Maria Veitola avautuu Anna-lehdelle vaietusta tabuaiheesta – päätyi nuorempana vaikeaan ratkaisuun: ”Stigma ja häpeä ovat kauheita”

Julkaistu:

Maria Veitola sanoo Anna-lehdelle haluavansa omalta osaltaan rikkoa aborttiin liittyvää tabua.
Toimittaja ja juontaja Maria Veitola avautuu Anna-lehden haastattelussa lapsettomuudesta ja aborttiin liittyvästä tabusta. 39-vuotiaana äidiksi tullut Veitola on kertonut aikaisemmin julkisuudessa ajatelleensa pitkään, ettei hän koskaan erityisemmin halunnut äidiksi. Hän kuvaili viime vuonna julkaistussa Veitola-kirjassa joutuneensa raskaaksi tultuaan selittelemään asiaa ihmisille.

Lapsettomat ystävät eivät enää soitelletkaan ja lapsen saamista joutui puolustelemaan.

Veitola sanoo Anna-lehden haastattelussa, ettei halua enää lisää lapsia, sillä hän ei puolisonsa kanssa halunnut ottaa riskiä, että toisen lapsen saaminen vaikuttaisi negatiivisesti parisuhteeseen.

– Minä ja mieheni olemme priorisoineet parisuhdettamme ja perhettämme, emmekä ole halunneet ottaa riskiä ja katsoa, mitä toinen lapsi tekisi parisuhteellemme. En ole halunnut, että elämä muuttuu ruuhkavuosista selviytymiseksi. Näin on hyvä. Haluamme, että tämä juttu onnistuu, hän sanoo Annalle.

Veitola toteaa lehdelle haluavansa puhua julkisesti myös hänelle nuorempana tehdystä raskaudenkeskeytyksestä. Hän toteaa aiheen olevan edelleen tabu ja monien naisten häpeävän sitä.

– Abortista on vaikea puhua yksityisessä luottamuksellisessa tilanteessa, saati että siitä voitaisiin puhua julkisesti omalla nimellä. Aborttiin liittyvät stigma ja häpeä ovat niin kauheita, ja nainen joutuu kantamaan sen kaiken yksinään. Se on sietämätöntä, hän sanoo.

– Haluan viestittää ihmisille, että he eivät ole yksin. Meitä on vaikka kuinka monta, jotka ovat kokeneet saman. Toivon myös, että voisin avata keskustelua siihen suuntaan, että abortti on vastuullinen valinta.


Maria Veitola on kertonut Ilta-Sanomien haastattelussa äitiyden muuttaneen häntä. Hän kertoi muuttuneensa Taisto-pojan syntymä jälkeen rakastavammaksi ja rennommaksi.

Hän hillitsi työtahtia ja jäi kotiin vauvan kanssa. Myöhemmin hän onnistui yhdistämään hektisen media-alan työn ja perhe-elämän ja nauttii edelleen urastaan.

– Tunnen itseni ja tiedän, että olen paljon onnellisempi nainen, kun saan tehdä paljon töitä. Silloin olen myös paljon kivempi ja parempi äiti. Persoonani niin suuri osa on sitä, että pääsen toteuttamaan itseäni toimittajana, Veitola on kertonut IS:lle.

Julkisuuden ja lapsen yhdistäminen on tuonut mukanaan myös hauskoja hetkiä. Veitola pyrkii julkisilla paikoilla liikkuessaan välttelemään ihmisten katseita ja sulkemaan muun maailman ulkopuolelle. Hän ei välttämättä edes huomaa, jos häntä tuijotetaan.

Hän kertoi viime vuonna julkaistussa Veitola-kirjassaan, että hänen Taisto-poikansa aiheuttaa silloin tällöin kiusallisia tilanteita. Taisto kutsuu häntä yleensä Mariaksi eikä suinkaan äidiksi.

– Kun oon huppu päässä Taiston kaa kaupungilla tai leikkipuistossa tai HopLopissa, se aina huutaa: ”Maria Veitola! Tule tänne, minun äitini Maria Veitola!” Varmaan hän on kuullut, kun ihmiset puhuu musta Maria Veitolana. Ja mä sanon, että: ”Voisit sä kutsuu mua äidiks? Kutsu mua äidiks.” Ja Taisto kuuluttaa kirkkaalla äänellä: ”Sinä olet Maria Veitola.”, Veitola kertoi kirjassaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt