Sampo Kaulanen on puhunut julkisuudessa lähes mistä tahansa – yksi aihe raivostuttaa someseuraajia yli kaiken: ”Tappouhkailuja ja rumaa kieltä tulee” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sampo Kaulanen on puhunut julkisuudessa lähes mistä tahansa – yksi aihe raivostuttaa someseuraajia yli kaiken: ”Tappouhkailuja ja rumaa kieltä tulee”

Somessa suurta suosiota nauttiva Sampo Kaulanen paljastaa tuoreessa elämäkerrassaan ottavansa ilmastonmuutoksen vakavasti. Seuraajilta tuleva palaute ei ole aina myönteistä.

Sampo Kaulanen on kertonut myös sosiaalisessa mediassa havaintojaan siitä, kuinka talvet ovat muuttuneet ilmastonmuutoksen myötä hänen kotikonnuillaan Äkäslompolossa.­

24.10.2019 14:55

Kyläkauppias Sampo Kaulasesta kertovasta uutuuskirjasta käy ilmi, että kauppias ottaa ilmastonmuutoksen äärimmäisen vakavasti. Vaikka hän ei aina ole ollut luontoihminen, hän sanoo muistavansa olleensa jo yläasteaikana jostain syystä varma, että ihminen lämmittää maapalloa tai muuttaa sen ilmastoa.

– Oli se lämpeneminen kiinalaisten, intialaisten, jenkkien tai kenen tahansa ansiota, niin kusiset olot on luvassa. Kaikille. Ei ole tulossa minijääkausia, eikä tämä lämmön nousu johdu auringonpilkuista tai mistään muustakaan muka normaalista vaihtelusta. Ihminen lämmittää toimillaan pallon ennätyslukemiin, Kaulanen sanoo toimittaja Riku Siivosen uudessa teoksessa Sampo Kaulanen. Suomen sympaattisin kauppias (WSOY).

Hän kertoo kirjassa lähteneensä vaimonsa Mintun kanssa Grönlantiin tekemään tunnetuksi ilmastonmuutoksen vastaisten toimien kiireellisyyttä. Reissun veti seikkailija Patrick ”Pata” Degerman, jonka johdolla Kaulaset kävivät jo etukäteen harjoittelemassa ampumista.

– Piti osata ampua jääkarhu, jos tulee sellainen tilanne. Ei tullut onneksi, Sampo kertoo kirjassa.

Sampo Kaulanen kertoo tuoreessa elämäkerrassaan matkustaneensa vaimonsa Mintun kanssa Grönlantiin tekemään tunnetuksi ilmastonmuutoksen vastaisten toimien kiireellisyyttä.­

Kaulanen kertoo, ettei Grönlannissa kännyköiden kantamattomissa ja yhden maailman nopeimmin sulavan mannerjäätikön reunoilla tarvinnut keskittyä huomatakseen luonnon.

Jäätiköstä lohkesi monen kerrostalon kokoisia paloja kymmeniä kertoja päivässä. Ääni oli valtava pamaus.

– Paikallisia ei kiinnosta kiistely siitä, sulaako jäätikkö tai lämpeneekö ilmasto, vaan he kysyvät, kuinka nopeasti se tapahtuu. Kun jäätä ei enää ole, he eivät voi enää metsästää. Minulla on jotenkin sellainen suru, että meillä ihmisillä on selkeästi itseään tuhoava mekanismi käynnissä, jossa ei tule kukaan voittamaan, kauppias tilittää kirjassa.

Kaulasen suosio sosiaalisessa mediassa on suurta, mutta kauppiaan puheet ilmastonmuutoksesta eivät olet kaikkien mieleen. Kaulanen kertoo saaneensa niiden takia jopa tappouhkauksia.

– Ammu ihtes, kuului eräskin viesti. Se ei ollut lajissaan todellakaan ainoa, kirjassa kerrotaan.

Samalla tavalla somekansan joukosta nousi melkoinen raivo, kun Kaulanen juhli eduskuntavaalien jälkeen sitä, että vihreät olivat Äkäslompolon pienen äänestysalueen suurin puolue.

– Sampo saa siis kontata kännissä ja tilittää univaikeuksista, mutta luonnon puolustaminen on liikaa. Tappouhkailuja ja rumaa kieltä tulee, Siivonen kirjoittaa.

Monet syyttävät kauppiasta kaksinaismoraalista. Kaulanen sanoo kirjassa kuitenkin tiedostavansa hyvin olevansa mukana pyörittämässä koneistoa, joka tekee kasvusta hyvinvointia, mutta kuluttaa samalla luontoa. Kyllä, hän yrittää saada ihmiset matkustamaan enemmän Lappiin, päästöineen kaikkineen.

– Minä kysyisin näin: Entä jos ilmastonmuutosta ei olekaan ja aivan turhaan suunnittelemme ja rakennamme vähäpäästöisempiä tuotteita ja palveluita? Entä jos lämpötila ei nousekaan, vaan aivan turhaan hillitsemme kulutustamme tai vähennämme maapallon kuormitusta? Mitä jos aivan turhaan verotamme tuotteita, joissa on suuri hiilijalanjälki? Mikä vahinko siinä käy? kauppias haastaa kirjassa pohtimaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?