvointi alkoi kiinnostaa, ja hän aloitti kaksi kuukautta sitten personal trainer -koulutuksen. Viime viikonloppuna Kaulanen valmistui kuntosaliohjaajaksi.

Muutos on sujunut mukavasti, kun Minttukin laittoi elämäntapansa remonttiin osallistuttuaan kesällä Suurin pudottaja -ohjelmaan. Sarjassa nähtiin, että Sampon vetäessä vaimolleen treenejä keskisormet viuhuivat. Mintun treenit ovat jatkuneet kuvausten jälkeen Sampon johdolla, vaikka tunteet kuumenevat välillä edelleen.

– Se, joka on keksinyt sanonnan ”pariskunta, joka treenaa yhdessä, pysyy yhdessä”, on joko ikisinkku tai muuten vaan päästään vialla, nauraa Minttu.

Sampo Kaulanen julkaisi keskiviikkona kirjan Suomen sympaattisin kauppias.

Sampo kehuu puolestaan vuolaasti vaimossaan tapahtunutta muutosta.

– Mintussa on kesän aikana tapahtunut mahtava muutos. Ote syömiseen, treenaamiseen ja kaikkeen on ihan erilainen.

Myös vaimo antaa miehelleen kehuja siitä, että treenit on mahdutettu kiireiseen arkeen.

– Sampo on ollut siinä paras suunnannäyttäjä, koska hän elää samanlaista elämää kuin minä.

Kaulasen kerrottua elämänmuutoksestaan ilkkui moni viime kesänä vahingoniloisena, kun vaimo talutti tukevasti humaltuneen kauppiaan pois Metallican keikalta.

Minttu kertoo, että pariskuntaa kuvattiin joka suunnasta taukoamatta, ja Sampo luonnehtii, ettei ole koskaan kokenut vastaavaa, vaikka on elänyt vuosia julkisuudessa.

– En ole koskaan kokenut sellaista määrää ihmisiä iholla. Kun käveltiin ihmisten joukossa, siinä oli mielettömästi jengiä kimpussa, ihan sama mihin päänsä käänsi, Kaulanen huokaa.

Sampo Kaulanen voitti Selviytyjät Suomi -ohjelman ensimmäisen tuotantokauden.

Minttu Kaulanen myöntää, että Suurimman pudottajan jälkeen ihmiset vilkuilevat ruokakaupassa jopa sitä, mitä ostoskärryyn päätyy. Pari kertookin lähtevänsä mielellään kaksin ulkomaille, jos tahtoo pitää hauskaa. Silloin harva tulee juttelemaan esimerkiksi Selviytyjistä tai pyytää selfietä kauppiaan kanssa.

– Kukaan ei laske, että nyt se Kaulanen on juonut kaksi lasia viiniä, eikös sen pitänyt käydä pt-koulua. Tai että tuohan oli Suurimmassa pudottajassa, eikö sen pitänyt laihduttaa ja syödä vain salaatteja, vaimo kiteyttää.

Pariskunta vakuuttaa silti, etteivät he kadu mitään, mitä heistä on julkisuudessa kerrottu. Vaikka pari on kertonut avoimesti myös seksielämästään, Kaulaset sanovat, ettei aivan kaikki sentään ole julkista heidänkään arjessa. Sivullisia ihmisiä, kuten vanhempiaan tai lapsiaan, he eivät halua tuoda esille ilman lupaa.

– Sellaisista en halua puhua, mikä ei liity suoraan meihin. Oli sitten vaikka kavereiden hölmöilyjä tai sitä, miten julkimot juhlivat, Sampo Kaulanen linjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?