Suomalaiskirjailijalle harvinainen kunnia: Pajtim Statovci, 29, on ehdolla arvostetun yhdysvaltalaispalkinnon saajaksi

Julkaistu:

kirjallisuus
National Book Awards on valinnut Pajtim Statovcin romaanin Tiranan sydän (engl. Crossing) ehdolle käännöskirjallisuuden sarjaan.
Suomalaiskirjailija Pajtim Statovci on saanut harvinaisen kunnian, sillä hänen romaaninsa on valittu ehdolle maineikkaan National Book Award -palkinnon saajaksi. Statovcin vuonna 2016 ilmestynyt Tiranan sydän (engl. Crossing on ehdolla käännöskirjallisuuden sarjassa.

Yhdysvalloissa jaettava National Book Award on englanninkielisen maailman merkittävimpiä kirjallisuuspalkintoja. Sen ovat aiemmin voittaneet muun muassa Joyce Carol Oates, John Irving, Philip Roth ja Jonathan Franzen.

Käännöskirjasarjan tuomarit ovat valinneet tänä vuonna 10 ehdokasta palkinnon saajaksi. Ehdokkaina ovat Statovcin lisäksi muun muassa Olga Tokarczuck, Naja Marie Aidt, Vigdis Hjorth ja Laszlo Krasznahorkai.

David Hackstonin kääntämä Tiranan sydän on saanut erittäin hyviä arvioita englanninkielisessä maailmassa. Kirjan kustantaneen Otavan tiedotteen mukaan muun muassa The Guardian, The Monocle ja The New Yorker ovat ylistäneet romaanin kerronnan kauneutta. Statovci on saanut kehuja erityisesti kielenkäytöstään sekä tavastaan käsitellä ulkopuolisuutta.

Otavan tiedotteessa kerrotaan, että kansainvälinen media pitää Statovcia vahvana ehdokkaana palkinnon saajaksi. Muun muassa The New Yorker kirjoittaa Statovcin olevan ”vahva haastaja” nyt toista kertaa ehdolla olevalle puolalaiselle Olga Tokarczuckille. Kilpailun voittaja julistetaan 20. marraskuuta 2019.

Statovcin kirjassa kaksi ystävystä pakenee Albaniasta Italiaan toiveissaan löytää hyväksyntää ja paikka, jossa he tuntisivat itsensä kokonaisiksi.

29-vuotiaan Statovcin esikoisteos Kissani Jugoslavia ilmestyi vuonna 2014. Romaani sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja siitä on tehty näytelmäsovitus Kansallisteatteriin.

Kosovossa syntynyt Statovci muutti Suomeen 2-vuotiaana.