Kirja: Anna Puu huokaisi helpotuksesta, kun Koop Arponen voitti Idolsin – voittajan raskas kohtalo suretti: ”Häntä vietiin kuin pässiä narussa”

Julkaistu:

Anna Puu ei ole jäänyt harmittelemaan Idols-kisan häviötä.
Anna Puu tuli tunnetuksi Idols-laulukilpailusta vuonna 2008. Monien tv-katsojien mieleen painunut näky sirosta nuoresta naisesta, joka lauloi lavalla paljain jaloin.

Laulaja palaa uransa alkuaikoihin Mari Koppisen kirjoittamassa Minä olen Anna Puu -teoksessa (WSOY).

Kirjassa laulaja muistelee, kuinka vieraalta viihdeohjelman kuvaaminen hänestä tuolloin tuntui. Finaaliin pääsemisen jälkeen hän ymmärsi voivansa voittaa koko kisan. Tilanne pelotti.

– Pelkäsin voittoa, sillä tiesin voiton velvoittavan. Tiesin myös, että vaikka jäisin kolmanneksi, saisin silti tehdä levyn. Siksi kielsin vanhempiani ja kavereitani äänestämästä minua. Sanoin, että nyt loppuu se homma, pistäkää sana kiertämään, hän kuvailee teoksessa.


Kun Koop Arponen julistettiin Idolsin voittajaksi, Anna helpottui.

– Tässä tapauksessa toinen sija oli paljon parempi. Myöhemmin kun tein omaa ensimmäistä levyäni, kisan voittanut Koop teki omaa levyään viereisessä talossa. Oli raskasta katsoa vierestä sitä kaikkea. Häntä kiskottiin moneen eri suuntaan. Hän teki koko ajan haastatteluita, televisio-ohjelmaa ja samaan aikaan levyään, Anna muistelee.

– Hän halusi olla kaikille kiva ja välillä häntä vietiin kuin pässiä narussa. Tuli olo, että jonkun pitäisi sanoa Koopille, ettei tuota kaikkea tarvitse tehdä. Olin niin onnellinen, että sain itse kaikessa rauhassa keskittyä omaan levyyni ja artistiminäni löytämiseen.


Idols-voittaja Koop Arponen muisteli Ilta-Sanomien haastattelussa viime talvena, että esikoislevyä lähdettiin tekemään Idolsin jälkeen vauhdilla. Hän oli tehnyt kahden vuoden sisään kaksi albumia, kun hän purki kolmen albumin levytyssopimuksen Sonyn kanssa.

Koop kertoi, että albumeja olisi pitänyt tehdä nopeammalla tahdilla kuin mihin hän oli siinä vaiheessa valmis.

– Tyylini haluttiin muokata sellaiseksi, joka ei ollut minua. Toisaalta en ollut silloin vielä löytänyt omaa tyyliäni, mutta sen etsimiselle ei ollut aikaa, hän totesi.

– Sain vaikuttaa albumeille tuleviin biiseihin, mutta levy-yhtiö teki aina lopulliset päätökset. Ymmärrän kyllä, että niin se bisnes toimii, mutta se ei tuntunut enää omalta, Koop sanoi.


Kun Koop sai levysopimuksensa purettua, hän kutsui kaksi englantilaista soittokaveriaan Suomeen ja he keikkailivat Flute of Shame -yhtyeellään ympäri maan. Keikkapäiviä kertyi ja bändi pääsi soittamaan ulkomaillekin, mutta laittoi kitarat pussiin viimeisen kerran vuonna 2015.

– Sitä hittiä ei vain tullut, Koop sanoi.

– Olimme kyllä tietoisia, että emme olleet kovin kaupallisia, mutta meidän tyylinen bändi pystyi elättämään itsensä keikkailemalla. Pidemmän päälle se ei olisi ollut kestävä ratkaisu, hän kertoi.