Veljen kuolema, kolmen teinin äiti... Salkkarit-tähti Maarit Poussa pyörittää hektistä arkea: ”Suurin osa ajasta on täyttä kaaosta ja selviytymistä”

Julkaistu: , Päivitetty:

Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Maarit Poussa on räväkkä kolmen lapsen äiti, jonka hersyvä persoona ei jätä ketään kylmäksi. Ilon takana on kuitenkin suuri suru, sillä hänen veljensä Zarkus Poussa kuoli yllättäen 3,5 vuotta sitten.
Vuonna 2014 Salatut elämät -sarjassa Iida Mustonen etsi kauan kadoksissa ollutta isäänsä. Hän odotti löytävänsä Juhan, mutta löysikin Jutta Korhosen, joka oli hänen sukupuolenkorjauksen tehnyt isänsä.

Juttaa esittävä näyttelijä Maarit Poussa, 46, ei osannut kuvitellakaan, että monta vuotta myöhemmin hän olisi edelleen sarjassa – ja vieläpä isossa roolissa.

– Ajattelin, että tämä on nopea työkeikka, ja että hahmo tulee vain käymään sarjassa nopeasti. Vähänpä sitä tiesin silloin, Poussa naureskelee.

Poussa kertoo, ettei hänen tarvinnut miettiä montaa kertaa, kun hänelle tarjottiin transsukupuolisen Jutan roolia.

– Kyllähän sitä kulmaa sai hetken pohtia. Piti käydä enemmän läpi sitä, että mitä on sukupuolisuus. Meissä jokaisessa on sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä ja puolia. Ei sillä ole mielestäni mitään merkitystä, mitä sukupuolta edustaa, vaan sillä millainen ihminen olet, hän selittää tuntemuksiaan.


Poussan mukaan hän on saanut paljon yhteydenottoja roolihahmoonsa ja hänen tarinaansa liittyen, mutta ne ovat kaikki olleet lähes poikkeuksetta positiivisia. Kukaan ei huutele hänelle kadulla ja someenkin tulee vain harvakseltaan pieniä vienoja vinoiluja. Mutta silti Poussa naureskelee epäilevänsä erästä asiaa.

– Tykkään käydä paljon uimahallissa, niin myönnän joskus miettineeni, että tarkkaillaankohan minua siellä ja mistähän syystä, hän nauraa.

– Uskon, että kyse on kuitenkin vain omasta näyttelijän kompleksisuudestani, hän jatkaa iloisena.

Poussalla on kolme noin teini-ikäistä lasta, ja koulumaailmassahan lapset osaavat tunnetusti välillä olla myös hieman julmia. Poussa kertoo, että hänen lapsensa ymmärtävät, että Jutan-rooli on vain heidän äitinsä työtä.

– He ovat varmasti saaneet kuulla asiasta koulussa, ja olen kysynyt heiltä suoraan, että onko koulussa tullut aiheesta jotain sanomista. He kaikki sanoivat, että ei ole tullut mitään, ja että tee sinä äiti vain rauhassa työtäsi. Näyttelijöiden lapset tajuavat nämä asiat aika nopeasti, hän sanoo.

Poussan perheeseen kuuluvat hän ja hänen kolme lastaan. Poussalla ja lasten isällä on yhteishuoltajuus. Arki on Poussan perheessä välillä melkoista säätämistä.

– Myönnän kyllä, että toisinaan, ja suurimman osan ajasta, se on täyttä kaaosta ja selviytymistä. Välillä on kuitenkin pieniä seesteisiä hetkiä, jolloin voin huokaista, että kyllä mä olenkin ollut hyvä äiti, hän myöntää rehellisesti.

– Olisi tosi kiva kertoa, että kaikki pyörii aina mahtavasti, mutta eihän niin mene koskaan kenelläkään, hän jatkaa.


Poussa kertoo, että arki vaatii todella paljon organisointia, koska hän tekee töitä myös iltaisin.

– Onneksi lapseni ovat fiksuja ja itsenäisiä!

Tällä hetkellä Poussa on todella iloinen ja eläväinen nainen ja hyvässä paikassa elämässään, mutta näin ei ole ollut aina. Reilut kolme vuotta sitten, tammikuussa 2016, hän koki elämänsä suurimman menetyksen, kun hänen todella läheinen veljensä, muusikko Zarkus Poussa kuoli yllättäen vain 40-vuotiaana sairauskohtaukseen Viking Linen M/S Gabriellalla.

– Se on mun elämän pahin menetys. Se järkytti mun perusturvallisuuden tunnetta ihan totaalisesti, Poussa kertoo veljensä kuolemasta.

– Hän on ihminen, joka ei varmaan koskaan lähde tietyllä tavalla minusta pois. Eikä tämä kipu lähde. Kaksi ja puoli vuotta meni kontatessa ihan pimeässä. Aina sanotaan, että vuosi on sellainen suruaika, mutta en mä vuoden jälkeen edes tajunnut, että hän on oikeasti poissa eikä tule koskaan takaisin.

 

Se on mun elämän pahin menetys. Se järkytti mun perusturvallisuuden tunnetta ihan totaalisesti.

