Arja Koriseva on kiertänyt Suomen keikkalavoja jo 30 vuotta – pitää aina kiertuematkoilla huolen yhdestä tärkeästä asiasta: ”En halua uhmata kohtaloa”

Julkaistu:

Suosikkilaulaja Arja Koriseva tähdittää ensimmäistä kertaa urallaan helsinkiläisteatterin musikaalia ensi keväänä.
Viihteen kiintotähti Arja Koriseva, 54, päättää tänään lauantaina 30-vuotisjuhlakiertueensa Turkuun.

Juhlakiertueen päättyminen ei tarkoita keikkataukoa, sillä kaikkien aikojen suosituin tangokuningatar jatkaa taas parin viikon päästä konsertoimista aina jouluun asti. Esiintymisten ohessa alkavat myös uuden musikaaliroolin harjoitukset.

Koriseva saadaan nyt ensimmäistä kertaa urallaan helsinkiläisteatterin lavalle. Arja tähdittää Suomen kantaesityksensä Aleksanterin teatterissa saavaa musikaalia Menopaussi.

Olka Horilan ohjaama esitys saa ensi-iltansa helmikuussa. Musikaalissa käsitellään keski-ikäisten naisten elämää 80-luvun hittibiiseillä vauhditettuina. Muissa rooleissa nähdään Kirsi Ylijoki, Nina Tapio ja Hanna Kaila.

– Teatterinjohtaja Simo Jokinen ei ole nähnyt minua koskaan teatterin lavalla, mutta katsoessaan musikaalia Lontoossa, hän näki mielessään minut eräässä roolihahmossa. Hänelle tuli vahva intuitio, että rooli sopisi minulle, Arja taustoittaa.


Hänellä on ensi kevääksi sovittuna muitakin töitä, joten roolissa tulee olemaan kaksoismiehitys. Osassa esityksissä roolin tekee Mari Rantasila.

– Olen mukana yli puolessa näytöksistä. Myös Riihimäellä, kun esitys vierailee siellä.

Arjalla on kokemusta musikaaliklassikoista, koska hän on tehnyt vuosien varrella useita vierailurooleja eri teattereissa.

– Musikaali tulee sitomaan paljon, mutta niinhän teatteri aina tekee. On ihanaa vihdoin tulla pääkaupunkiseudulle, koska olen joutunut valitettavan monta kertaa aikataulusyistä kieltäytymään sieltä tulleista työtarjouksista.

Musikaalin aihe tuntuu osuvalta, koska ikääntyvistä kertovat kirjat ja esitykset ovat osoittaneet vetovoimansa. Varsinkin, kun nyt on alettu puhua ikääntymisen aiheuttamista muutoksista avoimemmin.

– Naiseen ja naisellisuuteen liittyvistä asioista puhuminen on minulle luontaista. Tuntuu hyvältä puhua rohkeasti jokaisen naisen elämään kuuluvista asioista. Edeltävät sukupolvet eivät ole puhuneet ääneen, mutta nyt ymmärretään ihmisyyttä ja naiseutta avoimemmin, Arja aprikoi.


Hänellä on itselläänkin kokemusta iän mukanaan tuomista muutoksista.

– Olin viisi vuotta sitten leikkauksessa. Minussa on silikonia, mutta sitä ei ole muualla kuin silmissä, Arja nauraa hersyvästi.

– Silmieni koko linssit vaihdettiin leikkauksella, kun en enää nähnyt kunnolla lähelle. En tarvitse silmälaseja kuin jossain poikkeustilanteissa. Näen nyt ihan pienetkin tekstit hyvin tarkasti.

Korisevaa on aina kiinnostanut ihminen psykofyysisenä kokonaisuutena.

– Opettajaksi opiskellessani psykologia oli suurimpia mielenkiinnon aiheitani. Minua kiehtoo ihmisen mieli. Artistina olen pyrkinyt vaikuttamaan ihmisten hyvinvointiin luomalla hyvää oloa ja tarjoamalla tunnekokemuksia, Arja miettii.

– Se on tämän työn tarkoitus ja merkitys, suorastaan kutsumus. Ei minua motivoi se, että pääsen itse esille.

Musikaalin takia Arja asuu Helsingissä sekä harjoitusten että toukokuuhun asti jatkuvien esitysten aikana.

– Ajelen tietysti usein kotiin, mutta asun kiireisemmillä kausilla Helsingissä.


Suomea vuosikymmeniä kiertäneenä Arja tietää, mitä tien päällä oleminen on.

– Tieten tahtoen en ajele väsyneenä, koska silloin haavereiden todennäköisyys kasvaa. En halua uhmata kohtaloa ottamalla tarpeettomia riskejä.

Vaikka olisi kuinka varovainen, aina voi sattua jotain, mutta omilla valinnoillaan voi pyrkiä vähentämään vaaroja.

– Olisi hyvin itsekästä ajattelua olla piittaamatta siitä, mitä tekee lähimmilleen, jos jotain sattuisi.
Arjalla ja hänen aviomiehellään Pekalla on kolme lasta, joista kaksi nuorinta on edelleen kotona nyt kun keskimmäinen lapsista on palannut vaihto-oppilasvuodeltaan Etelä-Amerikasta.

– Olen äitinä myötäelävä ja osallistuva. Jännitän heidän kanssaan, kun elämässä tapahtuu tärkeitä asioita. Mutta en ole ylenpalttinen hössöttäjä. Yritän enemmänkin kannustaa, tukea ja rohkaista. Toivon kovasti, että lapset pääsevät eteenpäin haluamissaan valinnoissa.

Pariskunnan häitä vietettiin vuonna 1996. Arja muistuttaa, että parisuhdetta kuten kaikkia muitakin ihmissuhteita pitää hoitaa.

– Elämä on opettanut, ettei avioliitossa – kuten ei muissakaan asioissa – pidä antaa periksi heti ensimmäisissä vastoinkäymisissä. Onnistuminen vaatii kaikilla elämän osa-alueilla työtä, ei mikään maailmassa ole itsestään selvää.


Lienee helppo ymmärtää, miksi kymmenien tangokuninkaallisten joukosta nimenomaan Arja Korisevalle rakentui vuosikymmeniä tasaisen varmasti jatkunut ura. Hän on aina osannut ajatella eteenpäin ja toimia vastuullisesti. Arja ryhtyi jo varhain yksityisyrittäjäksi ja on hoitanut itse kaiken uraansa liittyvän vuodesta 1992 lähtien.

– Työllistän itseni ja monta muuta. Pitkä ura ei tule itsestään. Otan jatkuvasti tietoisia, mutta harkittuja riskejä. Ilman niitä riskejä en olisi tänään tässä. On pitänyt olla rohkea. Ja olen koko ajan rohkeampi myös esiintyjänä.

Vuonna 2015 sairastettu syöpä ei enää juuri vaikuta Arjan elämään.

– Keikoilla minulle tullaan jakamaan omia sairauskokemuksia, olen kuullut monta luottamuksella kerrottua kohtaloa. Sillä tavalla sairaus on elämässäni, mutta muuten en sitä mieti, Arja kiteyttää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt