Rankat ajat koettelivat tango­kuningatar Kaija Pohjolaa: menetti puolisonsa ja sairastui syöpään – nyt uusi onni Matti-rakkaan kanssa kukoistaa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Syövästä toipunut laulaja Kaija Pohjola on palaamassa musiikin pariin. Elämä hymyilee kovia kokeneelle laulajalle, sillä rinnalle on löytynyt uusi kumppani.
Kuuluuko, kysyy Kaija Pohjola, 68, mikrofoni kädessä Suomi-Kerhon lavalla North Hollywoodissa. On syyskuun loppu, ja meneillään on sound check. Taiteilija heittää pistekeikan amerikansuomalaisille kesken lomamatkan, joka vie hänet ja miesystävä Matti Vartialan, 60, Las Vegasiin ja New Yorkiin.

Tämä on todellinen yhden naisen show, sillä orkesteria tuuraa kovalevyltä tuleva taustamusiikki.

– Mullahan on aina ollut oma orkesteri ja keikkabussi. Olen jopa ajanut bussia ja roudannut muusikoita ja äänentoistolaitteita ympäri Suomea. Töitä oli aivan hirveästi ja olisi vielä tänäkin päivänä, jos jaksaisi tehdä, Pohjola huomauttaa.

Hän jäi eläkkeelle 63-vuotiaana mutta keikkailee yhä harvakseltaan.

– Mulla on ihan hyvä eläke. Olen ehtinyt kiertää kaikki Suomen huoltoasemat ristiin rastiin. Nyt kuorin vaan kermat päältä. Olen mukana Loistava laulaja -kilpailussa tuomarina ja myös laulan siellä, Kaija tarinoi.


Naisesta paistaa rauhallisuus ja hänen kanssaan on helppoa keskustella. Esiintyminen lähtee savolaisnaisella lapsuudesta. Hän on laulanut kolmevuotiaasta saakka.

– Meidän perheessä on aina laulettu ja soitettu. Isä soitti kitaraa, balalaikkaa ja mandoliinia, esittäen slaavilaisia lauluja. Äiti on ollut kova laulamaan. Meillä on musiikki suvussa, tähti taustoittaa.

Yksi lapsuuden laulu on jäänyt repertuaariin.

– Äidin isä sanoi, istu polvelle niin ukki opettaa yhden laulun. Olin kolmevuotias. Se ei ollut mikään lastenlaulu, vaan Oskar Merikannon Laula, tyttö! Se on ensimmäinen lauluni, jonka olen oppinut, nainen naurahtaa.


Vuonna 1969 Kaija osallistui Intro-lehden Tähtijahti-kilpailuun Rami Sarmaston ja Tamara Lundin kappaleella Sinun omasi. Kaija voitti sillä Kouvolan osakilpailun ja pääsi levyttämään kokoomalevylle Juha ”Watt” Vainion Vietnamin sodasta kertovan kappaleen Dong Hoin tyttö. Tuolloin vienoäänisen neidon työkaluun on vuosien varrella tullut kypsyyttä ja elämänmakua.

Pohjola kilpaili Seinäjoen Tangomarkkinoilla vuonna 1990 tangokuningattaren tittelistä kivuten kolmannelle sijalle.

– Päätin, että tämä oli tässä, en lähde enää. Olin kuitenkin jo aikuinen nainen. Mutta esiintymisiä rupesi tulemaan ihan hirveästi. Seinäjoella yleisö huusi, että sieltä se meidän kuningatar tulee. Olen prinsessa vaan, toppuuttelin. Sanoivat, että mene uudestaan ja näytä, missä kaappi seisoo, Kaija muistelee.

Seuraavana vuonna 1991 tärppäsi ja Tangokuningattaren kruunu laskettiin Pohjolan päähän.


