Demi Mooren, 56, traaginen tarina hakee vertaistaan – näin alkoholistivanhempien tyttärestä tuli Hollywoodin parhaiten palkattu nainen

Julkaistu:

Demi Moore, 56, singahti nopeasti Hollywoodin parhaiten palkatuksi naisnäyttelijäksi. Kaiken loisteen takana on on kuitenkin traaginen elämäntarina.
Näyttelijä Demi Mooren, 56, värikäs rakkauselämä on ollut lähiaikoina otsikoissa, kun elämäkertakirja Inside Out julkaistiin syyskuussa Yhdysvalloissa.

Vaikka Mooresta tuli nopeasti yksi Hollywoodin kirkkaimmista tähdistä, ei hänen elämänsä ole ollut pelkkää glamouria.

Marraskuussa 1962 New Mexicon Roswellissa syntyneen Mooren elämä alkoi traagisesti, kun hänen biologinen isänsä jätti äiti Virginian jo ennen tyttären syntymää.

Demin ollessa vain kolmen kuukauden ikäinen hänen äitinsä avioitui Dan Guynesin kanssa. Myös Demi sai isäpuolensa sukunimen ja on kertonut pitäneensä häntä oikeana isänään.


Biologisesta isästään Demi sai tietää vasta 13-vuotiaana löydettyään äitinsä ja isäpuolensa vihkitodistuksen.

Lapsuus oli synkkä. Perhe muutti usein vanhempien pakoillessa velkojiaan ja isäpuolen vaihtaessa tiuhaan työpaikkaa. Demin elämää varjosti myös vanhempien alkoholismi. Hän oli vain 12-vuotias, kun hänen äitinsä yritti ensimmäistä kertaa itsemurhaa.

– Muistan käyttäneeni sormiani, pieniä lapsen sormiani, kaivaakseni pillereitä äitini kurkusta, jotka hän oli yrittänyt niellä, Moore muistelee kirjassaan.

– Siinä hetkessä lapsuuteni oli ohi.
Vanhempien liitto päättyi eroon vuonna 1978 ja kaksi vuotta myöhemmin isäpuoli teki itsemurhan.

Avioeron jälkeen Moore asui äitinsä luona, joka vei tytärtään mukanaan baareihin ja yökerhoihin herättääkseen miesten huomion.


Näyttelijä paljasti myös hiljattain vieraillessaan Good Morning America -ohjelmassa joutuneensa raiskatuksi ollessaan vain 15-vuotias.

Virginia-äidillä oli myös mittava rikoshistoria, johon kuului rattijuopumuksia ja tuhopolttoja. Vuonna 1990 Demi päätyi katkaisemaan kokonaan välit äitiinsä, joka kuoli syöpään vuonna 1998.
Kierosilmäisyydestä lapsena kärsinyt Demi joutui käymään kahdessa silmäleikkauksessa ja lisäksi hän kärsi munuaisten vajaatoiminnasta. Hän muutti 15-vuotiaana Los Angelesiin ja vain vuotta myöhemmin pois lapsuudenkodistaan. Lukio jäi kesken hänen solmittuaan mallisopimuksen, ja Moore päätyi Eurooppaan tekemään mallin ja pin-up-tytön töitä.

Myös näytelmäopintoja tehnyt Moore sai pienempien roolien jälkeen vuosiksi 1981–1983 kiinnityksen saippuasarja General Hospitaliin, mikä avasi tien myös elokuvamaailmaan.


Ensimmäisen pääroolinsa Moore sai vuonna 1984 ilmestyneessä elokuvassa Kohtalokas kuva, jossa hän esitti aloittelevaa laulajaa vastanäyttelijänään sittemmin tv-sarjasta Miehen puolikkaat tutuksi tullut Jon Cryer.

Vaikka kaikki näytti ulospäin hyvältä, kamppaili Moore itsetuhoisuuden kanssa.

– Urani alussa olin syöksymässä todellisen itsetuhon polulle ja huolimatta siitä, millaista suosiota sain, en koskaan tuntenut itseäni riittävän hyväksi, Moore on sanonut USA Todaylle.

Hän kertoi, että huono itseluottamus johti syöksykierteeseen.

– Ja tämä itsetuhoinen polku vei minut nopeasti aivan pohjalle.

