Emily eli kodittomana kadulla, kun mies kuvasi hänestä videon Twitteriin – kohtaaminen muutti satumaisesti laulavan naisen elämän kertaheitolla

rac

Julkaistu:

Koditon Emily Zamourka nousi viime viikolla maailmanlaajuiseksi uutiseksi, kun poliisi julkaisi videon, jossa tämä laulaa oopperaa metroasemalla. IS oli paikalla Emilyn ensimmäisessä virallisessa esiintymisessä.
52-vuotias Emily Zamourka ponnahti pinnalle, kun losangelesilainen poliisi Alex Frazer bongasi kodittoman naisen metroasemalla laulamassa oopperaa, videoi esityksen ja latasi sen someen. Nyt naiselle sataa työtarjouksia ja hän saa oman kodin. Laulaja esiintyi ensi kertaa yleisölle lauantaina Little Italy -festareilla.
Moldovasta kotoisin olevan Emilyn kohtalo on koskettanut ihmisiä syvästi ympäri maailman. Nainen elätti itsensä musiikinopettajana ja katusoittajana. Sitten ohikulkija tuhosi hänen 10 000 dollarin arvoisen viulunsa ja vei samalla naiselta elinkeinon. Se ja terveysongelmat tekivät Emilystä kodittoman.

Viimeiset kolme vuotta hän on elänyt Los Angelesin kaduilla mukanaan ainoa instrumentti, jota kukaan ei voi varastaa – enkelimäinen ääni.


Sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla Zamourka laulaa Giacomo Puccinin aarian O mio babbino caro metroasemalla muovikasseja ja ostoskärryjä käsissään pidellen. Videota on katsottu miljoonia kertoja ja se on mullistanut laulajan elämän.
Hänen hyväkseen on perustettu GoFundMe-varainkeräyssivut, jotka ovat tähän mennessä tuottaneet 65 000 dollaria. Maineikas musiikkituottaja Joel Diamond haluaa tehdä levyn Emilyn kanssa.

Lauantaina italianamerikkalaisten järjestö Little Italy of Los Angeles Association järjesti San Pedron satamakaupunginosassa katufestivaalin, jonka tähdeksi Emily Zamourka oli kutsuttu. Koditonta laulajaa tuli katsomaan tuhatpäinen yleisö.

Ennen esiintymistä meikkitaiteilija ehostaa Emilyn kevyesti. Nainen ei saa Hollywood-käsittelyä vaan saapuu paikalle katuvaatteissa – pitkässä harmaassa hameessa, Neitsyt Marian kuvalla koristellussa hupparissa ja hiukset ponnarilla. Nainen on langanlaiha mutta hyväkuntoisen oloinen, eikä voisi uskoa hänen olleen koditon viime vuodet.


Laulajan saattelee esiintymislavalle yleisön eteen Los Angelesin kaupunginvaltuuston jäsen Joe Buscaino. Hän kertoo että 130 000 ihmistä elää kodittomana Kaliforniassa, heistä Los Angelesissa liki 30 000.

– Kodittomuus on monimutkainen ongelma, johon on monia eri syitä. Meidän on nopeasti rakennettava lisää asuntoja. Emme voi jättää kanssaihmisiä ulos kaduille, Buscaino julistaa.

Sitten poliitikko esittelee illan tähden.

– Hän on koskettanut meitä kaikkia ja muistuttaa meitä siitä, että olemme kaikki Jumalan lapsia. Hyvät naiset ja herrat, ensimmäistä kertaa lavalla esiintymässä Amerikan uusin lemmikki Emily Zamourka!

Laulaja ottaa mikrofonin ja puhuu yleisölle lievällä itäeurooppalaisella korostuksella, rauhallisen harkitusti kuin rutinoitunut esiintyjä.

– Haluan kiittää teitä kaikkia. Voisin esittää kokonaisen konsertin, koska rakastan laulamista. Lopulta kosketin sydämiänne, mistä olen iloinen. Minulla ei ollut tarpeeksi aikaa harjoitella. Laulan teille sen saman laulun, jonka esitin metroasemalla. Sopiiko se, Emily kysyy.

Yleisö huutaa ja taputtaa hyväksyvästi. Emily tulkitsee Puccinin melodian enkelimäisellä äänellään. Ihmiset kuuntelevat mykistyneinä sopraanon uskomatonta ääntä. Lopuksi nainen kumartaa syvään. Yleisö kiljuu, taputtaa, räiskii kuvia ja videoi.

– Kiitos paljon, Emily huikkaa.

– Ansaitset sen, nainen yleisöstä huutaa.

Zamourka laskeutuu estradilta festivaalin ajaksi autoliikenteeltä suljetulle kadulle. Hän halaa naispuolista bussinkuljettajaa, joka tuntee Emilyn kaduilta ja on tullut kuuntelemaan häntä.

– Olit aina siellä tukenani. Kaduilla ei ollut hyvä asua ja tiesit sen, Emily kiittää.

Hän haki turvaa linja-autoista.

– Se oli elämäni – ajelin edestakaisin bussilla yöaikaan. Siellä olin turvassa silloin, kun minulla ei ollut paikkaa, minne asettua yöpuulle, Zamourka selittää.


Media parveilee naisen ympärillä, mutta kaikessa pyörityksessä tästä huokuu rauhallisuus.

– Meinasin unohtaa laulun sanat, olin niin hermostunut. Olen aina halunnut ammattilaulajaksi. Jos jollakulla on keikkoja tarjolla, olen valmis töihin, nainen vinkkaa.

Kun Emilyltä kysyy, miltä tämä valtava huomio tuntuu, hän kuvailee sitä ihanaksi tunteeksi.

– Uskomatonta, kuinka kohtaloni on koskettanut ihmisiä. Olen saanut osakseni niin paljon rakkautta täysin tuntemattomilta ihmisiltä. Heistä on tullut kuin perheenjäseniä.

Emily kertoo, että hänellä on sukulaisia eri puolilla Yhdysvaltoja, mutta hän ei ole pitänyt heihin yhteyttä. Hän muutti Venäjältä Yhdysvaltoihin 30 vuotta sitten.

– Tapasin lähetysseuran kautta espanjalaisen naisen, joka kutsui minut Amerikkaan vierailulle. Tulin alunperin vain käymään, mutta sitten hain poliittista turvapaikkaa ja sainkin sen myöhemmin. Kotimaassani oli paljon vaikeuksia, hän perustelee.

Amerikka ei tähän asti ole osoittautunut luvatuksi maaksi, mutta nyt vihdoin tulevaisuus hymyilee.

– Aiomme tehdä levyjä yhdessä musiikkituottaja Joel Diamondin. Hän on ihana mies, vaihdoin hänen kanssaan juuri pari sanaa. Olen valmis tekemään töitä, Emily hihkuu.

Kodittomuus on taaksejäänyttä elämää.

– Saan oman talon. Se on upea tunne, Emily säteilee.

Kovia kokenut nainen muistuttaa kaduilla elävistä kanssaihmisistä.

– Vaikka elämäni nyt onkin muuttunut, olen yhä se sama henkilö. Olin monien mielestä paha ihminen kun olin koditon. Emme saa kohdella kodittomia kaltoin. Meidän pitää auttaa heitä niin paljon kuin voimme, nainen vetoaa.

Ja niin päättyy Emily Zamourkan ensimmäinen julkinen esiintyminen. Nainen poistuu paikalta yleisön hurratessa ja median edustajien seuratessa kameroineen ja mikrofoneineen.

Tuhkimotarina on saanut Hollywood-tyylisen onnellisen lopun – ainakin toistaiseksi.