Rouva Jenni Haukio ilahtui Turun kirjamessujen suosiosta – ohjelmauudistus oli jymymenestys

Julkaistu:

kirjamessut
Ohjelmajohtaja Jenni Haukio oli tyytyväinen uusiutuneiden messujen saamaan hyvään vastaanottoon.
Jenni Haukio onnistui Turun kirjamessujen ohjelmauudistuksessa.

Tämän vuoden Turun kirjamessut oli menestys. Yleisöä kävi kolmen päivän tapahtumassa 23 559, mikä oli pari tuhatta viimevuotista enemmän.

– Melkoinen kuhina käy halleissa, ohjelmajohtaja rouva Haukio iloitsi jo messulauantaina.

Aiemmin messuilla oli valittuna yksi teemamaa, jonka kirjallisuutta nostettiin esiin. Tänä vuonna Haukio halusi uudistaa tapahtumaa. Ohjelma rakentui poikkitaiteellisen teeman ympärille. Pääteema oli teatteri. Messuilla pohdittiin teatterin ja kirjallisuuden suhdetta.

Haukio itse oli keskusteluissa vahvasti läsnä. Hän haastatteli niin Seela Sellaa, näyttelijäntyönprofessori Elina Knihtilää kuin näyttelijäpariskunta Esko Salmista ja Aino Seppoa.

– Jo meidän avajaistapahtumaa kiiteltiin jälkikäteen. Tosi moni tuli sanomaan, että parhaat avajaiset koskaan, Haukio totesi tyytyväisenä.

Paikalla oli tänä vuonna lukuisia teatteritaiteen suomalaisia kärkinimiä Juha Hurmeesta Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyahoon.

Jörn Donnerin aihe oli mainoksesta sloganiksi noussut: lukeminen kannattaa aina.


Kepin kanssa liikkunut Donner kertoi yleisölle sairastaneensa pitkään keuhkotulehdusta. Sairauden takia hän sanoi viime aikoina lukeneensa enemmän kuin koskaan. Televisionkatselu ei Donnerin mukaan korvaa lukemisen tuomaa mielihyvää.

Lukuisten suomalaiskirjailijoiden ohella messuilla nähtiin muun muassa dekkaristit Arne Dahl sekä vastikään Ruotsissa parhaan esikoisdekkarin palkinnon saanut Tina Frennstedt.

Teatterin ohella messuilla oli ajankohtaisteemoina lukutaito ja ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset. Varsinkin lukutaito on aihe, jota Haukio on itsekin jo pitkään pitänyt aktiivisesti esillä.

– Se mitä yleisömäärä kertoo, samoin kuin yleisöltä saatu palaute, niin teemojen valinta tuntuu onnistuneen, Haukio totesi IS:lle.

Haukio nosti avajaisista esiin lapsikuoro Canticumin ja Biolasten yhdessä esittämän, ilmastonmuutoksen torjuntaan kytkeytyneen tulkinnan Ultra Bran hitistä Minä suojelen sinua kaikelta.

– Esitys oli koskettava. Monet paikalla olleista liikuttuivat, Haukio huomioi.

Kaikkiaan esiintyjiä oli viikonlopun aikana noin 900 ja ohjelmanumeroita lähes 500.

Ensi vuonna Turun kirjamessujen pääteema on musiikki.

– Se kattaa koko audiovisuaalisen kulttuurin, niin musiikin kuin äänimaailmankin, Haukio tarkensi.

Vuoden 2021 teema on myös jo päätetty. Se on kuvataide, käsittäen elokuvan ja koko visuaalisen kulttuurin, johon Haukio listaa muun muassa sellaisia ulottuvuuksia kuin näkö- ja maisemamuisti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt