Hellittämätön piinaaja ei jätä Sara Sieppiä rauhaan – saa päivittäin törkyviestejä sadoista eri profiileista: ”Purkaa pahaa oloaan minuun”

Julkaistu:

Sara Sieppi on kiitollinen siitä, ettei hän joutunut kiusatuksi lapsena. Somesuosio muutti kaiken. – Nyt se kiusaaminen on tullut kahta kauheampana.
Kesäloma on lusittu ja Sara Siepin paperikalenteri alkaa täyttyä työhön liittyvistä asioista.

– Vähän liian nopeasti meni kesä – työt alkavat vähitellen, Sara huokaisee puhelimessa.

– No ei edes vähitellen, vaan ihan kunnolla, hän naurahtaa.

Hän palasi kesäkuun alussa Selviytyjät-tv-ohjelman kuvauksista ja napsautti lomavaihteen päälle. Sosiaaliseen mediaan, Saran Instagram-tilille tupsahteli kesän aikana kuvia kaikenlaisista kesämenoista, festareilta ja polttareista.

Somesta välittyvän ilon ja juhlinnan keskelle mahtuu kuitenkin ikävä puoli – törkykommentit. Niitä satelee päivittäin.

Ikäviä kommentteja Saran Instagram-julkaisuihin ja yksityisviesteihin saapuu niin anonyymeiltä nettikäyttäjiltä kuin ihan omilla nimillään esiintyviltä ihmisiltä.

– Ihan kuin he ajattelisivat, että se ihminen, joka siellä somessa on, olisi joku esine ja sille voi sanoa mitä vain.


Anonyymiyden tuoma suoja on lisännyt ongelmia somessa. Ex-missi kertoo, kuinka häntä piinaa tällä hetkellä yksi henkilö.

– Siellä on joku henkilö, jonka joudun estämään ihan päivittäin.

Estämällä henkilön Instagramissa poistaa kyseisen profiilin mahdollisuuden nähdä kuvia tai kommentoida niihin. Tämä ei kuitenkaan estää luomasta uutta profiilia.

– Pohdin, pitäisikö minun nostaa hänestä joku kanne. Hän on tehnyt satoja profiileja ja olen joutunut estämään hänet ainakin kerran päivässä, Sara kertoo ja hänen äänensä vakavoituu.

– Hänellä on joku tarve laittaa negatiivista kommenttia. Purkaa pahaa oloaan minuun ja laittaa todella ikäviä kommentteja.

Sara pohtii, ettei kyseinen ihminen voi olla täysin terve.

– Hänellä on luultavasti vähän ongelmia.


Törkeät kommentit alkoivat nopeasti sen jälkeen, kun Sara nousi 19-vuotiaana Miss Suomeksi vuonna 2011. Facebook oli silloin suosituin somekanava ja Sara alkoi saada kaikennäköistä palautetta.

– Yhtäkkiä kaikki puhuivat kropastani ja miltä näytän. Käytiin ruumiinosia läpi tarkkaan – mikä on ok ja mikä ei. Kyllä siinä nuori tyttö kamppaili itsetunto-ongelmien kanssa. Menin ihan sekaisin kaikesta siitä palautteesta, mitä minä sain. Mietin, miltä minä näytän ja olenko ruma.

Sara piti kuitenkin ajatuksensa kasassa ja itsetuntonsa korkealla.

Somekäyttäytyminen on muuttunut kymmenen vuoden aikana valtavasti. Instagramin suosion kasvun myötä Sara kertoo, että törkykommenttien määrä on vain lisääntynyt ja törkeyksien sävy muuttunut hurjemmaksi. Kommentin jättäminen suoraan kuvan alle on vaivatonta verrattuna esimerkiksi Facebookiin, jossa se piti lähettää viestillä.

– Ihmiset ovat paljon ilkeämpiä. Varsinkin, kun sen kiusaamisen voi kohdistaa suoraan siihen julkaistuun Instagram-kuvaan.


Torniossa varttunut Sara on onnellinen siitä, ettei hän joutunut koskaan kiusatuksi nuorempana.

– Nyt se kiusaaminen on tullut kahta kauheampana, hän naurahtaa, mutta vakavoituu nopeasti.

Hän muistaa alakoulusta yhden tytön, joka jäi kaiken ulkopuolelle. Saraa mietityttää, olisiko hän voinut tuolloin tehdä asialle jotain.

– Hänet jätettiin ulkopuolelle leikistä eikä otettu ryhmätehtävien pariksi – sellaista, mihin ala-asteella usein törmää.

Tuhannet tykkäykset somessa olivat aikanaan se syy, miksi Sarasta tuli täyspäiväinen yrittäjä.

Misseyden jälkeen seuraajamäärä kasvoi ja hänelle alkoi tulla yhteydenottoja yrityksiltä. Sara sai tuotteita ja mainosti niitä sometileillään.

– Jossain kohdassa aloin sitten miettiä, että miksi mainostan tuotteita minun tuhansille seuraajille ilmaiseksi, Sara kertoo.

Hän otti inspiraatiota sen aikaisesta ruotsalaisesta ja yhdysvaltalaisesta somemaailmasta, ja ilmaistuotteiden sijasta hän pyysi palkkioksi rahaa.

Toiminimi pystytettiin ja yhteistyökumppanuuksien määrä kasvoi nopeasti. Viime keväänä Sara sai vihdoinkin perustettua kauan suunnittelemansa osakeyhtiön.


Yritystoiminnan ja rahakäytön kanssa on ollut opettelemista, mutta talouteen on löytynyt hyvä tasapaino. Helsingin Kalliossa asuva Sara säästää ja haaveilee jo omasta asunnosta.

– En tiedä vielä missä vaiheessa, mutta ehdottomasti jossain vaiheessa. Sitten, kun elämä tästä vähän tästä tasoittuu. Järkeväähän se olisi.

Pian Sara tajuaa, että on mentävä ja puhelu loppuu. Hieman myöhemmin Instagramiin tupsahtaa aurinkoinen bikinikuva.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt