Hän on IS:n lukijoiden ylivoimainen Miss Tampere -suosikki! Janette, 20, haaveilee myös Miss Suomen kruunusta – yksi seikka säännöissä estää osallistumisen

Julkaistu:

Miss Tampereen titteliä tavoitteleva Janette Mikkola, 20, on Ilta-Sanomien lukijoiden selkeä suosikki.
Tulevana lauantaina Suomeen saadaan jälleen yksi missi lisää, kun Miss Tampere vuosimallia 2019 kruunataan ravintola Periscopessa järjestettävässä finaalissa. Tampereen kauneimman kruunusta kilpailee kaikkiaan kymmenen upeaa finalistia.
Ilta-Sanomien lukijat pääsivät perinteiseen tapaan äänestämään omaa suosikkiaan kymmenen kaunottaren joukosta. Äänestyksessä ylivoimaisen voiton vei Janette Mikkola keräämällä lähes kolmasosan annetuista 35 000 äänestä.

– Apua, tosi ihana kuulla. Tuntuu tosi hyvältä. Olen tosi kiitollinen kaikille teille, jotka olitte sitä mieltä, että mussa olisi aineksia seuraavaksi Miss Tampereeksi. Hieno tunne, häkeltynyt Mikkola totesi Ilta-Sanomille kuultuaan äänestystuloksesta.


Keski-Suomesta kotoisin oleva Mikkola, 20, on ehtinyt asua Tampereella jo useamman vuoden ajan. Hän muutti kaupunkiin alun perin puhtaasti opintojen perässä, mutta Tampere onnistui viemään naisen sydämen pysyvästi. Nyt hän työskentelee Pirkanmaan alueella turvallisuusvalvojana.

– Kun muutin Tampereelle, rakastuin kaupunkiin välittömästi. Tämä on todella kaunis kaupunki ja hyvä paikka asua. Haluan olla tämän kaupungin tukena ja nähdä sen kehittyvän ja kasvavan, Mikkola hehkuttaa kotikaupunkiaan.

Nuoresta iästään huolimatta Mikkola ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa mukana kauneuskilpailussa. Naiselta löytyy takataskustaan myös yksi titteli, sillä kolme vuotta sitten hänet kruunattiin Miss Lappeenrannaksi. Tulevaisuudessa Mikkolan haaveena on valloittaa myös kansainväliset kilpailuareenat.

– Kauneuskilpailut on aina olleet sellainen asia, mistä nautin suuresti. Koen, että saan niissä toteuttaa itseäni. Musta on ihanaa kiertää erilaisia kilpailuja, Mikkola selittää.


Mikkola paljastaa unelmoineensa jo vuosien ajan myös Miss Suomen kruunusta. Hän ei kuitenkaan voi ottaa osaa kilpailuun, sillä osallistujilla ei toistaiseksi voimassa olevien sääntöjen mukaan saa olla lapsia. Mikkola on reilun vuoden ikäisen poikalapsen äiti.

– Se on ollut pitkäaikainen haaveeni. Mutta tällä hetkellä Miss Suomi -kilpailun säännöt tosiaan sanovat, ettei saa olla lapsia, Mikkola harmittelee.

– Ymmärrän sen kyllä täysin, mutta se tekee siitä sellaisen mahdottoman unelman. Eihän sitä tietenkään ikinä tiedä, miten asiat muuttuvat tulevaisuudessa, hän pohtii toiveikkaana.

Kun Mikkolasta tuli vajaat puolitoista vuotta sitten äiti, monet ympärillä ihmettelivät, miten hän voisi enää osallistua kauneuskilpailuihin. Nainen itse ei kuitenkaan näe asiassa ristiriitaa. Päinvastoin, Mikkola kokee äitiyden tehneen hänestä entistä paremman missikandidaatin.

– Monet kyselivät silloin, että voitko sä käydä enää missään kauneuskilpailuissa, kun sulla on se lapsi kotona. Mutta totta kai mä voin. Äitiys on tehnyt musta rohkeamman ja vahvistanut mua ihmisenä. Se on yksi parhaita asioita, mitä mulle on koskaan elämässä tapahtunut, Mikkola toteaa yksiselitteisesti.


Muutama päivä ennen finaalia Mikkolan harteille on laskettu ennakkosuosikin viitta. Nainen ei kuitenkaan ota asiasta paineita. Hän kokee, että finalisteista jokaisella olisi edellytykset olla erinomainen Miss Tampere.

– Kaikilla meistä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Jokaisesta meistä olisi siihen titteliin, Mikkola painottaa.

– Mutta mulla on todella erilainen uravalinta. Lisäksi toivon, että musta huokuu se, että olen rehellisesti ja aidosti oma itseni, hän listaa yksityiskohtia, joilla uskoo erottuvansa muista finalisteista.


Miss Tampere -finalistit ovat viettäneet viimeisimmät viikkonsa missikiertueen parissa. Kuluneet päivät ovat pitäneet sisällään erilaisia tapahtumia, näytöksiä sekä kuvauksia. Mikkola hehkuttaa kokemusta ikimuistoiseksi ja jakaa kiitosta finalistikymmenikölle.

– Olen tutustunut ihan huikeisiin ihmisiin ja meillä on ihan mahtava finalistikymmenikkö. Meillä on niin hyvä yhteishenki. Tämä kokemus on ollut paljon enemmän kuin odotin ja olen oppinut itsestäni niin paljon, Mikkola iloitsee.

– Olen oppinut olemaan ylpeä siitä, kuka olen ja rakastamaan itseäni ja sitä miltä näytän. En enää anna muiden mielipiteiden vaikuttaa. Tärkeintä on, että tiedän itse, kuka olen ja mitä haluan.