Kirjallisuuden Nobelit Olga Tokarczukille ja Peter Handkelle - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirjallisuuden Nobelit Olga Tokarczukille ja Peter Handkelle

Tämän ja viime vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon saavat puolalainen Olga Tokarczuk ja itävaltalainen Peter Handke.

Kirjailijat Olga Tokarczuk ja Peter Handke.­

10.10.2019 14:09

Tokarczuk saa viimevuotisen palkinnon ja Handke tämänvuotisen.

Tokarczukia, 67, pidetään yhtenä merkittävimmistä puolalaisista nykykirjailijoista. Hän sai viime vuonna Man Booker International -palkinnon teoksestaan Vaeltajat.

Tokarczukilta on suomennettu kolme teosta.

Handke, 76, on kirjoittanut romaaneja, runoja, näytelmä- ja elokuvakäsikirjoituksia sekä käännöksiä. Suuri yleisö tuntee hänet elokuvasta Berliinin taivaan alla, jonka hän käsikirjoitti ohjaaja Wim Wendersin kanssa.

Handkelta on suomennettu toistakymmentä teosta.

Palkinto jäi jakamatta viime vuonna

Tänä vuonna jaettiin myös viime vuoden kirjallisuuspalkinto, koska kirjallisuuden Nobel jäi viime vuonna kokonaan jakamatta valinnan tekevän Ruotsin akatemian skandaalisotkun vuoksi. Näin ei ollut tapahtunut sitten toisen maailmansodan.

Monimutkaiseen vyyhteen liittyi niin korruptiota, tietovuotoja, taloussotkuja, hyväksikäyttöä kuin akatemian jäsenten riitojakin. Akatemia pyrki päätöksellään palauttamaan luottamusta toimintaansa ja palkintoon.

Lopulta akatemia saatiin ainakin jonkinlaiseen järjestykseen, kun sen sääntöjä ja kokoonpanoa rukattiin uuteen uskoon. Jäsenyydet eivät enää ole pysyviä, ja palkinnon rahoittavan Nobel-säätiön vaatimuksesta muun muassa akatemian sihteerinä aiemmin toiminut Horace Engdahl sai lähteä palkintoehdokkaat akatemialle esittelevästä Nobel-komiteasta.

Nobelin kirjallisuuspalkintoa on jaettu vuodesta 1901 lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?