”En katsonut ikinä itseäni peilistä” – Veronica Verho tunsi pitkään valtavaa ahdistusta kehostaan: muutti yhden asian elämässään ja on nyt ylpeä kurveistaan

Julkaistu:

Veronica Verho on ollut esillä somessa vuosien ajan ja paljastanut kymmenille tuhansille ihmisille vahvuutensa ja heikkoutensa. Välillä epävarmuus on hiipinyt mieleen ja oma vartalo tuntunut kamalalta.
23-vuotias Veronica Verho on voimanainen, esikuva ja vertaistuki tuhansille nuorille naisille. Hänen ja Sita Salmisen Poks-podcast on kerännyt yli miljoona kuuntelukertaa, hänellä on reilut 218 000 Instagram-seuraajaa ja yli 230 000 Youtube-tilaajaa. Hänen Youtube-videoita on katsottu yli 55 miljoonaa kertaa ja tänä vuonna hänet valittiin Suomen neljänneksi merkittävimmäksi somevaikuttajaksi ja Vuoden radiojuontajaksi.

Silti myös Verho kokee riittämättömyyden tunnetta ja epävarmuutta ulkonäöstään. Huonoina päivinä hän sortuu vertaamaan itseään Instagramin ”täydellisiltä” näyttäviin kuviin, vaikka tiedostaa, ettei niin pitäisi tehdä.

– Jos minulla on juuri alkanut menkat ja näytän mielestäni ihan pullataikinalta, tulee bikinifitnessmallin kuvista helposti se fiilis, että hitto kun olisi itselläkin motivaatiota tuohon. Saattaa tulla sellainen ajatus, että olisinpa tuollainen. Mutta sitten mietin, että miksi mun pitäisi olla? Miksen olisi juuri tällainen? Verho pohtii.


Verhon mukaan on ymmärrettävää, että somessa näytetään itsestään vain parasta. Se on monille suojautumismekanismi ja osalle myös työ. Kun itsestään antaa vain silotellun pinnan, ei ole niin haavoittuvainen somekiusaamiselle ja ilkeille kommenteille.

– Ymmärrän tosi hyvin, miksi jotkut antavat vain täydelliseltä näyttävän pintapuolen itsestään. Silloin se paska, mitä tulee niskaan, ei ole niin satuttavaa. Mitä enemmän annat itsestäsi, sitä enemmän annat aseita satuttaa sinua, Verho sanoo.

Myös Verho on kuullut törkeitä kommentteja ulkonäöstään, äänestään, vartalostaan ja elämäntavastaan. Silti hän kokee outona sen, miten pitkälle jotkut ovat valmiita menemään luodakseen illuusion täydellisyydestä.

– Ymmärrän filtterit, joilla halutaan tehdä kuvasta kauniimpi ja käytän myös itse niitä. Mutta se, että lähtisin muokkaamaan vartaloani kuvankäsittelyn avulla aivan uuteen uskoon, tuntuu oudolta. Mitäs sitten, kun joku näkee minut oikeasti kadulla? Että hetkinen, ei tuolla ollutkaan niitä D-kupin rintoja, vaan sillä on ihan vaan A:t.

– Se, että muokkaa vartalostaan aivan erinäköisen kuviin on tosi väärin myös itselle, koska silloin rupeaa helposti näkemään kehonsa tosi vääristyneenä.


Verho käyttää itse kahta kuvanmuokkausohjelmaa, joissa hänellä on suosikkifiltterinsä. Niillä hän säätää lähinnä kuviensa sävyjä ja valotusta. Hän myöntää, että yhden kerran hän on muokannut kasvokuvastaan pois finnin, mutta yleensä hän ei koske kuvanmuokkausohjelmalla piirteisiinsä sai vartaloonsa lainkaan.

Verho tiedostaa, että somemaailma vaikuttaa myös hänen kauneusihanteisiinsa ja siihen, millaisena hän haluaa näyttäytyä sadoilletuhansille seuraajilleen.

– Kyllähän mä tiedän, mikä on paras kuvakulmani. Se on oikea puoli kasvoista ja vähän leukaa alas. Olin aiemmin tosi tarkka ja jos kuva oli mielestäni ruma, kielsin sen julkaisun.

