Miss Plus Size Miina Varjonen joutui koulussa rajusti kiusatuksi – laihdutti itsensä alle 50-kiloiseksi: ”Ulkonäköäni arvosteltiin päivittäin”

Julkaistu:

Miss Plus Size Miina Varjonen on joutunut koulukiusatuksi ja sairastunut syömishäiriöön. Sitten hän otti itselleen tärkeän tavoitteen: oppia rakastamaan itseään.
Hallitseva Miss Plus Size Miina Varjonen, 23, muistaa joutuneensa vakavasti kiusatuksi jo alakoulussa.

– Isäni kuoltua ollessani kuudennella luokalla alkoi kiusaaminen siitä, että olen alempiarvoisempi kuin muut, sillä minulla ei enää ole isää.

Yläkoulussa Varjonen alkoi kokea musertavalta tuntuvia ulkonäköpaineita. Hän vertasi itseään muihin ja joutui kuuntelemaan ilkeitä sanoja ikätovereiltaan.

– Minua nimiteltiin läskiksi ja kamalan näköiseksi. Ulkonäköni arvostelu oli läsnä melkein päivittäin. Minua ahdisti suunnattomasti mennä kouluun ja stressasin siitä jo edeltävänä iltana.

Ikävimmät muistot Varjosella on lukioajoilta. Nuori nainen aloitti lukion toisella paikkakunnalla, mutta kiusaaminen jatkui entistä pahempana.

– Helvetti alkoi siellä. Kuulin nimittelyä käytävillä ja sanat olivat niin rumia, että ne ovat jättäneet isot arvet. Olin ruma, huora, ämmä, niin ruman näköinen etten tule koskaan löytämään miestä. Muistan vieläkin näiden tyttöjen kasvot, jotka minua haukkuivat.


Itsetunto oli riekaleina. Varjonen päätti laihduttaa ensin hieman, mutta pian kalorien tarkkailusta tuli pakonomaista. Varjonen sairastui syömishäiriöön.

– Laihdutin itseni alle 50-kiloiseksi. Ajattelin, että ihmiset hyväksyisivät minut sillä tavalla paremmin.

Itsensä näännyttäminen ja kuntoilu jatkuivat aina 20-vuotiaaksi. Lopulta Varjonen alkoi olla niin uupunut, rikki ja onneton, että mielessä pyöri itsetuhoisia ajatuksia.

– Yhdessä kohtaa olin niin syvissä vesissä, että ajattelin kuolemaa, Varjonen myöntää.

Lopulta Varjonen ymmärsi, ettei hän ole yksin. Hän hakeutui terapiaan. Siitä alkoi hänen matkansa kohti hyvinvointia.

– Halusin omasta tahdostani muuttaa elämäni suunnan. Kävin terapiassa kolme vuotta ja työstin ajatuksiani.


Terapian ja läheisten tuen avulla Varjonen uskalsi katsoa itseään rehellisesti suoraan sisimpään. Yksi elämän suurimpia käännekohtia oli ymmärtää, että itsensä vertaaminen muihin on pelkästään kuluttavaa.

– On turha lähteä vertaamaan itseä kehenkään toiseen ihmiseen, sillä kukaan ei ole samanlainen kuin sinä. Tämä auttoi minua pääsemään yli ulkonäköpaineista, sillä tajusin, että aina kun lähden vertaamaan itseäni johonkin toiseen ihmiseen, se ihminen on erinäköinen kuin minä. Palasin aina samaan lähtöruutuun.

Siksi Varjonen haluaa muistuttaa esimerkiksi sosiaalisen median käytöstä, jossa itseään on helppo vertailla siloteltuihin ja muokattuihin kuviin.

– Kiinnittäkää huomiota päivissänne siihen, mihin kulutatte energiaa. Pyöritkö somessa katsomassa Instagram tileiltä sellaisia ihmisiä, mistä sinulle tulee ulkonäköpaineita? Tehkää tietoisia valintoja, että käytätte päivistä aikaa enemminkin siihen, mistä saatte hyvää fiilistä ja iloa elämään.


Hallitsevana Miss Plus Sizena Varjonen haluaa korostaa sitä, että jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on. Hänen oma matkansa on ollut täynnä karikkoja ja epätoivon hetkiä, mutta tällä hetkellä hän kertoo olevansa itsevarmempi kuin koskaan

– Olit sitten kurvikas, laiha, treenattu tai mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, tärkeintä on olla onnellinen! Itselläni se ei vaadi pyykkilautavatsaa, vaan sen, että saan olla juuri tällainen kuin olen.

– Kun meistä aika jättää, en usko, että kukaan jää ikävöimään sitä, kuinka kaunis olit, kuinka treenattu kroppa sinulla oli tai omistitko kapeaa vyötäröä. Ihmiset jäävät kaipaamaan persoonaasi, sitä millainen olit ihmisenä.


Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt