Seela Sella, 82, yllättää: nousee lavalle Hitlerinä – uskoo roolin jäävän viimeiseksi suureksi työkseen

Julkaistu:

rooli
Näyttelijä Seela Sella, 82, paljasti Turun kirjamessuilla, että on päättänyt tehdä enää yhden ison roolin. Hän esittää Hitleriä näytelmässä Hitler ja Blondi.
Rooli on sitäkin isompi, kun ottaa huomioon Sellan juutalaisen taustan.

Sella poistui messuilta kiireellä keikalle Tampereelle, mutta IS tavoitti hänet puhelimitse kertomaan lisää tulevasta roolista.

– Näytelmän kirjoittaa ja ohjaa Michael Baran. Pari vuotta sitten hän kysyi, mikä olisi rooli, jonka vielä haluaisit näytellä. Sanoin, että Hitler, Sella kertoo.

– Minua kiinnostaa hänen sielunelämänsä ja ajatuksensa.

Rooli on iso ja haastava.

– Erittäin vaativa, mutta jos ei tässä iässä uskalla ottaa riskejä, niin ei sitten koskaan. On viimeiset hetket hypätä tuntemattomaan, Sella nauraa.

Aihe sinänsä on Sellalle entuudestaan tuttu. Hän tutki holokaustin historiaa jo yhdessä vuonna 1992 kuolleen miehensä Elis Sellan kanssa.

– En tutki aihetta ja henkilöä ensimmäistä kertaa. Näytelmän osalta puhumme vielä Michaelin kanssa miltä kannalta asiaa ryhdytään tarkastelemaan.

– Tuttuja asioita, joita tästä herrasta on tiedetty, ei kannata jauhaa. Joko lähdemme hyvin henkilökohtaiselta tasolta, kuten minä olen ajatellut, tai sitten keksimme jonkin muun näkökulman.


Aihe on ajankohtainen, mutta ei ainoastaan äärioikeiston nousun tähden.

– Ihmisten manipulointi on ajankohtaista aina. Koneisto Hitleriä manipuloi, mutta kuka lopulta käytti hyväkseen ja ketä. Koneistolla tarkoitan Göbbelsiä ja älykköporukkaa Hitlerin ympärillä. Ja hän mielellään astui tarjottuun rooliin.

– Kerran pohdimme, että jos Hitler olisi pyrkiessään päässyt taidekouluun, olisiko historia kääntynyt toisenlaiseksi, vai olisiko hänen paikkansa ottanut joku muu.

Sella laajentaa näkökulmaa entisestään.

– Kun tarpeeksi suuri valhe toistetaan monta kertaa, se muuttuu totuudeksi, jonka ihmiset uskovat. Tätä ovat maailman johtajat osanneet käyttää hyväkseen.

Jos asioiden pohtiminen käy Sellalle liian raskaaksi, hän turvaa Viktor Franklin kirjaan Ihmisyyden rajalla.

– Se pelastaa monesta asiasta. Se on niin viisas kirja.

Hitlerillä oli koira nimeltä Blondi, ja näytelmänkin Blondi on koira. Blondia esittää Verneri Lilja.

– Koira myös puhuu, Sella paljastaa.

Sella hiukan vetää takaisin messupuheitaan, mitä tulee viimeiseen rooliin.

– Ajattelen, että ehkä voisin jo lopettaa, mutta en halua puhua dramaattisesti viimeisestä roolista. Pieniä juttuja voin tehdä, mutta en ehkä tämän jälkeen enää näin suuria.

Hitler ja Blondi on Kansallisteatterin ja Tampereen Työväenteatterin yhteisproduktio. Ensi-iltansa näytelmä saa Tampereen Työväenteatterissa 19. helmikuuta 2020. Syksyllä 2020 näytelmä siirtyy Kansallisteatteriin.