Uutuuskirja: Timo Kojo muistelee hurjaa keikkareissua Pekingissä – Andy McCoy soitti yllättäen Rolling Stonesin kitaristille ja sitten alkoi tapahtua - Viihde - Ilta-Sanomat

Uutuuskirja: Timo Kojo muistelee hurjaa keikkareissua Pekingissä – Andy McCoy soitti yllättäen Rolling Stonesin kitaristille ja sitten alkoi tapahtua

Laulaja Timo Kojo keikkaili Andy McCoyn kanssa hetken aikaa Kiinassa. Rokkimiesten meno oli vauhdikasta, uutuuskirjassa kerrotaan.

13.10.2019 16:51

Viime tiistaina julkaistussa laulaja Timo Kojon Kojo – Tasasta ku Sveitsissä -elämäkerrassa (Docendo) paljastetaan kaunistelematon totuus suomirockin värikkäistä vaiheista aina 60-luvulta nykypäivään. Kirjan on kirjoittanut televisiobisneksen konkari Petteri Ahomaa.

Kojo muistelee elämäkerrassaan vauhdikkaita seikkailuja Andy McCoyn kanssa. Erään kerran kaksikko päätti lähteä keikkareissulle Pekingiin esiintymään suomalaisomistuksessa olevalle rock-klubille. Yhtye ja keikkasetti pistettiin nopeasti kasaan, ja pian he olivatkin jo matkalla Kiinaan.

Heti lentokentältä mulla on jäänyt mieleen, että Andyllä oli mukana sellainen lasten lääkärilaukku, joka oli varusteltu hyvin kunnioitusta herättävällä sisällöllä. Andy tartti siihen aikaan kipulääkkeitä, kun se oli pudonnut parvekkeelta. Sitä saattoi yhtäkkiä alkaa kolottaa vähän sieltä sun täältä.

  • Yllä olevalta videolta voit kuunnella, miten Kojon elämäkerta alkaa.

Lento Pekingiin meni oikein hyvin. McCoy nukkui koko matkan lääkärilaukkunsa sisällön turvin. Suomalaismiehistä pidettiin Kiinassa koko ajan hyvää huolta. Keikkapaikka oli Tavastian kokoinen paikka, joka oli loppuunmyyty.

Keikan ja Pekingiin saapumisen välillä oli pari päivää aikaa selvitä aikaerosta. Yksi uskomattomimmista hetkistä oli se, kun McCoy tarttui puhelimeen ja soitti Shanghaissa keikkailevan megayhtye Rolling Stonesin kitaristille Ron Woodille.

Kun Andyn lääkelaukusta ilmeisesti puuttui tiettyjä elementtejä, se otti ja soitti Ron Woodille. Rollareilla kun on roudaria ja hovia aina pilvin pimein, pari sellasta heppua lensi Shanghaista meidän hotelliin, ja Andy sai paketin niin sanotusti kondikseen.

Keikka alkoi hämmentävissä tunnelmissa täpötäyden yleisön edessä. McCoyn piti antaa alkutahdit, mutta mies oli täysin omissa maailmoissaan.

Se oli aika mojovissa tai muhevissa, miten sen nyt kauniisti sanoisi, ja mä vaan tsiigaan kun se säätää ja räplää sitä kitaraansa, eikä mistään meinaa tulla yhtään mitään.

Yhtäkkiä McCoy lähti änkeämään yleisömassan läpi kohti miksauspöytää. Muu yhtye jäi Kojon mukaan suu auki seuraamaan miehen liikkeitä. McCoy odotutti yleisöä 5–10 minuuttia hääräämällä pöydän ääressä. Lopulta hän palasi lavalle ja alkoi yhdistellä piuhoja ja painella lattiapedaaleja.

Siinä se vaan puuhastelee ihan niin kuin se olis ollut yksin koko mestassa. Ehkä se tavallaan olikin. Sitten yhtäkkiä ihan laakista se huusi ”yy, kaa, koo, nee” ja räväyttää show’n käyntiin. Siinä sitten mentiin, sitä junaa ei pystynyt enää pysäyttämään.

Andy veti ihan helvetin hyvin, on se uskomaton heppu. Siis keskeltä täydellistä sekoilua yhdessä sekunnissa se muuttui aivan toiseksi tyypiksi ja veti täydellisesti alusta loppuun.

Timo Kojo kertoo uutuuskirjassa tunteneensa Andy McCoyn kapakoista, ja törmäävänsä häneen edelleen aina silloin tällöin.­

Kojon mukaan reissusta jäi hyvä mieli kaikille. Porukka tykkäsi keikasta ja heistä pidettiin koko ajan huolta.

Suomeen palattuaan heille ehdotettiin nopeasti uutta kiertuetta Aasiassa. Idea ottikin jo tulta alleen, ja Kojo alkoi treenata Hanoi Rocksin biisejä kiertuetta varten. McCoy vaati, että hänen Angela-vaimonsa saisi lähteä myös mukaan.

Andy oli innostunut, mutta sanoi ehdoksi, että haluaa vaimonsa Angelan mukaan reissuun. Mä taas olin sitä mieltä, että sitten siitä ei tuu kyllä hevon vittua, jos vielä sekin lähtee mukaan sekoilemaan.

Kojo kertoo kirjassa ehdottaneensa, että kiertue sujuisi, jos hän olisi nähnyt McCoyta vain lavalla, lentänyt eri lennoilla ja asunut eri hotelleissa. Lopulta hän kuitenkin huomautti McCoylle, että ehkä heidän kannattaisi vielä harkita toistamiseen koko reissua.

Olisi ollut tietysti pirun kiva tehdä se rundi, ja se olisi varmaan mennyt hyvin. Joissain noissa maissa on kuitenkin aika hemmetin kovat tuomiot tietyistä asioista, ja totesin, että se kannattaa tsekata ensin, ettei nyt vaan sitten jollekulle tuu kiertueen aikana esimerkiksi hirttotuomiota.

Myös järjestävä taho alkoi pohtia asiaa tarkemmin ja tulivat siihen tulokseen, että ehkä idea oli parempi haudata. Kojon mukaan suurin syy oli kuitenkin McCoyn vaimo.

Mielelläni olisin tehnyt enemmänkin juttuja, mutta kyllä se kaatuu siihen Angelaan. Sen kanssa ei vaan asioista tuu mitään. Se yritti ruveta päälliköimään ja määräilemään. Ei ei, se ei mahdu edes samalle kadulle missä mä oon.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Kojo – Tasasta ku Sveitsissä -kirjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?