”Tuli yllätyksenä miten julmia ihmiset on” – Ninja Sarasalo, Rosanna Kulju ja Maryam Razavi paljastavat, kuinka rajusti mallien ulkonäköä haukutaan - Viihde - Ilta-Sanomat

”Tuli yllätyksenä miten julmia ihmiset on” – Ninja Sarasalo, Rosanna Kulju ja Maryam Razavi paljastavat, kuinka rajusti mallien ulkonäköä haukutaan

Suomalaiset missi- ja mallikaunottaret ovat kohdanneet vuosien saatossa toinen toistaan pahempia ulkonäköpaineita.

21.9.2019 18:08

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Missikaunotar Rosanna Kulju tuli julkisuuteen neljä vuotta sitten, kun hän voitti Miss Helsinki -kilpailun. Tällöin 24-vuotias Kulju ei voinut kuvitellakaan millaiseen pyöritykseen hän joutuisi heti, kun kirkkain kruunu oli hänen kutreilleen laskettu.

Sosiaalinen media täyttyi Kuljun järkytykseksi välittömästi ilkeistä kommenteista. Niissä julistettiin Kuljun olevan ”rumin missi koskaan”.

– Olin aika hyvin valmistautunut julkisuuteen kiertueen aikana ja arvelin hiukan millaista se olisi. Tuli kuitenkin täysin yllätyksenä miten julmia ihmiset on, Kulju myöntää nyt.

– Välillä itkin, koska luulin aloittavani ihan uuden sivun elämässä ja yhtäkkiä se minun unelmani täyttyikin negatiivisista kommenteista.

Rosanna Kuljun mielestä kiusaaminen sosiaalisessa mediassa on aina väärin, oli tilanne mikä tahansa.

Kruunaamisen jälkeinen aika kasvatti Kuljua paljon – ja nyt hän luotsaa itse Miss Helsinki -kilpailua ja toimii esikuvana missikokelaille.

Kun ilkeitä kommentteja tulvi ovista ja ikkunoista, oli Kuljun tukena missikisan silloinen omistaja, Martina Aitolehti.

– Martina on ehdottomasti ollut iso tuki ja olen oppinut häneltä miten suhtautua julkisuuteen. On tärkeää puhua mieltä painavista asioista luotettavalle henkilölle, Kulju muistuttaa.

Kulju haluaa painottaa, että kiusaaminen sosiaalisessa mediassa on aina väärin, oli tilanne mikä tahansa.

– Jos joku kiusaa somessa, estä se ja poista kommentit. Keskity hyvään, Kulju painottaa.

– Pohjimmiltaan kyse on kommentoijan omista ongelmista itsensä kanssa tai siitä, ettei hän ole tyytyväinen omaan elämäänsä.

Nyt Kulju keskittyy olemaan paras mahdollinen esimerkki paitsi missikokelaille, myös seuraajilleen. Sosiaalisessa mediassa Kuljua seuraa hänen mukaansa pääasiassa 25–35-vuotiaat naiset.

Kulju kertoo haluavansa olla avoin esimerkiksi kuviensa muokkaamisesta.

– Pyrin siihen, että kerron asioista rehellisesti. Mun mielestä on vastuullista kertoa, jos on tehnyt esimerkiksi kauneusleikkauksia. Ei sen takia että kannustaisi muita samaan, vaan sen takia, että etenkin nuoret saisi realistisen kuvan asioista.

Rosanna Kulju nappasi Miss Helsinki -kilpailun voiton 2015.

Kulju kertoi syyskuussa Grl Gang -podcastissaan, että hänelle on tehty muun muassa kaksi rintojensuurennusleikkausta. Hänen kasvoilleen on tehty erilaisia hoitoja ja toimenpiteitä, kuten laitettu mesolankoja, täytetty huulia ja silmänalusia, nostettu kulmakarvoja, täytetty poskia ja laitettu botoxia.

Hän myönsi, ettei enää itse menisi mihinkään kirurgisia toimenpiteitä vaativaan kauneusoperaatioon.

Ulkonäkökeskeisyyden sijaan Kulju kannustaa jokaista elämään elämäänsä omilla ehdoillaan ja toteuttamaan itselleen tärkeitä asioita.

– Ole oma itsesi, koska on vain yksi sinä, ja sinä olet arvokas sellaisena kuin olet. Elä omaa elämääsi juuri niin kuin itse haluat. Sinä tiedät kuka olet ja sinun ystävät tietävät. Se riittää.

– Omien heikkouksien hyväksyminen on myös tärkeä avain hyvään itsevarmuuteen. Kaikessa ei voi olla hyvä, mutta jossain olet varmasti.

Stylistina työskentelevä Maryam Razavi on tehnyt pitkän uran mallimaailmassa.

Malli-stylisti Maryam Razavi, 36, tietää, millaista on elää ulkonäkö­paineiden alla, sillä hän on nähnyt pitkän uransa aikana mallimaailman karun puolen.

– Aloitin mallin työt vuonna 2002, eli siitä voi päätellä paljon, mitä ulkonäköpaineet tarkoittavat käytännössä. Kroppa on sun työväline, ja jos sun kroppa ei ole hyvässä kunnossa, et saa töitä, Maryam sanoo.

Maryam työskenteli mallimaailmassa päätoimisesti 10 vuoden ajan. Hän on poseerannut muun muassa Nespresson, Espritin ja Max Factorin kampanjoissa ja tehnyt kuvauksia kansainvälisille muotilehdille kuten Harper’s Bazaarille ja Madame Figarolle.

– Silloin ei vielä olut niin laajaa vartaloihannetta, eli totta kai se aiheutti paineita, hän muistelee.

Malliuransa jälkeen Maryam alkoi stailaamaan, jolloin hän pääsi irti mallin työn aiheuttamasta paineesta. Tänä päivänä Maryamin kädet ovat täynnä työtä, sillä hän on yksi Suomen eturivin stylisteista.

Maryam Razavi sulkee korvansa negatiiviselta somekommentoinnilta.

Maryam tuntee kiitollisuutta siitä, että viiden vuoden aikana on tullut erilaisia vartaloihanteita, joita tuodaan aktiivisesti esiin myös mallimaailmassa.

– Ymmärrän myös sen, että aikoinaan mallikoot oli pieniä ja prototyypit tehtiin pieneen kokoon, mutta se ei tarkoita sitä, että muut olisi vähempiarvoisia.

– On ihanaa, että eletään tällaisessa ajassa, jossa on tehty jo paljon pieniä tekoja ja asioida viedään eteenpäin. Tehtävää on toki vielä paljon, hän pohtii.

Mitä Maryamin omiin somekuviin tulee, hän luottaa luonnollisuuteen. Hän ei itse osaa editoida kuviaan, ja jos kuvia otetaan kuvaajan kanssa, niille ei tehdä taikatemppuja jälkikäteen.

– Ei mitään kehomuokkauksia tai kasvojen muokkauksia, ne on mulle no-no.

Sosiaalisessa mediassa Maryamin saama palaute on pääasiassa positiivista. Seuraajat usein kyselevät, mistä kuvissa esiintyvä uusi koru tai vaikkapa mekko on peräisin. Ilkeältä kommentoinnilta hän sulkee aktiivisesti korvansa.

– Pidän laput aika hyvin silmillä. En tiedä mitä tuolla muualla tapahtuu, sillä suljen pois kaikki juorupalstat. En tee omaa elämääni hankalaksi lukemalla niitä, Maryam toteaa.

Ninja Sarasalo työskentelee yhä mallina ja törmää arvosteleviin viesteihin jatkuvasti.

Kun mallitoimisto Paparazzi kiinnitti teini-ikäisen Ninja Sarasalon listoilleen, hän ei oikeastaan tiennyt vielä mitään mallimaailmasta. Koko idea oli ollut äidin ehdotus.

– Ehkä äiti näki minussa potentiaalia. Tai ajatteli, että tuolle tytölle täytyy saada muutakin tekemistä kuin ostarilla hengailu.

Työtarjouksia alkoi sadella heti. Kauneudesta kiinnostuneesta poikatytöstä tuli aikuinen aikuisten maailmassa.

– En todellakaan ollut mikään kuvankaunis tai poikien suosikki. Ulkonäköäni on kommentoitu siitä asti, kun synnyin. Ihmeteltiin, kuka äitini tai isäni oikein on.

Ensimmäiset suuret kuvauksensa Ninja teki Stockmannin entiselle nuortenvaateliike One Waylle. Katalogi tipahti postiluukusta hetkeä myöhemmin. Ninjasta oli siinä kaksi kuvaa. Ne olivat hänen mielestään ”ihan okei”.

Seuraavana päivänä joku oli ripustanut kuvat koulun seinälle. Ne oli sutattu tussilla täyteen haukkuja.

– Muistan edelleen sen kamalan tunteen. Ajattelin, että tätäkö tämä nyt on? Tätäkö minun pitäisi sietää, Ninja puuskahtaa.

– Se sattui ja loukkasi. Mutta osasin järkeillä sen niin, että vika ei ole minussa. Pystyin päästämään siitä irti.

Nuori nainen päätti jatkaa mallintöitä kiusaamisesta huolimatta. Ja niitä riitti. Lopulta kiusaaminen kääntyi ihailuksi.

– Positiivinen voitti negatiivisen. Mutta se oli pitkään taistelua.

Teini-ikäinen Ninja Sarasalo päätti jatkaa mallintöitä kiusaamisesta huolimatta. Kuva vuodelta 2000.

Ninja asui maailman muotikaupunki Pariisissa ja poseerasi Voguessa, Ellessä ja toimi usean vuoden ajan muun muassa Jean Paul Gaultierin sekä Garnierin mainoskasvona. Hän näytteli HIM:n Right Here In My Arms -kappaleen musiikkivideolla kuin amerikkalaiset huippumallit.

Ulkonäkökeskeinen ala rikkoo monet. Ninja suhtautuu mallimaailman vaatimuksiin edelleen neutraalisti. Kuin urheilijoilla, ammatissa on tiettyjä fyysisiä vaatimuksia.

– Minua on mitattu ja arvosteltu, mutta ulkonäköni ei ole koskaan määritellyt minua. Ainakaan tarpeeksi, jos mallitoimistoilta kysytään, hän naurahtaa.

Ninja painottaa, etteivät ulkonäköpaineet ole mikään uusi juttu. Samaan hengenvetoon hän lisää, että nuoret kohtaavat tänä päivänä ennennäkemättömän määrän epärealistisia kauneusihanteita ja vertailukohtia.

– Kun olin teini, vertailimme itseämme johonkin SinäMinä-lehden tyttöön. Nykyään peilinä on koko maailma. Kun minäkuva ei ole vielä kehittynyt, itseään peilataan toisten kautta, Ninja pohtii.

Ninja työskentelee yhä mallina ja törmää arvosteleviin viesteihin jatkuvasti. Mikään ei tavallaan ole muuttunut, paitsi pään sisällä.

– Ei minun tarvitse mielistellä ketään. Olen juuri sen kokoinen ja näköinen, mitä haluan.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?