Jenni Haukio kimalsi kilpaa kuninkaallisten kanssa – Suomen presidenttipari juhli Japanissa hulppeilla illalliskutsuilla

Julkaistu:

Jenni Haukio ja Sauli Niinistö juhlivat kuninkaallisten kanssa iltajuhlassa Tokiossa.
Japanissa juhlittiin tiistaina vallan vaihtumista, kun keisari Akihito luopui vallasta terveysongelmien vuoksi. 85-vuotias keisari luovutti valtansa vanhimmalle pojalleen Naruhitolle.

Harvinaista tilaisuutta saapui seuraamaan hallitsijoita ja heidän kruununperillisiään ympäri maailmaa. Kruunajaisten juhlinta jatkui seremonian jälkeen näyttävällä iltajuhlalla, jossa tuore keisari ja keisarinna esiintyivät ensi kerran hallitsijaparina.

Paikalla olivat muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kruununprinsessa Victoria, Hollannin kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima, Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia, Norjan kruununprinssi Haakon, Tanskan kruununprinsessa Mary, Monacon ruhtinas Albert sekä Ison-Britannian kruununprinssi Charles.
Japanissa Suomea edustivat luonnollisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Haukio oli pukeutunut harmaanvihreään iltapukuun. Pitkähihaisen luomuksen yläosa oli koristeltu kauniin kirjailuin. Haukio yhdisti vaalean käsilaukun ja korkokengät. Hiukset hän oli jättänyt tilaisuuteen auki.


Samanlaista kirjailua nähtiin muun muassa Espanjan kuningatar Letizian yllä. Vankkumattomasta tyylitajustaan tunnettu Letizia valitsi ylleen pinkin, laahuksellisen puvun ja näyttävän tiaran. Kauniisti laskeutuva iltapuku oli koristeltu edestä hopeisin ruusuin.


Niinistö kertoi suomalaismedialle järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, millainen kruunajaistilaisuus oli. Hän kuvaili sen olleen vaikuttava ja äärimmäisen juhlava.

– Hidas hiljainen kunnioittaminen tuli seremoniassa esiin, Niinistö pohti.

Niinistö sanoi, että tällainen hiljainen kunnioittaminen heijastelee japanilaista luonteenlaatua ja yleisasennetta, joka poikkeaa yllättävän vähän suomalaisesta luonteenlaadusta.

– Minulla on vanha muisto ajalta, jolloin opin tuntemaan japanilaisia pankkiireja. Joku heistä joskus totesi, että suomalaisten kanssa on hyvä asioida, koska suomalaiset eivät pyri katsomaan ylhäältäpäin.

– Suomalaisia ja japanilaisia varmaan yhdistää sekin, että emme ole ensimmäisten joukossa tekemässä numeroa itsestämme, paitsi silloin kun siihen on aihetta – ja sitä on usein, vitsaili Niinistö toimittajille.