Kirja: Sampo Kaulanen sai kesken Diili-kuvausten humalaisen päähänpiston ja karkasi ulkomaille bailaamaan – ensimmäinen yritys tyssäsi tylysti lentokentällä

Julkaistu:

elämäkerta
Diili-ohjelmassa kauppias Sampo Kaulaseen tutustunut Arttu Lipsonen muistelee kauppiaan elämäkerrassa kaksikon kosteita baari-iltoja.
Jounin kaupan kauppias Sampo Kaulanen tunnetaan Lapin miehenä. Toimittaja Riku Siivosen kirjoittamassa elämäkerrassa Sampo Kaulanen. Suomen sympaattisin kauppias (WSOY) mies kertoo kuitenkin myös Etelä-Suomessa viettämistään vuosista.

Kaulanen kertoo kirjassa muuttaneensa Lapista ensin Kotkaan opiskellakseen merkonomiksi.

– No, sentään valmistuin vaikka hiukan myöhässä, mutta sitten olinkin jo varma, että haluan kokiksi. Siinä mulla oli ajatus, että voin tulla kuuluisaksi tv-kokkina, kirjassa referoidaan Kaulasen puhetta, jonka hän piti taannoin Ähtärissä puhekeikallaan.

Mies päätyi lopulta Turkuun, vaikka ei ollut koskaan aiemmin käynytkään kaupungissa. Opiskelut alkoivat kosteissa merkeissä.

– Aika pian siellä aloitettuani olin juhlimassa, ja jostain syystä löin kännissä käteni niin lujaa betoniseinään, että kaksi rystystä piti kipsata. Koska en voinut sitten kunnolla opiskella kipsin vuoksi, aloin juhlia yhä enemmän, hän muistelee.

Juopottelukaveriksi löytyi toinen opiskelija, joka teki portsarin töitä ja pyöri liivijengeissä.

– Joskus se veti tunnillakin kokaiinia. Minä join pelkästään viinaa, mutta sen tiesi, että kun sellaisen kaverin kanssa lähtee baariin, niin juhliminen ei heti lopu. Mutta se oli mukava sälli ja minä viihdyin sen kanssa.


Kaulasen elämään on mahtunut kosteita jaksoja ja erilaisia tempauksia jo ennen etelän vuosia. 17-vuotiaana Sampo oli lähtenyt ryyppyillan päätteeksi humalassa kotiin moottorikelkalla. Sampo itse ei muista illasta mitään.

Hän ajoi lujaa vauhtia auton perään ja lensi auton yli. Sampo muistaa vain heränneensä paniikissa ambulanssissa ja huomasi olevansa hihnoilla kiinni paareissa.

Terveyskeskuksesta hän karkasi kotiinsa, jossa odottivat poliisit. Sakkojen lisäksi Sampo sai tempauksestaan kymmenen vuoden kivut ja hermosäryt.

Villi meno ei loppunut silloinkaan, kun mies palasi etelästä Äkäslompoloon kauppiaaksi isoisänsä perustamaan yritykseen.

Siivosen kirjassa pääsee ääneen myös Sampo Kaulasen kanssa yhtä aikaa Diili-ohjelmassa kilpaillut Arttu Lipsonen. Hän kertoo, että kuvausten aikoihin miehet viettivät kosteita iltoja, eikä hän ollut hetkeen nähnyt sellaista juomista, mitä se Kaulasen kanssa oli.

– Sampollahan se on niin, että ensinnäkin rahaa on ryypätessä aina loputtomasti. Kaikki alkaa sillä, että hän kantaa tarjottimen täydeltä mustikkashotteja pöytään. Niiden kanssa juodaan oluet nopeasti ja ei kun hakemaan seuraavat. Sampo joi kaksi kertaa nopeammin kuin muut, Lipsonen muistelee.


Hän kertoo ystävänsä kuitenkin muuttuvan alun nousuhumalan jälkeen.

– Jossain vaiheessa Sampon silmien väri muuttuu. Niistä tulee mustat. Silloin tulee se toinen persoona esiin ja se on joskus aika aggressiivinen. Sampo hyökkii vittuilemassa kaikkiin pöytiin.

Lipsonen muistelee, että kaksikko oli erään kostean illan päätteeksi kesken kuvausten päättänyt aamulla viiden aikaan lähteä lentokoneella Amsterdamiin.

– Ostimme liput, ja joimme umpihumalassa valkovenäläisiä portilla, kun viimeinen kuulutus tuli. No me emme olleet tsekanneet itseämme sisään, joten emme päässeet koneeseen, kertoo Lipsonen, jonka mukaan kaksikko palasi sitten hotellille.

– Sieltä kilpailustahan ei tietysti saanut lähteä mihinkään, ne olivat kaikki sääntörikkomuksia. Sampo lähti kuitenkin toisena päivänä Jounin (Talvinen) kanssa sitten Amsterdamiin vastoin niitä sääntöjä.


Kesällä 2018 Kaulanen vietiin poliisisaattueessa lepositeissä Rovaniemelle sairaalaan. Mies kertoi tapahtuneesta avoimesti blogissaan. Hän kertoi juoneensa itsensä humalaan nukahtaakseen ja ottaneensa päälle unilääkkeen.

– Vaikka ambulanssikeikka poliisisaattueessa ei ollut mikään Sampon elämän huippukohta, se vihdoin käynnisti Sampossa tärkeän prosessin: vahvan yrityksen muuttaa elämän suuntaa. Painetta tuli myös ulkopuolelta: Sampo ja Minttu menivät parisuhdeterapiaan, Siivosen kirjassa kerrotaan elämän käännekohdasta.

Hoikistunut Sampo on kertonut kuluneen vuoden ajan julkisuudessa elämänmuutoksestaan, ja heinäkuussa hän kertoi blogissaan suunnitelmistaan kouluttautua personal traineriksi. Vain päiviä myöhemmin mies oli kuitenkin otsikoissa oltuaan Hämeenlinnassa Metallican keikalla niin humalassa, että Minttu-vaimo joutui raahaamaan humalaisen miehensä pois keikka-alueelta lepäämään.

– Nyt mua lähinnä naurattaa, että Metallica-sekoiluni oli lööpeissä. Kaksi vuotta sitten olisin ottanut hirveän stressin, että mitä ihmisetkin nyt ajattelee. Mutta kun itse tiedän, että en ole mitään absolutismia luvannut, niin ei mulla ole mitään morkkista, paitsi sen vuoksi, että Minttu joutui minua kanniskelemaan, Kaulanen pohtii kirjassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt