Ihmemaa Ozin kuvaukset ajoivat Judy Garlandin sateenkaaren väärälle puolelle: Hollywood-ikoni oli jo 16-vuotiaana koukussa amfetamiiniin ja rauhoittaviin

Judy Garland oli riippuvainen pillereistä jo 16-vuotiaana Ihmemaa Ozin kuvausten päätyttyä. Pian ensi-iltansa saava Judy-elokuva kertoo ailahtelevaisen Garlandin uran ja elämän surullisen lopun.

Judy Garland oli yksi aikansa tunnetuimmista Hollywood-tähdistä.

13.10.2019 13:47

Kukapa voisi unohtaa Dorothyn haikeaa Over the Rainbow -laulua, jossa nuori orpotyttö uneksi pääsevänsä sateenkaaren tuolle puolen huolettomaan elämään?

Ihmemaa Oz -elokuvassa (1939) Dorothya esittäneen Judy Garlandin elämä Hollywoodin lemmikkinä vaikutti olevan kuin sadusta. Totuus kulissien takana oli toinen.

16-vuotias lapsitähti oli Ihmemaa Ozin kuvausten päätyttyä koukussa amfetamiineihin ja rauhoittaviin barbituraatteihin.

MGM-studio pakotti tytön syömään piristeitä, jotta tämä jaksaisi pirteänä jopa 18-tuntiset työpäivät, ja unilääkkeitä, jotta hän saisi unta niiden jälkeen.

Studiopäällikkö Louis B. Mayer ja muut pomot laittoivat Garlandin tiukalle dieetille ja vahtivat tämän syömistä muun muassa ruokahalua vähentävillä pillereillä.

Judy Garland nousi teini-ikäisenä maailmanmaineeseen näyteltyään Dorothyä elokuvassa Ihmemaa Oz.

Ihmemaa Ozin kuvausten aikana Garlandin piti syödä vain kanakeittoa, juoda mustaa kahvia ja polttaa ketjussa.

Sanat ”ruma” ja ”lihava” jäivät Garlandin alitajuntaan, ja hän kamppaili painonsa kanssa lyhyeksi jääneen elämänsä loppuun asti.

”He antoivat meille pillereitä pitääkseen meidät pystyssä umpiväsyneinäkin. Sen jälkeen he veivät meidät studion sairaalaan ja laittoivat tajumme kankaalle unilääkkeillä”, Garland muisteli elämäkertakirjailija Paul Donnelleylle.

2,5-vuotiaasta asti esiintynyt Garland sai sopimuksen legendaariselle MGM-studiolle 13-vuotiaana. Garland kuvasi elokuvia toisensa perään ja paini studion ristipaineissa.

Kirjailija Anne Helen Petersen kirjoittaa rumana ankanpoikasena pidetyn Garlandin olleen viihdeteollisuuden ensimmäinen julkinen uhri eikä todellakaan viimeinen.

Judy Garland tyttärensä Liza Minnellin kanssa elokuvan ”The Pirate” kuvauksissa vuonna 1948 (vas.). Äidin ja tyttären yhdennäköisyys oli silmiinpistävää vuonna 1964 otetussa kuvassa.

Garland paljasti myöhemmin tulleensa studiopomojen seksuaalisesti ahdistelemaksi.

Kun Garland oli täyttämässä 16 vuotta studio järjesti hänelle synttärit kaksi kuukautta ennen aikojaan, koska varsinainen syntymäpäivä ei sopinut kuvausaikatauluihin. Kakkuun hän ei saanut koskea.

Kesäkuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta Judy Garlandin kuolemasta. Lokakuun 25. päivä Suomen ensi-iltansa saa Judy-elokuva, joka keskittyy Garlandin viimeiseen vuoteen.

Elokuvassa maineensa, äänensä ja elämänhalunsa menettänyt Garland saapuu Lontooseen esiintyäkseen viiden viikon ajan loppuunmyydyille konserttisaleille talvella 1968. Pääosassa loistaa elämänsä roolin tekevä Renée Zellweger.

Renée Zellwegerille povataan naispääosa-Oscaria suorituksestaan Judy Garlandina.

Garlandin kuuluisa laulajatytär Liza Minnelli, 73, ei aio katsoa Judy-elokuvaa, koska se olisi lähteiden mukaan hänelle liian tuskaista. Minnelli toivoo ihmisten katsovan mieluummin Garlandin omia elokuvia ja kuuntelevan tämän musiikkia saadakseen selville, millainen hänen äitinsä todellisuudessa oli.

Päihderiippuvainen ja mielenterveysongelmista kärsinyt Garland eli elämäänsä veitsenterällä. Tähden kolmas aviomies Sid Luft on kertonut Garlandin yrittäneen tappaa itsensä 20 kertaa heidän 13:n avioliittovuotensa aikana.

Luft toimi Garlandin managerina ja sai hänet palaamaan takaisin valkokankaalle A Star Is Born -elokuvaan, joka toi naiselle Oscar-ehdokkuuden.

Judy Garland sai Oscar-ehdokkuuden vuonna 1955 elokuvasta ”A Star IS Born”.

Tyttäret Liza ja Lorna tekivät kaikkensa pitääkseen äitinsä kuivilla. Joka viikko he menivät äitinsä kotiin ja täyttivät unilääkekapseleita sokereilla.

Garlandin elokuvaura päättyi vuonna 1950, kun MGM antoi hänelle potkut.

Itsetuhoinen Garland yritti tappaa itsensä mutta hänet onnistuttiin pelastamaan. Tuskaansa hän lievitti ylensyönnillä.

Sitkeän naisen onnistui nousta jälleen pinnalle vuotta myöhemmin New Yorkin Palacessa, jossa hän rikkoi ennätyksiä konserteillaan.

Judy Garland menehtyi vain 47-vuotiaana. Garland esiintyi puoli vuotta ennen kuolemaansa Lontoossa.

Ailahtelevaisen ja aikatauluista piittaamattoman Garlandin kanssa työskentely ei ollut helppoa. Se kiiri tähden itsensäkin korviin.

– Olen kuullut, kuinka vaikeaa on tehdä töitä Judy Garlandin kanssa. Mutta tiedättekö, kuinka vaikeaa on olla Judy Garland? Ja minun elää itseni kanssa? Voitteko edes kuvitella epäreilumpaa elämää kuin se, jonka itse olen elänyt?

Garland kuoli unilääkkeiden yliannostukseen Lontoossa kesäkuussa 1969. Läheisten mukaan kyseessä oli vahinko. Garland oli kuollessaan vain 47-vuotias.

Mickey Deans ja Judy Garland avioituivat maaliskuussa 1969, vain kolme kuukautta ennen Garlandin kuolemaa.

Viidesti naimisissa ollutta Hollywood-legendaa jäivät kaipaamaan tuore aviomies Mickey Deans ja kolme lasta.

”Judy Garlandista tuli yksi aikansa suurimmista tähdistä, mutta kun hän kuoli sunnuntaina Lontoossa, siitä oli vain vähän jäljellä. Vain tuskaa, haurautta ja muistoja”, arvostettu elokuvakriitikko Roger Ebert kirjoitti muistokirjoituksessaan.

Variksenpelätintä Ihmemaa Ozissa näytellyt Ray Bolger kuvaili koskettavasti Los Angeles Timesille Garlandin olleen lapsi, jolla ei ollut lapsuutta. Lapsi, joka ei saanut koskaan kasvaa aikuiseksi.

Lähteet: Gerald Clarke: Get Happy: The Life of Judy Garland, The List, Time, rogerebert.com, TMZ.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?