Kari Väänänen ja Vesa-Matti Loiri palasivat yhdessä valkokankaalle yli 30 vuoden tauon jälkeen: ”Olemme aina olleet hengenheimolaisia” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kari Väänänen ja Vesa-Matti Loiri palasivat yhdessä valkokankaalle yli 30 vuoden tauon jälkeen: ”Olemme aina olleet hengenheimolaisia”

Kari Väänänen pääsi näyttelemään Vesa-Matti Loirin kanssa yli 30 vuoden tauon jälkeen Mika Kaurismäen uutuuselokuvassa.

Kari Väänänen ja Vesa-Matti Loiri Mestari Chengin ensi-illassa.­

27.9.2019 11:36

Kiinalaiset ja suomalaiset yhdistävät voimansa Mika Kaurismäen uutuuselokuvassa Mestari Cheng. Lapin pikkukylään saapuvasta mestarikokki Chengistä ja hänen lapsestaan kertovassa elokuvassa näyttelee myös kaksi kaikille tuttua näyttelijälegendaa: Kari Väänänen ja Vesa-Matti Loiri.

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1987 yhdessä valkokankaalla näyttelevä herrasmieskaksikko tuntee toisensa jo vuosikymmenien takaa.

– En epäröinyt hetkeäkään lähteä mukaan tähän elokuvaan. Varsinkin, kun kuulin, että Vesku on tässä myös, Väänänen kertoo IS:lle elokuvan lehdistötilaisuudessa.

– Olemme olleet aina hengenheimolaisia. Hänen kanssaan on vallan mainio näytellä.

Kari Väänänen kuvailee Mestari Chengin kuvausten tunnelmaa poikkeuksellisen upeaksi.­

Elokuva on neljäs, jossa parivaljakko näyttelee yhdessä. Kun elokuvaan kaivattiin ”Lapin ukkoja”, tuli Kaurismäen mieleen heti Loiri ja Väänänen.

– Väänänen on Lapissa syntynyt ja ehta Lapin ukko. Veskulla on edelleen mökki Lapissa. Kun katselin heitä kuvaustauolla paikallisten kanssa, niin ei heitä kukaan erottanut toisistaan, Kaurismäki hymyilee.

Päivän lopuksi Loiri ja Väänänen tapasivat istua alas mökin terassille, jossa nautiskeltiin ”pari terävää”, vähän sikaria sekä muutama lonkero.

– Mutta vain muutama aina! Ei sitä enempää mieli tehnyt niissä olosuhteissa ruveta rypemään, Väänänen muistuttaa nauraen.

Nautiskelun ohessa miehet puhuivat kaikesta maan ja taivaan välillä.

– Juttu lensi avaruudesta sielun syövereihin ja takaisin, menneeseen ja tulevaan.

Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen sujahtivat ”Lapin ukkojen” rooliin vaivattomasti.­

Inarissa syntynyt Väänänen on omien laskelmiensa mukaan tehnyt peräti 114 elokuvaa. Ohjauksiakin on tullut tehtyä viisi kappaletta. Silti Mestari Cheng syöpyi konkarinkin mieleen erityisellä tavalla.

– Meillä oli aivan helkkarin hyvä kemia kuvausporukan kesken. Tämä ei ole edes mitään romantisointia. Edes minun elokuvissani ei ole ollut näin hyvää tunnelmaa, Väänänen nauraa.

Erityislaatuisen kuvauksista teki Lapin upeiden maisemien ja elokuvan syvällisen sanoman lisäksi vapautunut tunnelma, joka vallitsi alusta loppuun työporukan välillä. Eikä ollut kiire minnekään, toisin kuin yleensä.

– Koko ajan oli rauhallinen ja hieno tunnelma. Itse en ole koskaan uskonut pelon tai karjumisen kautta tekemiseen, Väänänen sanoo.

Mika Kaurismäen elokuvan pääroolissa on Anna-Maija Tuokko. –Hänestä tulee yksi tämän maan kovimpia näyttelijöitä, Kari Väänänen kehuu.­

Pitkän linjan ammattilaisena Väänänen osaa tunnistaa sellaiset yhteistyökuviot, joihin hän ei enää halua osallistua. Mies kuvailee olevansa kaikkiruokainen, mutta kaikki tekemisen tavat eivät saa häneltä hyväksyntää.

– On olemassa sellaisia ihmisiä, kenen kanssa en enää lähde tekemään. Sen tietää kertaheitolla siitä, jos kuvauksissa on tympeää ja saa olla varuillaan siitä, milloin toinen hermostuu tai sanoo pahasti, Väänänen kuvailee.

– Se on tunteeseen perustuva juttu. Se vaikuttaa helkkaristi siihen lopputulokseenkin. Ja toki myös hyvä olo näkyy elokuvassa.

Mika Kaurismäki myöntää kantavansa maailman tilasta suurta huolta.­

Mieleenpainuvin hetki Lapissa oli iltamyöhäinen kuvaushetki lautalla, joka seilasi vehreiden tunturien vieressä tyynellä järvellä. Kohtauksessa Loiri kajauttaa ilmoille Lapin kesän, ja ammattikokki Chengiä näyttelevä Chu Pak Hong laulaa kiinalaisen rakkauden kaipuusta kertovan laulun.

– Se oli varmasti yksi hienoimmista kuvauspäivistä koko urani aikana, Väänänen paljastaa.

– Koko se päivä oli yhtä maagista hetkeä. Ei sellaista tule läheskään joka kerta vastaan, hän lisää.

Kaurismäki oli vaikuttunut liikuttuneesta tunnelmasta, joka laskeutui näyttelijöiden ja kuvausryhmän ylle illan pimetessä.

– Ei sellaista voi suunnitella etukäteen. Siinä vain kaikki loksahti kohdalleen. Lautalla kuvaaminen ei ollut ihan helppoa, mutta siinä vain kaikki toimi.

Chu Pak Hong näyttelee elokuvassa mestarikokkia, joka saapuu Lappiin.­

Kiinalaissuomalaisen elokuvan on tarkoitus olla valonpilkahdus vihapuheen täyttämässä maailmassa, sillä sen sanoma on yksinkertaisen kaunis: ollaan yhdessä, eikä toisiamme vastaan.

– Tällaisena vihapuheen aikana tällainen lempeä ja ihmistä rakastava elokuva on erittäin tärkeä, Väänänen sanoo.

Kaurismäki myöntää kantavansa huolta maailman tilasta. Sen jakautuneisuudesta, hallitsemattomista päättäjistä ja luonnon tuhoutumisesta.

– Isänä kannan suurta huolta siitä, millaisen maailman me jätämme jälkeemme, Kaurismäki sanoo.

Viime viikkojen suuri puheenaihe on ollut Loirin elämäkertakirja. Väänäsenkin eteen on useita kertoja annettu tarjouksia elämäkertakirjan tekemisestä.

– Jo neljä eri kustantajaa on jättänyt asiasta tarjouksen. Minä olen päättänyt, että kirjoitan kirjan itse. En halua tehdä sitä haastattelujen kautta, vaan kertoa asiat omin sanoin, hän sanoo.

Suurena haaveena olisi kirjoittaa muistelmat ylös rahtilaivalla purjehtien.

– Olen päättänyt, että kirja voisi valmistua siihen mennessä, kun olen 70 vuotta, nyt 65-vuotias Väänänen paljastaa.

Mestari Cheng -elokuvan ensi-ilta perjantaina 27.9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?