Timo Kojo muisteli Ylellä vain 39-vuotiaana kuolleen Rauli Badding Somerjoen surullista kohtaloa – ”Hänen koko uransa on tragedia”

Julkaistu:

Arto Nybergin ohjelmassa vieraana ollut Timo Kojo muisteli millaista keikkailu Rauli Badding Somerjoen kanssa oli.
Laulaja Timo Kojo pureutui suomirockin värikkäisiin vaiheisiin uutuuskirjassaan Kojo –Tasasta ku Sveitsissä (Docendo 2019).

Laulaja vieraili sunnuntai-iltana Ylellä Arto Nybergin ohjelmassa puhumassa kirjasta, uransa käänteistä ja tulevaisuudensuunnitelmistaan.

Kojo paljasti Arto Nybergille matkaavansa heti ensi viikolla Thaimaahan tutkimaan teeviljelmiä.

– Menen tutustumaan vuorille erilaisiin teelaatuihin. Yksi vanha suku on kutsunut mut, he haluaa mun kommentit. Usko tai älä, Kojo jutteli Ylellä.

Kojo muisteli myös villejä vuosiaan Bulgariassa, jossa hän päätyi yllättäen listaykkösesi.

– Olin silloin Fazerin levy-yhtiössä. Ne teki kokoelmalevyn jolle keksittiin nimi Rock’n’roll. En tiedä oliko Bulgariassa muita levyjä myytävänä. Oli huikeeta kyytiä pari vuotta. Oli keikkaa ja ohjelmaa, hän nauroi.

– Rahaa tuli älyttömästi, sillä ei tehnyt mitään. Jos siihen aikaan olisi neuvonut, niin olisin voinut vaihtaa ne vaikka kurkkuihin. Ruotsalaisbändit, kuten Abba teki sitä. Nyt olisin kurkkukuningas.

Kojo muisteli myös edesmennyttä muusikkotoveriaan, Rauli Badding Somerjokea, jonka kanssa hän soitti 70-luvun alussa parin vuoden ajan.


Tahti oli kova, sillä Kojon mukaan he tekivät yli 360 keikkaa vuodessa. Joulupäivä oli ainoa vapaapäivä. Kojo kertoi uutuuskirjassa, että hän piti huolta showbisneksen pyöritykseen joutuneen Baddingin voinnista.

– Mulla oli selkeä tehtävä maanantaista torstaihin. Valvoin, että Badding pysyi suunnilleen pystyssä eikä dokannut liikaa. Nyt pitää muistaa, että kyseessä oli moniongelmainen ja pohjattoman ujo kaveri. Badding pelkäsi omaa varjoaankin. Autossa se istui matkat hiljaa, veti vermuttia olan takaa ja itki, kuinka elämä on vaikeaa ja kamalaa. Itki ihan hysteerisenä mun olkapäätä vasten, oltiin sitten taksissa, lentokoneessa tai ihan missä vaan. Mä olin sellainen komppaava kasassapitäjä siinä projektissa, Kojo kuvaili Baddingia kirjassa.


Kojo totesi Arto Nybergin haastattelussa keikkatahdin olleen järjetön, eikä Baddingista ollut rokkielämään.

– Baddingin koko ura on tragedia, Kojo huokaisi.

– Hän olisi viihtynyt paremmin Somerolla iskelmätyyppien kanssa hissunkissun. Hän joutui liian kovaan rokkimeininkiin.
Kojo kertoi elämäkerrassaan vetäneensä viimeisen keikkansa Baddingin kanssa Joensuussa. Keikka oli katastrofi, sillä Badding ei ollut keikkakunnossa ja hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan.

– Järkkäri tuijotti pukuhuoneeseen ovelta, mutta ei uskaltanut mennä sen pidemmälle. Mä paukautin sinne sisään, ja siellä tämä raukka istui yksinään ja puhui enkeleille. Se kertoi näkevänsä enkeleitä ja piti niiden kanssa jotain palaveria. Mä ymmärsin heti, että tää oli tässä. Se oli flipannut, Kojo totesi elämäkerrassaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt