Sinivalkoinen polkka yllätti Jimmy Fallonin talk show’ssa – nyt Johanna paljastaa, kuinka päätyi miljoonien seuraamaan suoraan lähetykseen

Ilta-Sanomat tavoitti New Yorkissa asuvan suomalaismuusikon avaamaan suositussa amerikkalaisohjelmassa yllättäneen polkkaesityksen taustoja.

21.9.2019 21:22

Amerikkalaisjuontaja Jimmy Fallonin tähdittämässä suositussa The Tonight Show -keskusteluohjelmassa nähtiin torstaina kenties yllättäen pläjäys suomalaisväriä.

Suomi mainittu! -hetki koettiin sen jälkeen, kun Fallon juonsi lavalle puertoricolaisräppärit Residenten ja Bad Bunnyn. Räppäreiden Bellacoso-kappaleen introssa ja taustalauluissa nimittäin lurauteltiin suomeksi.

Räppäreiden kanssa esiintynyt kvartetti lauloi Ievan polkka -kappaletta, joka on suomalaisen Loituma-yhtyeen tunnetuksi tekemä kansansävelmä.

Ievan polkasta on julkaistu vuosien varrella lukuisia erilaisia versioita. Bellacoso-kappaleen albumiversiolla kappaleen esittää japanilainen virtuaalipoptähti Hatsune Miku.

Suorana New Yorkin Rockefeller Centeristä lähetettävän The Tonight Show Starring Jimmy Fallon -ohjelman lavalla kappaletta lauloivat New Yorkissa asuvat suomalaismuusikot Johanna Telander, Markus Kaitila ja Kalle Toivio sekä Virossa syntynyt laulaja-näyttelijä Kristi Roosmaa.

Musiikkiesitys on kerännyt ohjelman YouTube-kanavalla muutamassa päivässä yli 390 000 katselukertaa.

Voit katsoa lauluesityksen oheiselta YouTube videolta:

Jos video ei näy, katso se täältä.

Ilta-Sanomat tavoitti New Yorkissa asuvan laulajana, näyttelijänä ja säveltäjänä toimivan Johanna Telanderin avaamaan musiikkiesityksen taustoja.

Telanderin mukaan kaikki sai alkunsa, kun Jimmy Fallonin ohjelmaan esiintyjäksi pyydetty räppäri Residente etsi suomalaista laulukuoroa New Yorkista tekemään ohjelmaa varten yhteistyötä kanssaan.

– He kysyivät erilaisilta suomalaisjärjestöiltä, jotka täällä toimivat. Sieltä sanottiin, että ottakaa Johannaan yhteyttä. Sain soiton Residenten toimistosta ja sieltä kysyttiin, että olisitko kiinnostunut laulamaan televisioshow’ssa. Vastasin, että totta kai!

Residente kertoi tarvitsevansa a cappella-ryhmän, jossa on kaksi naista ja kaksi miestä.

– Sieltä kerrottiin, että show on muutaman päivän päästä. Resident halusi esitykseen autenttisuutta, maailmanmusiikki on hänelle tärkeää.

Telander kertoo työstäneensä New Yorkissa vuodesta 2017 saakka Kalevala the Musical -tuotantoa, johon hän on säveltänyt musiikin. Projektin tiimoilta hän on tutustunut moniin ihmisiin.

Residenten esitykseen Telanderin rinnalle laulajiksi löytyivät musikaalin työporukasta laulaja-näyttelijä Kristi Roosmaa sekä pianisti Markus Kaitila. Neljänneksi laulajaksi Telander löysi New Yorkin suomalaisista musiikkipiireistä pianisti Kalle Toivion.

Johanna Telander ja Kalevala-musikaalissa Väinämöistä näyttelevä John Koski Columbian yliopistolla New Yorkissa keväällä 2019.

Telander kertoo, että koko esiintymispäivä kului tv-studiolla erilaisissa harjoituksissa.

– Kaikki oli viimeisen päälle suunniteltua ja laskelmoitua. Oli tarkkaan määritelty se, että mitä tehdään milläkin minuutilla. Se on sellainen kone, joka pyörii. Oli mahtavaa nähdä se. Meitä kohdeltiin todella hyvin, ja meillä oli omat pukuhuoneet.

Telander kuvailee esiintymistä jättiyleisölle Yhdysvalloissa uskomattomaksi kokemukseksi.

– Olimme tulleet vaan laulamaan ja tukemaan ikään kuin sivullisina, ja sitten päädyimmekin osaksi kokonaisuutta. Olimme vaan innoissamme.

Hienoa oli myös päästä suomalaisena edustamaan maataan, hän lisää.

– Olemme saaneet ulkomaalaisilta sellaista palautetta, että vitsi, olipa eksoottista. Nettikommenteissa on ihmetelty, että mitä kieltä lauloimme. Se on ollut kiva nähdä, että suomen kieli on hätkähdyttänyt, ja ihmiset ovat olleet kiinnostuneita. Omalla tavallamme näytimme sen, että polkka on meidän kulttuuriperinnettä.

Jimmy Fallon tähdittää The Tonight Show’ta.

Esityksen jälkeen Telander tapasi pikaisesti myös illan isännän.

– Kun show pistettiin purkkiin, niin Jimmy Fallon jäi siihen hetkeksi pyörimään ja sanoi, että kiitos esityksestä, että hän tykkäsi todella paljon. Muistaakseni hän sanoi, että ”I think you guys were great.”

Residenten ja Bad Bunnyn esityksen aikana taustalaulajanelikko myös tanssahteli lavalla räppäreiden takana. Ohjelman YouTube-kanavalla kommentteja ovat keränneet etenkin kahden suomalaismiehen tanssiliikkeet.

– Meidän miestanssijoistahan on tullut somessa ihan omanlaisensa sensaatio. Heistä on puhuttu ja tykätty ihan hirveästi, ja olen ollut siitä todella iloinen.

– Se ei ollut välttämättä se, mitä ajoimme takaa, mutta olen iloinen siitä, että se on tehnyt tuollaisen aallon. Ideana oli mennä ja yllättää, eikä tehdä asioita sen mukaan, mitä kaikki odottavat.

Telander kertoo olleensa New Yorkissa vuodesta 2007. Tuona aikana monet elämän huippukohdista ovat tulleet vastaan ”hyvin ihmeellisinä viime hetken käänteinä”, Telander kuvailee.

– New Yorkissa pitää olla valmis hyppäämään tuntemattomaan. Tämä oli hyvä esimerkki siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?