Petri Sarvamaa muistelee kollegaansa Kari Toivosta – soitti studioon 1990: ”Kari sanoi, että hän ei rupea suutansa vääntämään” - Viihde - Ilta-Sanomat

Petri Sarvamaa muistelee kollegaansa Kari Toivosta – soitti studioon 1990: ”Kari sanoi, että hän ei rupea suutansa vääntämään”

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa työskenteli Kari Toivosen kollegana lähes 20 vuotta.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaalle jäi Kari Toivosesta monia mukavia muistoja.­

28.9.2019 20:35

Lähes 40 vuotta Yleisradion palveluksessa työskennellyt toimittaja Kari Toivonen kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana tänään lauantaina. Legendaarisen uutisankkurin kuolema kirvoitti Toivosen monet kollegat muistelemaan yhteistä uraa ja Toivosta itseään.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa kertoo joutuneensa miettimään pitkään vastaako haastattelupyyntöön, sillä Toivosen kuolema oli hänelle yllättävän kova isku. Miehet työskentelivät Ylellä lähes 20 vuotta yhdessä.

– Hän oli erittäin tärkeä ja mieleenpainuva henkilö minulle silloin nuorena miehenä.

Uutistenlukija Kari Toivonen Ylen uutisstudiossa 1981.­

Sarvamaa tuli Ylelle 24-vuotiaana ja teki aluksi tuntitöitä ja paikkausvuoroja. Vuonna 1986 hän aloitti tv-uutisissa pysyvämmin ja Toivosesta tuli hänen kollegansa.

Europarlamentaarikko kertoo, miten vaikea hänen on kuvailla, kuinka keskeinen hahmo Kari Toivonen oli Ylen uutistoimituksessa. Sarvamaa sanoo, että Toivonen oli oman tiensä kulkija, joka ei koskaan tehnyt itsestään numeroa.

– Hänessä yhdistyi monia erilaisia piirteitä. Hän oli toisaalta sellainen Töölön kulmien kundi, mutta hän oli myös todella sivistynyt ihminen ja armoton tarinaniskijä.

Erityisesti Sarvamaan mieleen jäi hauska muisto, joka hänen mielestään kuvaa Toivosen tavallisuutta, tosin vain ja ainoastaan positiivisessa mielessä.

Vuonna 1990 Puolassa järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit Solidaarisuus-liikkeen, Neuvostoliiton hajoamisprosessin ja Berliinin muurin murtumisen myötä. Solidaarisuus-liikkeen nokkamies ja telakkatyöläinen Gdanskista, Lech Walesa, nousi maan ensimmäiseksi vapailla vaaleilla valituksi presidentiksi.

Sarvamaa oli raportoimassa paikan päältä. Tuohon aikaan toimitettujen juttujen lähettäminen kotimaahan oli paljon nykyistä mutkikkaampi prosessi.

– Olimme kuvanneet pitkin päivää ja tehneet haastatteluja. Juttua leikattiin jossain päin Varsovaa eri paikassa, kuin mistä se piti lähettää satelliitin kautta Suomeen. Kun juttu oltiin saatu valmiiksi, ajoimme taksilla hurjaa vauhtia pitkin Varsovan keskustaan, että ehtisimme saada jutun lähetykseen.

Kari Toivonen kuvattuna 1992.­

Paikalle ehdittiin ajoissa juuri ja juuri ja nauha saatiin pyörimään ja näkymään myös Ylen toimitiloissa. Samaan aikaan Sarvamaalla oli kauhea kiire soittaa illan tv-uutiset vetävälle Toivoselle.

Toivonen teki itse tarkasti omat juontonsa ja sommitteli ne omaan suuhunsa sopiviksi. Sarvamaa sai hänet kiinni ja muistutti vielä kertaalleen Lech Walesan nimen oikeasta ääntämistavasta.

– Kari sanoi, että hän ei rupea suutansa vääntämään ja pelleilemään. Se on suomalaisille valesa ja sillä selvä.

– Minusta se kuvasi häntä tosi hyvin. Hän oli tietyllä tavalla kansanmies, vaikka en ole toista niin hyvin pukeutunutta miestä koskaan nähnytkään.

Kollegat muistavat Kari Toivosen hauskana tyylitaiturina. Kuva vuodelta 2004.­

Toinen Sarvamaan mieleen jäänyt tapaus koski Calgaryn talviolympialaisia vuodelta 1988. Toivonen oli lähetetty kisoihin tekemään ilmiöjuttuja urheilun ulkopuolelta.

– En muista mistä juttu kertoi, että siihen aikaan elettiin ihan erityyppisessä kulttuurissa. Kari teki sellaisen juonnon, jossa juoksi pulujen perässä puistossa. Sitten hän pysähtyi ja alkoi kertomaan.

– Hän sai siitä aikamoista huutia esimiehiltä, että eihän tällaista voi tehdä. Mies oli todellakin aikaansa edellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?