Suomi-Kerhon konserttia saapui katsomaan 30 vanhemman polven suomalaista. Pohjola esitti kokoelman ikivihreitä, kuten Kultaiset korvarenkaat ja uudempaa tuotantoa, kuten Seitsemäs aalto, jonka sanat hän lunttaa paperista. Naisen esiintyminen on rentoa ja varmaa. Välillä hän eläytyy melodiaan niin, että unohtaa laulaa.

– Huomasitteko, että vedin äskeisen laulun ensimmäisen säkeen sanat kahdesti, Pohjola nauraa.

Yleisö eli hyväntuulisen esiintyjän mukana ja antoi tähdelle raikuvat aplodit.

Kaija on esiintynyt aikaisemmin australian- ja floridansuomalaisille, mutta enkelten kaupunki on uusi tuttavuus. Hän ja Matti vuokrasivat talon visiitin ajaksi ja tekivät sieltä käsin päiväretkiä.

– Pitkät matkat on joka paikkaan. Kävimme Universal Studioilla, ajoimme metrolla, kävimme rannalla Santa Monicassa, Hollywood-museossa ja menimme taksilla joka päivä eri suuntaan, laulaja luettelee.


Aurinkoista naista seuratessa ei uskoisi, että viime vuodet ovat olleet raskaat. Vuonna 2007 hän menetti äkillisesti miehensä Seppo Pohjolan 30 avioliittovuoden jälkeen. Leski ajatteli pääsevänsä siitä yli samalla tavoin kuin vanhempien menetyksestä, mutta näin ei käynytkään. Hän lähti siskonsa kanssa Pariisiin aikaisemmin varatulle matkalle ja kävi siellä ylikierroksilla.

– Siinä kävi sillä tavalla, että mä niin sanotusti putosin. Mulle tuli psykosomaattinen oireyhtymä – koski joka paikkaan. Mistään ei löytynyt vikaa. Se olikin mieli, joka oli rikki. Sain apua ja sieltä vaan rämmin ylös, nainen toteaa.

Lääkehoidon lisäksi nainen kävi neljän vuoden ajan keskusteluterapiassa.

– Pitää vähän pysähtyä, olla itselleen armollinen ja tehdä se surutyö. Omalla kohdallani en pysähtynyt, vaan tuli tarve alkaa tekemään kaikkea, Kaija tunnustaa.


Neljä vuotta sitten Pohjolalla havaittiin rintasyöpä, joka saatiin parannettua.

– Kolme vuotta minulla on ollut sellaista hiljaiseloa. Nyt olen aloittanut uudelleen. Olin kesällä Seinäjoen Tangomarkkinoiden 35-vuotisjuhlakonsertissa, jossa meitä kruunupäitä oli 51. Tehtiin kolmen tunnin tangomaraton-konsertti, laulaja iloitsee.

Naisen pitävät kiireisenä lapsenlapset, joita parilla on yhteensä seitsemän.

– Tietysti toivoo, että olisi terveyttä. Laulamista en jätä niin kauan kun on kysyntää ja on ääntä. Esiintymisvietti on kuitenkin täällä sisällä. On pakko päästä välillä laulamaan.

Uusi aluevaltauskin on mielessä.

– Olen tässä miettinyt, että mitä jos rupeaisin tekemään sellaisia pieniä, intiimejä konsertteja jonkun teeman alla, olipa se sitten elokuvamusiikkia, rakkauslauluja, tai lauluja joltain tietyltä vuosikymmeneltä. Se voisi olla mun juttu, laulaja suunnittelee.

Päivitys 20.10. klo 21.43: Juttuun lisätty video.

Kaija Pohjola

  • Syntynyt Kuopiossa 26.9. 1951
  • Asuu Tampereella
  • Vuoden 1991 Seinäjoen tangokuningatar, tehnyt yhdeksän pitkäsoittolevyä.
  • Naimisissa Seppo Pohjolan kanssa 1977–2007, kihloissa Matti Vartialan kanssa vuodesta 2014. Kaksi aikuista lasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt