Bruce Springsteen hermostui Reaganille, joka käytti Born in the USA -kappaletta kampanjassaan ilman lupaa

Julkaistu:

Pomo
Bruce Springsteen loi menestyksen antamalla Yhdysvaltain unohdetuille äänen. Pomo täyttää nyt 70 vuotta.
Tänään maanantaina 23. syyskuuta 70 vuotta täyttävä Bruce Springsteen on tehnyt uransa laulamalla amerikkalaisen työväenluokan arjesta ilman, että olisi koskaan tehnyt oikeita töitä.

Netflixissä pyörivässä konserttielokuvassa Springsteen on Broadway hän vitsailee itse asiasta pitkään. Springsteenin soolokonserttien sarja Walter Kerr -teatterissa jatkui vuoden ja laulajan mukaan se oli hänen ensimmäinen ”päivätyönsä”. Hänen taitonsa on tehdä lauluja niistä, joille sellainen on arkipäivää.

– Siinä olen niin hyvä!, Springsteen julisti nauraen.

Springteenin tausta on kyllä työväenluokkainen. Hän kasvoi New Yorkin ”Vantaalla” New Jerseyssä. Isä toimi bussikuskina ja teki sekalaisia töitä. Äiti varmisti perheen elannon työskentelemällä sihteerinä.

Springsteen oli hiukan liian nuori ehtiäkseen mukaan 1960-luvun suureen rock-aaltoon. Sen laantuessa hän vasta hankki kokemusta paikallisissa yhtyeissä. Niistä hän löysi myöhemmät tärkeimmät yhteistyökumppaninsa kuten kosketinsoittaja Danny Federicin ja kitaristi Steven Van Zandtin.

Springsteen yhtyeineen sai pian mainetta toimivana keikkabändinä. Suurikokoinen saksofonisti Clarence Clemons muodosti näyttävän parin pienehkön mutta salamanvilkkaan Springsteenin kanssa.


Springsteenin legendaan kuuluu, että häneen kiinnitti huomiota maineikas levytuottaja John Hammond, joka oli mm. Bob Dylanin ja monen muun kuuluisuuden löytäjä 1930-luvulta lähtien.

Ensimmäinen albumi Greetings from Asbury Park, NJ ilmestyi vuonna 1972. Alusta lähtien Springsteen imagossa korostettiin tämän duunarijuuria. Hänen maineensa kasvoi ja samoin yhtyeen, joka alettiin tuntea E Street Bandina.

Kansainvälisen yleisön tietoon Springsteen tuli vuonna 1975 ilmestyneen Born to Run -albumin myötä.

Suurmenestys kuitenkin alkoi vasta 1980-luvulla, jolloin Springsteen yksinkertaisti yhtyeensä tyyliä. Toisin kuin monet sukupolvestaan ahkerasti kunnostaan huolehtinut Springsteen sopeutui hyvin uuteen MTV-aikaan. Hänen videonsa kilpailivat tasaveroisesti Madonnan ja Princen rinnalla.


Suuri huippu oli vuonna 1984 ilmestynyt Born in the USA-albumi. Monet tulkitsivat sen isänmaallisuutta väärin. National Geographic -kanavan lauantaina 21.9. esittämässä Decades Remixed 1 sivutiin sitä kuinka presidentti Ronald Reagan käytti nimikappaletta kampanjassaan ilman lupaa.

Springsteen pahastui ja lakkasi välillä esittämästä kappaletta ja erityisesti sen kertosäettä, jonka Reagan oli käsittänyt aivan väärin. Tuolloin Springsteen vältteli poliittisia kannanottoja, mutta on myöhemmin tukenut demokraatteja. Häntä pidetään amerikkalaisittain vasemmistolaisena.

Springsteen oli 1980-luvulla lyhyen aikaa aviossa malli Julianne Phillipisin kanssa, mutta solmi sitten pitkän liiton yhtyeeseensä kuuluneen Patti Scialfan kanssa.


Pitkän uran aikana kaikki E Street Bandin kanssa tai soolona tehdyt levyt eivät ole olleet tietenkään saman tasoisia. Välillä yhtye on ollut pitkillä tauoilla, kun Springsteen on halunnut työskennellä muiden muusikoiden kanssa. Erityisesti soolotuotannossa kuten The Ghost of Tom Joad -albumilla yhteiskunnalliset teemat ovat nousseet esiin. Tänä vuonna ilmestynyttä, Kalifornia pop -vaikutteista Western Star -sooloalbumia on jälleen ylistetty.


Torstaina 19.9. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla esitettiin Blinded by the Light, Gurinder Chadhan elokuva 80-luvulla kasvaneesta pakistanilaisesta runopojasta Javedista. Hänen vaiheisiinsa pureudutaan elokuvassa Bruce Springsteenin kappaleiden kautta. Teatteriensi-iltansa teos saa marraskuun alussa.

Springsteen on Broadway, Netflix