– Nykyään en ole niin ehdoton, sillä tunnen hyvin, miltä näytän eri puolilta kehoani ja hyväksyn sen. Kun kuvaan videoita himassa, on kamera päällä ja pyörin siinä edessä iso t-paita ja stringit jalassa. Kun editoin sitä materiaalia, totean vain, että niin, tuolta minä näytän ja se on ihan fine ja mä tykkään siitä.


Vaikka Verho on nykyään sinut vartalonsa kanssa, ei tilanne ole aina ollut sama. Nuorena hän inhosi lantiotaan eikä kokenut oloaan mukavaksi, jos se oli selkeästi esillä.

– Koin, että lantioni ja reiteni ovat liian isot ja peitin ne aina. En tykännyt niistä yhtään, mutta kun katson äitiäni ja näen, mistä muodot ovat tulleet, niin mitä niitä peittämään! Se on pidemmän päälle kauhean raskasta ja vie energiaa tärkeämmiltä asioilta. Meitä on niin monenlaisia ja -muotoisia ja me kaikki olemme omalla tavallamme kauniita.

Myös pari vuotta sitten Verho alkoi yhtäkkiä kokea valtavaa ahdistusta kehostaan. Hän söi roskaruokaa, jätti huolehtimatta terveydestään eikä liikkunut lainkaan. Epäterveellinen elämä aiheutti ikävän olon, joka heijastui voimakkaasti omakuvaan.

– Minulla oli silloin ihan sairaan huono itsetunto. En katsonut ikinä itseäni peilistä, jos minulla oli vain alusvaatteet. Inhosin sitä näkyä enkä siksi halunnut nähdä sitä lainkaan.

Verho naamioi huonon olonsa kehopositiivisuuden julistamiseen. Hän hoki itselleen ja muille, että kaikilla voi koosta riippumatta olla hyvä olo omassa kehossaan ja että jokainen voi olla juuri sellainen kuin on. Sanoma oli tärkeä, mutta Verho ei pystynyt seisomaan täysin sen takana.

– Tiedän, että moni ajattelee rehellisesti niin, mutta minä en silloin ajatellut. Takaraivossani oli kamala ajatus, että olet niin läski ja ruma, että miten edes kehtaat mennä tuonne kadulle. Kun ei ollut hyvä olla omassa vartalossa, sitä valehteli myös itselleen.


Verho sai apua ahdistukseensa urheilusta. Hän ryhtyi treenaamaan valmentajan johdolla ja löysi liikunnan ilon. Urheilu vaikutti häneen sekä henkisesti että fyysisesti, ja hiljalleen hän alkoi nähdä itsensä positiivisemmassa valossa.

Myös sosiaalisessa mediassa yleistynyt kehopositiivisuus auttoi Verhoa hyväksymään kehonsa. Hän kiittelee niitä somevaikuttajia, jotka uskaltavat näyttää vartalonsa sellaisena kuin se on ja jotka ovat ylpeitä kurveistaan.

– Vaikka somessa on paljon varjopuolia ja liian muokattuja kuvia, on siellä myös se puoli, joka näyttää, että olet hyvä juuri tuollaisena. On sellulliittiä, pieniä rintoja, isoja takamuksia ja muhkuraisia mahoja. Ja niin pitääkin olla, koska meillä kaikilla on niitä, hän sanoo.


Millainen esikuva ja somevaikuttaja Verho itse haluaa olla? Aito, rehellinen ja juuri sellainen kuin on. Hän esiintyy somessa ilman meikkiä, itkuisena ja huonoina päivinä. Hän ei halua tuoda esiin vain elämän ihania puolia, vaan myös niitä kamalalta tuntuvia asioita. Hän on puhunut avoimesti vanhempiensa erosta, sen aiheuttamista ongelmista parisuhteissaan, lapsettomuudesta ja kokemastaan epävarmuudesta niin työ- kuin yksityiselämässä.

Vaikkei Verho pelkää näyttää haavoittuvaa puoltaa itsestään, miettii hän silti tarkkaan, millaisia kuvia julkaisee itsestään.

– Olen juuri se tyyppi, joka ottaa selfieitä ainakin 50 kappaletta ja sieltä ihan samannäköisistä kuvista valitsee tarkkaan sen yhden. Se tuntuu oikeastaan tosi hölmöltä, mutta tällaisia me ihmiset ollaan, hän nauraa.


Veronican vaatteet: Oranssi neule Selected Femme, muut Noicy May. Kengät Steve Madden.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt