Samu Haber avautuu tv:ssä satoja tuhansia euroja maksaneesta bändiriidasta – myös terveys oli mennä: ”Tuntui, että tulee sydäri tai aivoinfarkti”

Julkaistu:

Vain elämää
Sunrise Avenue -yhtyeen keulakuva kertoo Vain elämää -ohjelmassa kalliiksi tulleesta bändiriidasta. Rajut vaiheet koettelivat paitsi Samu Haberin taloutta, myös terveyttä.
Ensi viikolla Vain elämää -ohjelmassa nähtävänä Samu Haberin päivänä keskustellaan kansainvälistä suosiota niittäneen Sunrise Avenue -yhtyeen historiasta.

Tähtiartistien musiikkiesitysten lomassa Haber muistelee vuotta 2007, jolloin bändin silloinen kitaristi Janne Kärkkäinen erotettiin yhtyeestä dramaattisin seurauksin. Kitaristin erottamisesta alkoi tapahtumaketju, joka johti vuosikausia kestäneeseen oikeudenkäyntiin.

– Janne erotettiin bändistä hurjimman ekan nousun jälkeen. Se kulminoitui siihen, että oltiin ihan tuhannen riidoissa ja mentiin sitä oikeuteen asti puimaan. Se oli pitkällä Euroopan unionissa tavaramerkkikiistana, että onko meillä oikeutta soittaa enää, Samu Haber kertoo.

Hän paljastaa ottaneensa rajun riidan hyvin henkilökohtaisesti.

– Me tietysti puolustettiin omaamme ja taisteltiin niin kovaa vastaan kuin pystyimme. Se oli vuosikausia rankka paikka meille kaikille, mutta otin sen tosi henkilökohtaisesti, koska olen liideri ja ruorissa, ja teen ne päätökset lopulta, Haber tilittää.

Rajut tapahtumat koettelivat lopulta sekä taloutta että Haberin henkistä hyvinvointia.

– Olin aivan paskana ja romuna. Muistan, kun asuin Wienissä hotellissa ja tein sen päätöksen siellä illalla. Soitin Lontooseen managerille, että soita Jannelle. Sitä oli tapeltu ja kaiken maailman terapiat käyty. Panin puhelimen kiinni, vedin kaksi nukahtamislääkettä, pullon viiniä, menin nukkumaan ja sain nukuttua sillä kaksi tuntia ja heräsin kolmelta yöllä, artisti kertaa.

Seuraavalle aamulle sovittu haastattelu jäi antamatta, kun Haber lyyhistyi hotellin aulaan fanien eteen.

– En ollut avannut puhelinta ollenkaan, koska en kestänyt saada Jannelta viestejä. Tiesin, että olin erottanut sen ja heittänyt sen siitä meidän unelmajunasta ulos. Siinä oli fanit ja toimittaja hotellin aulassa, ja meitsi kaatuu siihen aulaan suorilta jaloilta, poks, Haber kuvailee.

– Onneksi Mikko Saukkonen, nykyinen yhtiökumppani ja manageri, oli tullut sinne. Olin sille koko ajan, että soita mulle ambulanssi, soita mulle ambulanssi! Tuntui, että tulee joko sydäri tai aivoinfarkti, hän jatkaa ja kertoo poteneensa kovaa morkkista, kun kiertue peruttiin keskellä kesää ja myös muutamat festarit menivät selkkauksen myötä puihin.

Kitaristin erottamisen jälkeen myös Sunrise Avenuen oikeudenkäyntikulut nousivat järisyttäviin summiin. Raskainta Haberille oli pelko siitä, miten talousvaikeudet vaikuttavat yhtyeen jäseniin.

– Lyhyesti se oikeuskeissi meni satoihin tuhansiin. Siinä meinasi mennä kaikkien talot ja oikeasti ihan kaikki. Siinä meni reippaasti rahaa, mutta sillä ei ole merkitystä. Mä näin joka päivä painajaisia, että jengiä roikkuu narun päässä, Haber kertoo.

Vastoin kaikkia odotuksia Haber on yhtyeen ex-kitaristi Janne Kärkkäisen kanssa nyt hyvissä väleissä. Hän kuvailee suhteen olevan nykyisin lämmin.

– Vuosien päästä, olisikohan ollut 2013, Janne soitti mulle ja sanoi, että nyt on varmaan vettä virrannut tarpeeksi, mennäänkö kahville. Arvostan Jannea ihmisenä, soittajana ja ystävänä ihan äärettömästi, että sillä on ollut munaa katsoa sitä asiaa mun, bändin ja hänen kannalta. Meidän suhde on lämmin ja on ihanaa, että hän on mun elämässä, Haber kertoo.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella ja Ruudussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt