Tiesitkö? Greta Thunbergin äiti edusti Ruotsia euroviisuissa 40 000 euron puvussa – ”oopperadiivan” ura katkesi poikkeukselliseen päätökseen

Greta Thunberg tulee taiteilijaperheestä. Hänen äitinsä loi uraa kansainvälisenä oopperalaulajana, kunnes lopetti lentämisen 2016.

25.9.2019 18:29

Greta Thunberg ei ole enää pitkään aikaan ollut kuka tahansa koululainen, joka on innostunut tulenpalavasti maapallon tilasta. Hänestä on tullut suoranainen ilmiö josta uutisoidaan ympäri maailmaa.

Nuori ilmastoaktivisti tunnetaan myös siellä, missä päätöksiä tehdään. Thunberg onkin ollut maailmanlaajuinen puheenaihe myös parhaillaan vietettävällä ilmastoviikolla. Thunberg piti maailmanjohtajille YK:n ilmastohuippukokouksessa tiistaina, jossa hän syytti päättäjiä nuorten pettämisestä.

– Te olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoilla, ja kuitenkin minä olen yksi onnekkaista. Ihmiset kärsivät, ihmiset kuolevat, koko ekosysteemi on romahtamassa, Thunberg jyrähti.

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on levinnyt myös video, Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpista ja Greta Thunbergista ilmastokokouksessa.

Millaisesta perheestä koko maailman kuuntelemaan saanut Thunberg tulee? 16-vuotias ei ole tavallisen ruotsalaisperheen vesa. Hänen äitinsä on oopperalaulaja, mezzosoprano Malena Ernman, ja isä näyttelijä, tuottaja ja kirjailija Svante Thunberg. Myös hänen isoisänsä Olof on näyttelijä.

Thunbergilla on pikkusisko, häntä kolme vuotta nuorempi Beata, joka on luonut uraa laulajana.

Malena Ernman tunnetaan oopperauransa lisäksi euroviisutaustastaan. Ernman edusti Ruotsia vuoden 2009 Euroviisuissa Moskovassa kappaleella La voix. Hän sijoittui tuolloin 21. sijalle. Voiton Moskovassa vei tuolloin Alexander Rybak kappaleellaan Fairytale.

Malena esiintyi näyttävässä höyhenpuvussa euroviisuissa.

Ernman teki kansainvälistä uraa vuoteen 2016 asti, minkä jälkeen oopperatähti lopetti lentämisen tyttärensä vaikutuksesta.

Aina Ernman ei ole ollut yhtä ilmastokriittinen. Euroviisuissa hänet tunnettiin ”Ruotsin oopperadiivana”, joka esiintyi hulppeassa, liki 40 000 euron iltapuvussa.

Perheen tarinasta julkaistiin viime kesänä Ruotsissa kirja Scener ur hjärtat, jota perheenjäsenet ovat itse olleet tekemässä. Tammi julkaisee kirjasta suomenkielisen käännöksen Sydämen asioita – perhe ja planeetta kriisissä, joka ilmestyy syksyllä.

Malena Ernman euroviisujen aikaan 2009.

Greata Thunbergin perhettä on useaan otteeseen syytetty tyttärensä hyödyntämisestä muun muassa julkisuustemppuna. Hän on itse painottanut väitteitä vääriksi.

– Monet ovat levittäneet huhuja siitä, että minulla on ”ihmisiä takanani”, minua ”käytettäisiin”, tai että minulle ”maksettaisiin” siitä, mitä teen. Mutta takanani ei seiso kukaan – itseni lisäksi. Perheeni on kuulunut ilmastoaktivisteihin siitä asti, kun valistin heitä tilanteesta, Thunberg kirjoitti Facebookissa helmikuussa 2019.

Thunberg ja 15 muuta lasta ja nuorta luovuttivat tiistaina New Yorkissa virallisen valituksen oikeuksiensa loukkaamisesta YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Valituksen tekijöiden mukaan hallitusten toimimattomuus ilmastonmuutoksen hillinnässä loukkaa heidän oikeuksiaan, jotka on määritelty YK:n lasten oikeuksien sopimuksessa. Valitus kohdistuu viiteen valtioon, jotka uutiskanava CNN:n mukaan ovat Saksa, Ranska, Brasilia, Argentiina ja Turkki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?