Tapio Suomiselta yllätyspaljastus: palasi selostajaksi rakkaan lajin pariin – ”Ihmiselle ei ole hyvä juttu vain olla”

Julkaistu:

turun kirjamessut
Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva Tapio Suominen on palannut rakkaan työnsä pariin. – Oli se vaan niin hauskaa tauon jälkeen. En edes muistanut, kuinka mukavaa puuhaa selostaminen on, hän sanoo.
Tapio Suominen palaa selostajaksi. Hän tehnyt sopimuksen Korisliigassa pelaavan kaarinalaisen Ura Basketin kanssa. Suominen selostaa kaikki Ura Basketin kuluvan kauden kotiottelut.

Hänen ei tarvinnut kauan miettiä, kun Ura Basketista asiaa kysyttiin.

– Se oli mukava yllätys. Koris on ensirakkauteni urheilussa. Sain aikoinaan kollega Pentti Salmen opastuksella poikavuosina korista selostaa. Ja olen itse pelannutkin, Suominen kertoi IS:lle Turun kirjamessuilla.

– Olen nyt yhden pelin selostanut. Oli se vaan niin hauskaa tauon jälkeen. En edes muistanut, kuinka mukavaa puuhaa selostaminen on.

Edellisestä selostustyöstä ehti kulua kaksi vuotta.

– Huomasin, että pitkän työuran jälkeen selostaminen on kuin polkupyörällä ajaminen. Kun istahdin tuoliin, laitoin luurit korville ja aloin selostaa, luontevasti se ainakin omasta mielestäni sujui. Kivaa oli.

Suominen on kertonut julkisuudessa avoimesti mielenterveysongelmistaan. Perusteellisimmin hän avautuu niistä tuoreessa, Lasse Lindqvistin kirjoittamassa, hiukan itseironisestikin nimetyssä kirjassa Urheiluhullu.

– Palaute on voittopuolisesti ollut hyvää ja positiivista. Ihmiset ovat kokeneet, että kirja on puhutteleva. Varsinkin viimeiset sata sivua, jotka käsittelevät mielenterveysteemaa.


Suominen päätti kirjaprojektiin lähtiessään, että puolivillaista teosta ei kannata tehdä. Asioista on kerrottava avoimesti ja suoraan.

Tällä hetkellä Suominen on työkyvyttömyyseläkkeellä. Se mahdollistaa työnteon tiettyyn euromääräiseen rajaan asti.

– Koen, että se on hyvä systeemi. Kun vaihtoehtoina on olla tekemättä mitään tai tehdä jonkin verran töitä, niin jälkimmäisestä saa mielihyvää ja sisältöä elämään. Kokemuksesta tiedän, että kotona makaaminen ei ole herkkua.

– Totta kai, minun viime vuosien historialla, joudun aika paljon tarkkailemaan omaa jaksamista. Sitä kuinka paljon on fiksua tehdä. Olen oppinut paremmin tunnistamaan sekä oman mielialani nousuja että laskuja.

Suominen arvelee, että kirjaprojekti on edesauttanut sairauteen liittyvien asioiden ymmärtämistä.

– Huomasin, etten ollut osaa tylsistä asioista, kuten irtisanomista Yleltä, käynyt läpi. Olin työntänyt ne syrjään ajatellen, että siellä ne pysyvät. Ei se niin mene. Kirjaa tehdessä jouduin asiat käsittelemään.

Kirjaprojekti toi myös Suomisen elämään säännöllisyyttä ja jatkuvuutta.

– Kirjan tekeminen kesti kahdeksan kuukautta. Lasse Lindqvistin kanssa tapasimme kerran viikossa. Se palautti elämääni rytmin, säännöllisyyden ja tavoitteellisuuden.

Samanlaista rytmiä Suomisen elämään tuo myös uusi selostuspesti.

– Korishomma on keskimäärin kerran viikossa. Olen huomannut, että ihmiselle ei ole hyvä juttu vain olla. Varsinkin, jos on tottunut tekemään.

Ensi viikon lopulla Urheiluhullu ilmestyy Suomisen itsensä lukemana äänikirjana.

– Se oli niin palkitsevaa ja mielenkiintoista, että toiveena on päästä jatkossakin lukemaan esimerkiksi urheiluaiheisia äänikirjoja.