Big Brother -kisaaja Kevin pukeutuu hameisiin: ”Mua ei kiinnosta esiintyä heteronormatiivisten ulkonäkösääntöjen mukaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Big Brother -kisaaja Kevin pukeutuu hameisiin: ”Mua ei kiinnosta esiintyä heteronormatiivisten ulkonäkösääntöjen mukaan”

Big Brotherista tuttu Kevin ja hänen ystävänsä Laura haluaisivat ihmisten lopettavan toisten ulkonäön mollaamisen. He toivoisivat ihmisten olevan armollisempia myös itselleen.

19.9.2019 11:25

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Kiilto­kuva­maailma, jossa paistaa aina aurinko. Maailma, jossa nukkemaisen viehättävät ja huolitellut ihmiset hymyilevät kameralle ja näyttävät niin onnellisilta, että katsoja pakahtuu.

Feikki­maailma, sanovat 20-vuotias Kevin ja 22-vuotias Laura.

– Jokainen ihminen postaa ja laittaa nettiin kuvia, jotka he kokevat hyviksi. Siitä syntyy sellainen maailma, jossa kaikki on hyvin. Ja kun sitä katsoo ihminen, jolla ei mene niin täydellisesti ja kaikki on niin kauniita eikä itse ole, se vaan lisää ongelmia, jotka on jo valmiiksi tässä yhteiskunnassa. Kun näkee niitä kuvia monta kertaa joka päivä, tulee sellainen fiilis, että sainpa tällaiset vähän keskinkertaiset kasvonpiirteet, Kevin selittää.

22-vuotias Laura on samaa mieltä.

– Mun mielestä sosiaalinen media vain korostaa jo olemassa olevia ongelmia. Esimerkiksi Instagramissa näkee täydellisiä kuvia täydellisellä kropalla ja se aiheuttaa paineita, sillä suurin osa ihmisistä ei ole sellaisia mitä media näyttää.

  • Lisää Kevinin ja Lauran ajatuksia artikkelin yllä olevalla videolla!

Hälytyskellot soivat Lauralla, jos ihminen laittaa Instagramiin selfieitä selfieiden perään.

”Huolestuttavaa, että se on iso juttu, jos joku laittaa ilman meikkiä kuvansa sosiaaliseen mediaan”

Ennen Big Brother -taloon menoa haastateltu Kevin huomauttaa, että jos kaikki on vain parasta mahdollista, eihän se ole todenmukainen kuvaus elämästä. Se vääristää ajattelua.

– Maailma on epäaito. Vaikka jokainen tajuaa sen, rationaalinen ajattelu ei kumoa emotionaalisia vaikutuksia.

– Musta se on jopa huolestuttavaa, että se on iso juttu, jos joku laittaa ilman meikkiä kuvansa sosiaaliseen mediaan. Ehkä se kertoo jotakin tästä yhteiskunnasta, Laura jatkaa.

Selfieitä Kevin pitää kivoina itseilmaisun muotoina. Jos ihminen julkaisee itsestään selfieitä selfieiden perään, Lauralla soivat hälytyskellot.

– Joissakin tapauksissa se vaan korostaa epäitsevarmuutta, jos on 38 selfietä Instagramissa. Mulle tulee enemmänkin sellainen vaikutelma, että voi ei, pitäisikö mun auttaa sua.

Kumpikaan heistä ei seuraa juurikaan sometiliensä tykkäyksiä. Toki se ilahduttaa, jos sydäntä Instagramissa painaa joku erityisen kiinnostava tyyppi, jonka oli toivonutkin kuvaan reagoivan.

Kevinin ei ole saanut somessa palautetta ulkonäköjutuista, mutta enemmän homofobisia kommentteja.

– Jätän ne ihan omaan arvoonsa. Aika surullinen elämä, hän kohauttaa olkiaan.

Suuri yleisö tuntee Kevinin Big Brother Suomi -ohjelmasta.

”Mut haukuttiin siellä ihan täysin”

Kun Laura oli 13–14-vuotias, hän laittoi kuvansa Ask.fm-sivustolle, jossa ihmiset arvioivat toistensa ulkonäköä.

– Mut haukuttiin siellä ihan täysin. Kyllä se teini-ikäisenä tuntui pahalta, nyt sen osaa suhteuttaa, kun se on sellainen paikka, jossa ihmiset vaan trollaa toisiaan. Sillä ei ole mitään pohjaa.

Ulkonäköpaineita on nuorilla ja vanhemmilla. Kevin huomauttaa, kuinka monella pienellä lapsella on ulkonäköpaineita, vaikkeivät he ole edes somessa.

– Omat äidit ja ylipäänsä omat vanhemmat voivat olla itseään kohtaan tosi pahoja ja kyllä lapsi sen oppii. En tiedä, onko Disneyn elokuvissa yhtään lihavampaa päähenkilöä. Media on hyvin kauneusihannepainotteista.

Kevin, 20, Anja, 17, Laura, 22, ja Olivia, 18, myöntävät kärsineensä ulkonäköpaineista.

Laura toivoisi, että toisten ulkonäön kommentointi lopetettaisiin kokonaan. Hänen mielestään sen voisi aloittaa jo Linnan juhlista, jossa perheen kesken haukutaan toisten mekkoja ja ulkonäköä.

Molemmat heistä haluavat, että ulkonäön sijaan heidät määriteltäisiin yksilönä.

IS:n haastattelun jälkeen Kevin on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi Big Brother -talosta. Talossa hän on pukeutunut myös mekkoihin ja näyttäviin korvakoruihin – aivan kuten oikeassa elämässään talon ulkopuolellakin.

– Mä toivon, että mut nähtäisiin muunsukupuolisena ja enemmän yksilönä eikä sukupuolen edustajana. Mua ei kiinnosta esiintyä heteronormatiivisten ulkonäkösääntöjen mukaan ja kolonialististen kauneusihanteiden rajoissa.

Heti ohjelman alettua Kevinistä tuli yksi IS:n lukijoiden ennakkosuosikeista.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?