Moore hakeutuikin 1980-luvun alussa ennen läpimurrokseen muodostuneen Treffit Elmossa -elokuvan kuvauksia katkaisuhoitoon huume- ja alkoholiongelman vuoksi, koska ohjaaja Joel Schumacher kehotti häntä hakemaan apua.

Läpimurtonsa jälkeen Moore tekikin 1990-luvulla merkittäviä rooleja muun muassa elokuvissa Ghost – näkymätön rakkaus, Kunnian miehiä ja Verkossa, ja nousi vuonna 1995 Hollywoodin parhaiten palkatuksi naisnäyttelijäksi.


Rakkaudessa Moore ei ole päässyt helpolla. Ensimmäiseen aviomieheensä muusikko Freddy Mooreen hän tutustui vain 17-vuotiaana. Pari tapasi toisensa yökerhossa vuonna 1979. Freddy oli 12 vuotta vanhempi ja naimisissa vaimonsa Lucyn kanssa.

Pari avioitui vuotta myöhemmin Freddyn erottua vaimostaan, mutta liitto oli tuomittu tuhoon jo ennen vihkimistä, sillä Demi petti Freddyä vain päivä ennen häitä.
Moore kertoo kirjassaan pettämisen johtuneen siitä, että hän kävi yhä läpi isänsä traumaattista kuolemaa. Moore haki avioeroa viisi vuotta myöhemmin ja liitto tuli tiensä päähän.

– Olin itseäni täynnä oleva teini, jota ei oltu kasvatettu kunnioittamaan avioliittoa, hän myöntää kirjassaan.


Elokuussa 1987 Moore tapasi toimintatähti Bruce Willisin. Näyttelijäkomistus vei naiselta jalat alta, ja vain neljä kuukautta ensitapaamisesta pariskunta asteli alttarille ja Demi alkoi heti odottaa parin esikoistytärtä, Rumeria.

Molemmat olivat uransa huipulla ja pari oli yksi Hollywoodin rikkaimmista ja seuratuimmista. Rumerin lisäksi Moore ja Willis saivat vielä kaksi tytärtä, Scoutin ja Tallulahin.
Moore kertoo kirjassaan, että äitiys on ollut hänelle erittäin tärkeää, sillä hän luonnehtii tunteneensa itsensä täysin itsevarmaksi vain äitiydessä.

– Äitiys on minulle ainoa ehdoton tavoite ja ainoa kohtalo, jonka olen varma, että pystyn saavuttamaan. Se pitää sisällään myös itsestäni huolehtimisen, hän sanoo kirjassaan.

Unelmaparin liitto päättyi 13 vuoden jälkeen eroon vuonna 2000. Moore kuvailee kirjassaan, että Willis tahtoi tehdä mitä häntä huvitti ja odotti samaan aikaan, että Demi pitää kotia pystyssä ja hoitaa lapset.


Kolmannen kerran Moore solmi avioliiton vuonna 2005 itseään 16 vuotta nuoremman Ashton Kutcherin kanssa. Kolmanteenkin liittoon liittyy kipeä muisto, sillä Moore sai keskenmenon ollessaan kuudennella kuulla raskaana. Pari oli jo nimennyt syntymättömän tyttärensä Chapliniksi.

Pari kävi hedelmöityshoidoissa, mutta molempien suureksi suruksi Moore ei tullut enää raskaaksi. Liitto alkoi rakoilla, ja pari erosi virallisesti vuonna 2013. Pari oli päättänyt erota jo kaksi vuotta aiemmin Kutcherin jäätyä kiinni pettämisestä.
Eron myötä Moore retkahti juhlimaan ja myös tähden paino putosi rajusti. Samalla katkesivat välit aikuisiin tyttäriin ja Willisiin. Välit ex-miehiin ja tyttäriin ovat kuitenkin korjautuneet hiljalleen vuosien saatossa.

– Ystävällinen, mutta emme hengaile yhdessä, Moore kuvaili hiljattain välejään Kutcheriin Wall Street Journalille antamassaan haastattelussa, jossa hän paljasti myös olleensa hiljattain paikalla, kun Willis uusi vihkivalansa vaimonsa Emma Hemingin kanssa.

Hän sanoo, ettei seurustele itse tällä hetkellä.

– Juuri nyt keskityn suhteeseen itseni kanssa, tähti sanoi lehdelle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt