Pantse Syrjä lopetti tupakoinnin 20 vuotta sitten – riippuvuus ei jätä rauhaan: ”Olen elämänikäinen ketjupolttaja”

Julkaistu:

Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Mikko ”Pantse” Syrjä nousi lavalle lauantaina Nipa Neumannin 60-vuotisjuhlakonsertissa Helsingissä.
Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Mikko "Pantse" Syrjä, 61, poltteli sähkötupakkaa odotellessaan lauantaina Savoy-teatterissa Neumannin juhlakonsertin alkua. Sähkötupakan on havaittu aiheuttavan keuhkovaurioita, mutta Pantse sanoi odottelevansa lisätutkimuksia.

– Tässä on vain nikotiinia, ei mitään muuta. En käytä yrttejä tai mausteita, joita näihin saa nykyään kaiken maailman liuoksina. Sitähän ei vielä tiedetä, mikä tässä on haitallista, Pantse perusteli.

Hän lopetti tupakoinnin aikaa sitten, toukokuussa siitä tuli 20 vuotta.

– Minulla on erityisen korkealle virittyneet nikotiinireseptorit. Olen elämänikäinen ketjupolttaja, en tunnu pääsevän nikotiinista eroon ikinä.


Nikotiiniriippuvuus on sitä tasoa, että nikotiinia on pitänyt saada säännöllisesti savukkeiden polttamisen päätyttyäkin.

– Vajaat parikymmentä vuotta jauhoin nikotiinipurkkaa. Siihen kyllästyttyäni käytin vähän aikaa nikotiinisuihkeita ja nyt aloitin tämän sähkötupakan. Ja saman tien alkoi pukata uutisia tämän vaarallisuudesta. Tarkkailen tilannetta.

Pantsen oikeassa käsivarressa on sinistä kinesioteippiä, jonka on laittanut häntä hoitava naprapaatti.

– Keväällä alkanut vaiva aiheuttaa olkapääsärkyä ja tenniskyynärpään tunnetta. Vaiva on niskasta peräisin, siellä taitaa olla hermo jumissa. Teippiä on niskassakin, Pantse näytti kauluksen alta.

Hän esitti lauantain juhlakonsertissa yhdessä Neumannin kanssa kappaleen Kuutamokeikka.

– Jos vaatimatonta esiintymistäni voi kutsua lahjaksi, niin tämä on lahjani Neumannille.

Eppu Normaali tekee loppuvuodesta vielä muutaman keikan. Sitten vedetään vähän henkeä.

– Viime kesänä keikkailimme niin paljon, että alkoi tuntua yllättäen, että jaksaako näitä kaikkia tehdäkään. Alkoi käydä voimien päälle, Pantse myönsi.


Kesän kovilla helteillä paahteisilla lavoilla uupuu tavallista nopeammin. Pantselle on jäänyt mieleen viime kesän Down By The Laituri -keikka, jossa aurinko porotti iltapäivällä suoraan esiintymislavalle.

– Lämpöä oli 30 astetta eikä lavalla ollut yhtään varjoisaa paikkaa. Jo ensimmäisten biisien kohdalla tajusi, että täältä on päästävä helvettiin. Lavalla ei kestä olla, minähän kuolen tähän.

Mutta eihän siitä voinut mihinkään lähteä – tai edes kuolla, kun on keikka kesken.

– Siitä mihinkään pääse, kun tehtävänä on tunnin ja vartin setti biisejä. Sen jälkeen olin ihan puhki. Tuo oli minulle henkilökohtaisesti kesän hirvein keikka, Pantse muisteli.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt