Tällainen oli rakastetun Kyllikki Forssellin elämä ja ura – jättäytyi pois parrasvaloista seitsemän vuotta sitten

rac

Julkaistu:

Kyllikki Forssell 1925-2019
Teatterineuvos Kyllikki Forssell kuoli maanantaina 94 vuoden iässä vaikean sairauden uuvuttamana.
Kyllikki Forssell (2.5.1925–7.10.2019) oli Suomen teatterimaailman tähti: lahjakas ja karismaattinen. Hän vaikutti hillityltä, mutta näyttämöllä häntä ei pidätellyt mikään.

Forssell oli Kansallisteatterin vakinainen näyttelijä 1948–1992, minkä jälkeen hän esiintyi vierailevana näyttelijänä Helsingin teattereissa. Helsingin Kaupunginteatterissa hänet nähtiin vielä 2011 suositun Kvartetin viimeisissä esityksissä.

Näyttelijän työnsä Kyllikki Forssell jätti ilman suurta juhlanäytöstä. Kvartetin päätyttyä hän toi ilmi, ettei ehkä enää palaa näyttämölle, mutta monet uskoivat, että totta kai tulee vielä rooli, jossa hänet nähdään.

Teatterityön jättäessään Kyllikki Forssell oli hyvin iäkäs, mutta iästä hän ei halunnut puhua koskaan. Hän halusi olla yleisön silmissä juuri sen ikäinen, kuin hänen kulloinenkin roolihenkilönsä oli. Oli hänessä ihastuttavaa naisellista turhamaisuuttakin, mikä saattoi vaikuttaa asiaan.

Upeita rooleja Forssell teki mm. Kuningatar Kristiinana, Katariina Suurena, Anna Sullivanina, Kustaa III:na, Sarah Bernhardtina.

1989 teatterineuvokseksi nimitetty Forssell opiskeli näyttelemistä Ruotsalaisen teatterin oppilaskoulussa. Hän teki elokuvaroolejakin, mutta tärkeintä hänelle oli alusta alkaen teatteri.
Forssellin isä oli tsaarin armeijan upseeri. Kotona isä piti ankaraa kuria. Kyllikki-tyttö sai sentään harrastaa balettia ja ratsastusta. Hän ratsasti jopa Mannerheimin lempiratsulla Käthellä, joka on ikuistettu Mannerheimin patsaaseen.

Kyllikki Forssell on sanonut, että ohjaaja Edvin Laine karsi hänestä vuonna 1955 kiltin tytön Arthur Millerin Tulikaste-näytelmän intohimoisen Abigailin roolissa. Se tapahtui varsin kuuluvasti.

Forssellin mielestä juuri Edvin Laine vapautti hänet sidonnaisuudesta, estoisuudesta, hyvän kasvatuksen jäänteistä.

Edvin Laineen tarkka silmä lienee nähnyt, että Kyllikki Forssell on paljon muutakin, kuin hyväkäytöksinen, sivistynyt ja hillitty. Hän oli ennen kaikkea räiskyvä, intohimoinen – ja hyvin itsenäinen. Suuri diivakin hän oli sanan parhaassa merkityksessä.

Kyllikki Forssellin elämässä oli salaperäisyyttä, jota hän hälvensi vasta Raila Kinnusen kirjoittamassa Suurella näyttämöllä -omaelämäkerrassaan 2007.


Kirjassa Forssell kertoi mm. lämpimästä suhteestaan Esko Salmisen kanssa. Kun he näyttelivät rakastavaisia 1962 Kansallisteatterin Andorra-näytelmässä, siinä oli myös todellisia tunteita. Yhdessä elävää paria heistä ei tullut, mutta läheisiä ystäviä he olivat loppuun asti. Kyllikki Forssell oli myös Esko Salmisen ja Aino Sepon tyttären kummitäti.

Kyllikki Forssell ja Esko Salminen näyttelivät yhdessä suurella menestyksellä mm. Kauppamatkustajan kuolema ja Elämää pitempi yö -näytelmissä. Ikäerosta huolimatta he kokivat olevansa tasavertaisia näyttämöllä ja yksityiselämässä.

Kyllikki Forssell kertoi ymmärtäneensä kahden eronsa jälkeen, ettei avioliitto ole häntä varten. Hän viihtyi yksin, rakasti työtään ja vapauttaan.

Kyllikki Forssellin nuoruuden avioliitto jäi lyhyeksi. Sen jälkeen hän avioitui vapaaherra Erik Indrenius-Zalevskin kanssa. Avioliitto osoittautui virheeksi, mutta liitto kesti miehen kuolemaan asti 1962.


Ristiriitoja Kyllikki Forssellissa oli – kuten kaikissa suurissa taiteilijoissa. Hän eli kurinalaisesti ja konservatiivisestikin, mutta myös epäsovinnaisesti. Jos hän vaikka ihastui nuorempaan mieheen, siihen ei muiden mielipiteitä tarvittu.

Hienon roolin Forssell teki Dario Fon Donnana. Ohjaaja Lars G. Thelestam oli jonkun aikaa tärkeä myös näyttelijättären yksityiselämässä.. Suhde loppui, mutta ei ikäeron takia.

Kyllikki Forssell oli myös kiihkeä samapalkkaisuuden taistelija, vaikka hänen juurensa olivat aikakaudella, jolloin naisten ja miesten tasa-arvosta ei edes puhuttu. Tästä syystä Forssellia kutsuttiin huumorimielessä Punaiseksi Paronittareksi.


Lehtihaastatteluita Kyllikki Forssell antoi valikoidusti. Vuoden 2012 jälkeen hän ei ollut enää julkisuudessa. Esiripun oli aika laskeutua sen yksityiselämän elämän osalta, jonka hän oli ollut valmis näyttämään.

Vain pieni lähipiiri seurasi Kyllikki Forsselin elämää viimeisinä vuosina, eikä ole tarkoitus, että siitä tiedettäisiin kaikki.

Kyllikki Forssell sai Pro Finlandia -mitalin 1976, Suomen Teatterijärjestöjen kultaisen kunniamerkin 2005. Hänet nimitettiin teatterineuvokseksi 1989.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt