Tiesitkö? Turkulaisen Xysman kappale päätyi 90-luvulla Hollywood-elokuvaan – näin yhtyeelle kävi 28 sekunnin mittaisen tähtihetken jälkeen - Viihde - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Turkulaisen Xysman kappale päätyi 90-luvulla Hollywood-elokuvaan – näin yhtyeelle kävi 28 sekunnin mittaisen tähtihetken jälkeen

Suomalaisbändi Xysman biisi päätyi 1990-luvulla Nicolas Cagen tähdittämään Hollywood-elokuvaan.

22.9.2019 16:28

Brian De Palman vuoden 1998 elokuvassa Snake Eyes on kohtaus, jossa kuvataan eri hotellihuoneiden tapahtumia. Yhdessä huoneista on nuorten bileet. Taustalla soi suomalaisyhtye Xysman biisi Shortest Route albumilta Lotto.

Kyseessä on harvinainen hetki suomalaisen musiikin historiassa. Biisi soi isossa Hollywood-tuotannossa, jonka pääosassa oli tähtinäyttelijä Nicolas Cage.

Xysman laulaja Jani Muurinen ja rumpali Teppo Pulli muistelevat tapahtunutta jopa hiukan huvittuneina.

– Kyse on 28 sekunnista. Se on aika olematon juttu tässä maailmankaikkeudessa, Muurinen hymähtää.

– Jos ei tiedä kohtausta, ei biisiä edes huomaa, Pulli jatkaa.

Shortest Route päätyi elokuvaan todennäköisesti Xysman amerikkalaisen levy-yhtiön kautta.

– Tarina tosin kertoo, että Brian De Palma olisi biisin itse jossain kuullut ja halusi sen mukaan. Uskoo ken tahtoo. Itse luulen, että levy-yhtiö on saanut ujutettua biisin elokuvan tuotantokoneistolle, Pulli arvelee.

Nicolas Cage elokuvass Snake Eyes.­

Kun tieto kappaleen käytöstä tuli, bändi suhtautui asiaan epäillen. Asia varmistuisi vasta elokuvateatterissa.

– Olihan se hienoa, että Hollywood-leffan lopputeksteissä luki meidän nimet.

Biisin piti päätyä myös leffan soundtrack-levylle, mutta niin ei valitettavasti tapahtunut. Se olisi luultavasti herättänyt huomiota aivan eri mitassa.

Nyt tapahtunut jäi alaviitteeksi suomalaisen rockin ja Hollywood-elokuvan historiaan.

– Ei siitä mitään seurannut. Xysman toiminta oli muutenkin hiipumassa. Se meni siinäkin mielessä hiukan ohi.

Suuremman jäljen Xysma jätti olemalla ensimmäisiä, ellei ensimmäinen suomalainen death metal -bändi.

Xysman Lotto-levyn kansi. Levyllä yhtye oli muuttanut tyyliään alkuaikojensa death metalista.­

Bändi nauttii kulttimainetta, myös ulkomailla. Siitä on osoituksena vastikään ilmestynyt peräti viiden vinyylialbumin boksi Repulsive Morbidity (Svart), joka kerää yhteen demoja, livevetoja ja julkaistua materiaalia Xysman death metal -vuosilta 1988–91.

– Materiaalia olisi ollut enemmänkin, mutta julkaisemattomia biisejä ei. Kokonaisuus kuulostaa hyvältä ja energiseltä. Maailmalla on koottu kasetteja meidän demoista, joten hyvä saada ulos virallinenkin julkaisu.

Death metal löysi tiensä Naantalissa tuolloin asuneiden nuorten muusikoiden luo klassisesti ulkomaisten vaikutteiden kautta. Ensin kuunneltiin Iron Maidenia sitten Napalm Deathiä ja Carcassia.

– Huomasimme, että tämähän on mahtavaa. Musiikki vei mukanaan eikä soittaminen vaatinut hirmuista instrumentin hallintaa. Se tuntui hyvältä ja oikealta jutulta, kaksikko muistelee.

Xysma-yhtye death metal -aikoinaan 1980-1990-lukujuen vaihteessa. Svart Records on julkaissut yhtyeen death metal -ajoilta viiden vinyylialbumin boksin Repulsive Morbidity.­

Snake Eyesissa kuullaan muuttunutta Xysmaa. Death metallin jälkeen bändin tavaramerkiksi muodostui ennakkoluuloton rajojen rikkominen.

– Alkoi kiinnostaa muukin musa kuin mättäminen ja paahtaminen. Ei muutosta miettinyt. Se vain tapahtui. Ajattelimme, etteivät kaikki meidän levyt voi kuulostaa samanlaisilta.

Monasti, kun tyyli vaihtuu, bändi hajoaa musiikillisiin ristiriitoihin. Xysma jatkoi kohti uusia haasteita lähes samalla kokoonpanolla.

Vuonna 1992 basistiksi tuli Kalle Taivainen, joka myöhemmin on ollut mukana Jori Sjöroosin projekteista ja nykyään tunnetaan Loiriplukarina.

Xysma ei missään vaiheessa hajonnut. Toiminta vain hiipui vuosituhannen vaihteessa, kun bändiä ei haluttu ammattimaistaa. Vuosien varrella Xysma on tehnyt satunnaisia keikkoja.

Pulli työskentelee nykyisin kokkina. Muurinen kouluttautui kuvataiteilijaksi, mutta on töissä Turun telakalla. Hänellä on pitkään ollut iskelmäbändi Helge Kontio Populär. Muurinen esitti tangolaulajaa vuoden 2012 Vares-leffassa Pimeyden tango.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?