Hessu Reijosen poika Waldo, 52, sai lääkäriltä pysäyttävän diagnoosin – menetti isänsä samalle sairaudelle: ”En ole valmis kuolemaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Hessu Reijosen poika Waldo, 52, sai lääkäriltä pysäyttävän diagnoosin – menetti isänsä samalle sairaudelle: ”En ole valmis kuolemaan”

Marko Reijonen (vas.) kaipaa edelleen joka päivä vuonna 1997 kuollutta isäänsä Hessu Reijosta.

Julkaistu: 15.10.2019 6:33

Marko Reijonen menetti isänsä Hessu Reijosen yli 20 vuotta sitten sepelvaltimotaudille. Nyt hänellä itsellään diagnosoitiin sama sairaus.

Musiikkirintamalla Marko Reijonen, 52, on vaikuttanut 25 vuotta artistinimellään Waldo, mutta kolmea työtä tekevä kolmen lapsen isä on myös paljon muuta. Ja sitä kaikkea niin täysillä ja tunnollisesti, että viime talvena uupumus vei voiton.

– Talvella tuli raja vastaan. Silloin oli aikoja, jolloin en päässyt sängystä ylös moneen päivään vaikka kuinka yritin. Tuli täydellinen uupumus, Waldo tunnustaa.

– Kaksi aiempaa burnoutia eivät ole olleet mitään tämän rinnalla. Nyt voimat loppuivat totaalisesti.

Vuosien varrella Waldo on jättänyt musiikin ja keikkailun kaksi kertaa. Ensin 2000-luvun alussa ja toisen kerran euroviisujen jälkeen 2009. Kummallakin kerralla hän on pitänyt muutaman vuoden tauon ennen kuin hänet on saatu houkuteltua takaisin esiintymislavoille.

– Aiemmin seinä on tullut vastaan niin lujaa, etten pystynyt kuuntelemaan musiikkia edes radiosta. Silloin en ollut kuitenkaan fyysisesti uupunut kuten nyt, Waldo sanoo.

Heikki ”Hessu” Reijonen oli suomalainen manageri. Hän toi uransa aikana useita Kauniit ja rohkeat -televisiosarjan tähtiä Suomeen.

Elämässä myllertää nyt kovasti.

– Taustalla vaikuttaa se, että iskä kuoli 52-vuotiaana ja täytin itse syyskuussa 52 vuotta. Jotenkin pelottava ajatus, Waldo myöntää.

Hänen isänsä oli Suomeen amerikkalaistähtiä tuonut Hessu Reijonen. Reijonen menehtyi sydänkohtaukseen 1. joulukuuta 1997.

– Isän kuolema oli täysin turhaa. Hänet olisi voitu hoitaa vaikka edellisenä iltana, mutta hänellä oli lääkärikammo. Iskää on edelleen ikävä ja hänen kuolinpäivänsä on joka vuosi kipeä asia.

Kohtalokkaana aamuna Waldon sisar pistäytyi isän huoneessa ennen lähtöään Los Angelesiin.

– Siellä olivat olleet kaikki ikkunat auki, vaikka oli pakkanen. Isä ei saanut enää happea, kun suonet olivat niin tukossa.

Marko Reijosella diagnosoitiin sama sairaus, johon hänen isänsä kuoli. Toissa viikolla hänelle tehtiin korjaava toimenpide, josta toipuminen on edennyt hyvin.

Waldo mietti jo pitkään ennen syntymäpäiväänsä, miltä tuntuisi olla samanikäinen kuin isä kuollessaan.

– Tuntuu kauhealta ajatella, että kuolisin nyt. En ole valmis kuolemaan. Varmasti mukana on kuolemanpelkoa, mutta tuntuu myös kauhealta ajatella, että omat lapseni jäisivät ilman isää. Nyt on henkisesti tosi paha aika.

Lääkäriin Waldo meni uupumuksen takia, mutta ilmeni muutakin. Hänellä oli pitkälle kehittynyt sepelvaltimotauti. Sama sairaus, johon isä kuoli. Toissa viikolla tehtiin korjaava toimenpide, josta toipuminen on edennyt hyvin.

– Lievempiä tukoksia liuotellaan nyt lääkkeillä. Omaa kehoa on kuunneltava tarkasti, mutta nyt ei ole sitä pelkoa, että sydän leikkaisi kiinni ihan lähiaikoina.

Waldo ei polta ja alkoholia kuluu vähän, syöminen on terveellistä ja liikunta lähes päivittäistä. Nukkumisen suhteen olisi parannettavaa, mutta se on hankalaa johtuen myöhäisistä esiintymisajoista ja pitkistä ajomatkoista.

– Keikkailun takia keho on jatkuvassa jet lagissa. Se rasittaa sydäntä ja koko kehoa.

Marko Reijonen isänsä Hessu Reijosen kanssa. Kaksikko kävi 80-luvulla usein ravitapahtumissa.

Toinen rasitusta lisäävä tekijä on korkea työmoraali.

– Olen hyvin itsekriittinen ja pyrin aina täydellisyyteen. Teen täysillä tai en ollenkaan. Luonne ei anna periksi tehdä vähempää, mutta se on hyvin kuluttavaa.

Nyt on opittava hölläämään edes vähän.

– Teen koko ajan töitä taltuttaakseni uupumuksen. Lääkärin mukaan toipumiseen voi mennä vuosikin.

Uupumuksen rankkuutta lisää tuntemus siitä, ettei olotilaa ymmärretä.

– Pahinta on, ettei tajuta, kun ei pysty tekemään mitään. Tuntuu pahalta, etteivät kaikki lähimmäisetkään ymmärrä, Waldo myöntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?