Poussa kertoo, että he olivat veljensä kanssa toistensa tuki ja turva. He olivat lähes päivittäin tekemisissä keskenään ja kertoivat toisilleen kaiken. Veljen äkillinen menetys muutti koko Poussan elämän ja kaiken hänen olemisensa.

– Zarkuksen kuolema nosti esiin sellaisia asioita, kipuja ja traumoja, joita mä en ollut koskaan käsitellyt. Monesti käy niin, että iso elämänmuutos laittaa kaikki palikat ihan levälleen, ja tietyllä tavalla pitää rakentaa itsensä uudelleen. Siinä prosessissa mä olen edelleen, Poussa kertoo rehellisesti.

Zarkuksen kuoleman jälkeen Poussa hakeutui lopulta terapiaan ja käsittelee siellä asioita edelleen.

– Terapia on ollut mulle iso ja tärkeä homma. En uskalla edes ajatella, mitä mulle olisi tapahtunut, jos en olisi mennyt terapiaan, hän myöntää.

– Tämä on jo paljon, että voin keskustella asiasta enkä mä itke.


Poussa haluaa kertoa avoimesti terapiakäynneistään, koska haluaa muistuttaa sen tärkeydestä.

– On ihan tavallista, että jos sulla on jalka kipeä, niin sä menet lääkärille. Niin jos sulla on henkisesti vähän haastavaa, niin sitten sä menet toisenlaiselle lääkärille.

Vaikka Poussa olikin täysin sumussa hyvin pitkään, niin hän ei silti ollut työkyvytön. Zarkus kuoli sunnuntaina ja jo tiistaina Poussa meni työkeikalle viihdyttämään ihmisiä.

– Kyllä mä mietin sitä, mutta se on se mitä esiintyjä tekee: esiintyy, Poussa huomauttaa.

– En taatusti ollut silloin parhaimmillani, mutta jos en olisi silloin mennyt esiintymään, niin mä en tiedä olisinko mä mennyt enää koskaan, hän paljastaa.


Tilanne oli ollut kaikin puolin hirveä, mutta Poussa koki, että keikka oli tehtävä, koska joskus siihen olisi oltava valmis.

– Matka sinne oli aivan kamala. Jouduin vetämään autoa tien sivuun monta kertaa.

– Onneksi se oli juontokeikka eikä komiikkaa, koska siihen mä en olisi pystynyt. Rajansa kuitenkin kaikella!

Perhe on aina ollut Poussalle todella tärkeä osa elämää. Niin ovat myös työ ja ystävät. Hän on kuitenkin ollut jo useiden vuosien ajan vannoutunut sinkku.

– Mä en koe, että olisin parisuhdeihminen. Luulen, että olisi todella vaikeaa olla enää parisuhteessa, koska siinä pitää tehdä kompromisseja, hän kertoo ajatuksiaan sinkkuudestaan.

– Mulla on paljon kunnianhimoa töihin, haluan olla läsnä mun lasten elämässä ja loppuajan juon viiniä ja juttelen ystävieni kanssa. En koe tarvitsevani elämääni muuta.

Poussa kertoo vihaavansa sanaa ”sinkkuäiti”, koska ei koe olevansa lainkaan sellainen. Hänen mielestään sanalla on negatiivinen asenne ja se kielii siitä, että kyseinen äiti kaipaisi elämäänsä pelastajaa.

– Siitä tulee mieleen äiti, joka bailaa yöt pitkät miestä etsien ja jättää lapset kotiin elokuvan ja karkkikipon ääreen, hän nauraa.

– Kyllä mä bailata tykkään, mutta en mä sieltä mitään hae! Olen todella onnellinen ja tyytyväinen näin, hän toteaa iloisena.

Poussalle työ on todella tärkeää, ja sen kuulee myös hänen tavastaan puhua työstä ja tulevaisuudesta.

Hän on valmistunut aikoinaan kauppaopistosta ja opiskellut kaksi vuotta Tampereen Komediateatterin oppilaskoulussa. Hän kertoo yrittäneensä pitkään löytää itselleen ”tavallista” työtä, mutta ei vain voinut ohittaa teatterialaa.


Poussa kertoo olevansa teatterialan sekatyöläinen. Näyttelijän ja spiikkaajan töiden lisäksi hän tekee muun muassa paljon yrityskeikkoja juontajana, hahmona ja soluttautujana, ja kaikki ne vaativat taitoa komiikkaan ja improvisaatioon.

– Mä voin parhaiten, kun voin tehdä paljon erilaisia asioita ristiin, hän kertoo.

Tulevaisuudessa Poussa haaveilee pääsevänsä tekemään enemmän myös standupia ja kirjoittaa muutakin tuotantoa.

– Se vaatii, että pitäisi pitää perse kiinni penkissä ja kirjoittaa. Se on ollut haaste. Haaveenani onkin, että kesällä saisin otettua siihen aikaa ja vietyä tätä intohimoani eteenpäin.

– Kirjoittaminen on myös tietynlainen vakuutus omalle tulevaisuudelleni tämän alan parissa.

Salatut elämät arkisin klo 19.30 MTV3-kanavalla.

Artikkelia korjattu 24.9. kello 16:43. Tietoa lasten huoltajuudesta tarkennettu.