Hesburgerin perustaja Heikki Salmela laihdutti 40 kiloa! Näin hän onnistui: huomasi suomalaisten painonpudotuksessa katalan sudenkuopan - Viihde - Ilta-Sanomat

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela laihdutti 40 kiloa! Näin hän onnistui: huomasi suomalaisten painonpudotuksessa katalan sudenkuopan

Hesburgerin perustaja Heikki Salmela on laihtunut lähes 40 kiloa. Painon pudotus tapahtui pitkän tähtäimen suunnitelmalla, kymmenen kiloa vuodessa.

Heikki Salmela pudotti 40 kiloa elopainoa.­

9.10.2019 6:58

Lähtöpaino oli 125 kiloa. Neljässä vuodessa paino tippui 86 kiloon, mikä on 186-senttiselle miehelle koko lailla sopiva paino.

Heikki Salmelalla oli laihduttamisesta vuosikymmenien kokemus. Hän oli aloittanut painon pudottamisen kymmeniä kertoja, ja yhtä monta kertaa epäonnistunut.

– Yrittäjänä minulla on sellainen ominaisuus, että onnistun, kun on pakko. Päätin, että nyt onnistun, Salmela kertoo.

–Yrittäjänä minulla on sellainen ominaisuus, että onnistun, kun on pakko. Päätin, että nyt onnistun, Salmela kertoo.­

Sysäyksen hän sanoo saaneensa siitä, kun suomalaisten lihavuudesta puhuttaessa yhdeksi syylliseksi nimetään usein pikaruoka.

– Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa, Salmela jyrähtää.

Paino alkoi pudota, kun Salmela omien sanojensa mukaan söi ensimmäisen vuoden aikana lähes pelkästään omissa ravintoloissaan.

– Samalla lisäsin, ihan mielenterveydenkin takia, liikuntaa. Paino tippui vuodessa kymmenen kiloa.

Koska tulosta tuli, Salmela jatkoi valitsemallaan tiellä. Oleellista oli välttää liikaa syömistä. Salmela korostaa, että missään tapauksessa ei saa syödä enemmän kuin kuluttaa. Hän ei nykyisin syö lainkaan sokerisia herkkuja.

– Olen voinut jättää pois diabetes- ja verenpainelääkkeet. Laihduttaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Ei pidä masentua vaan jatkaa määrätietoisesti, koska aina tulee takaiskuja.

– Itse olen oppinut tuntemaan kroppani toimintaa paremmin kuin ennen. Meillä on kropassa puolisentoista kiloa bakteereja ja niillä jokaisella on tarkoitus. Pitää syödä niin, että bakteerit voivat hyvin, silloin ihminenkin voi hyvin.

Salmela ei ole muuttanut ruokavaliotaan merkittävästi kasvispainotteisemmaksi. Tosin ensi tammikuussa hän joutuu niin tekemään, koska otti vastaan Ylen Perjantai-ohjelman esittämän vegehaasteen. Tammikuussa Salmela syö vain vegaaniruokaa.

Ajatus ei sinänsä ole Salmelalle vieras, sillä pikaruokapuolellakin kasvisvaihtoehdot kiinnostavat. Hänen oman yrityksen kasviproteiinitehtaalla tehdään jatkuvaa tuotekehitystä, jotta kasvavaan kysyntään voidaan vastata.

Pahimmaksi kompastuskiveksi suomalaisten matkalla kohti solakampaa olemusta Salmela kokee kotijääkaapin. Kun siellä on koko ajan tarjolla naposteltavaa, painonpudotus ei onnistu.

– Syömme ajankuluksi.

Kun siihen lisätään televisio ja sohva, energia ei kulu vaan kasaantuu.

– Ei saa syödä liikaa ja pitää tietää, mitä syö. Siinä minua on auttanut kännykkä, jonka avulla olen seurannut liikuntaa ja syömiäni kaloreita.

– Asiaa voi verrata auton tankkaukseen. Jos tankkaa liikaa bensaa, se tulee yli. Ihmisillä on sama juttu.

 Tein yötä päivää töitä, oli murheita mielettömästi. Paino nousi 125 kiloon.

Pari viikkoa laihduttamista ei riitä mihinkään. Se on vasta alku, sillä ihmedieettejä ei ole. Salmela korostaa, että ainut keino laihtua on oma halu toimia niin, että paino todellakin putoaa. Eikä se vaadi ihmettä vaan oikeaa asennetta.

– Koko juttu ihmisten lihavuudesta on monen asian summa. Olen 72-vuotias ja elänyt vaiherikkaan elämän. Teimme jo nuorena vaimon kanssa hirveästi töitä. Oli kova stressi eikä ollut aikaa hoitaa itseään.

– Kun ihmisellä on paha olla, hän pyrkii sitä jollain tavalla hyvittämään. Useasti se on ruoka. Olen asian itsestäni tunnistanut. Tein yötä päivää töitä, oli murheita mielettömästi. Paino nousi 125 kiloon.

Salmela uskoo, että suomalaisten lisääntyvä lihavuus johtuu pahasta olosta.

– Meillä on paha olla. Yhteiskunta on tehnyt meistä avuttomia autettavia. Hyvinvointivaltio on pahoinvointivaltio, jossa sadattuhannet ihmiset joutuvat käyttämään lääkkeitä, kun heillä ei ole mielenkiintoista elämää.

– Laihdutusohjeena sanoisin, lähde liikkumaan ja pidä kotijääkaapissa vain valo ja lähdevesipullo, ettei sinulla ole iltaisin mitään mutusteltavaa. Voin taata, että on mahtava olla.

Salmela on aamuvirkku. Hän saattaa lähteä jo neljältä muutaman kilometrin kävelylenkille. Päivässä kävelyä kertyy kymmenisen kilometriä. Kotiinsa Salmela ei mene aina hissillä vaan juoksee yhdeksän kerrosta ylös. Aiemmin portaissa piti huilata kaksi kertaa.

– Minulla on niin hemmetin hyvä olla, ettei ikinä aiemmin.

– Minulla on niin hemmetin hyvä olla, ettei ikinä aiemmin, Heikki Salmela sanoo.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?