Lenita Airisto, 82, muistelee hetkeä, jolloin hän tunnusti Vesa-Matti Loirille rakkautensa: ”Sanoin mitä ajattelin”

Julkaistu:

Lenita Airisto painottaa hänen ja Vesa-Matti Loirin kiihkeän rakkaussuhteen olleen paljon muutakin kuin fyysistä vetovoimaa.
Torstaina julkaistussa Vesa-Matti Loirin elämäkerrassa Loiri (Otava) kerrotaan laaja-alaisesti viihdetaiteilijan rakkauselämästä. Teoksessa Loiri paljastaa suorasukaisia yksityiskohtia kiihkeästä ja kauan vaietusta suhteestaan Lenita Airistoon. 37 vuotta vaiettu salasuhde päättyi lopulta ilman riitoja.

Kaksikko rakastui työn merkeissä 70-luvulla. Erään työtapaamisen jälkeen Airisto kertoi Loirille rakastavansa tätä ja pari suuntasi Airiston kotiin. Airisto soitti samassa taloudessa vielä asuvalle ex-miehelleen Ingvar S. Melinille ja pyysi tätä pysymään poissa kotoa. Airisto on edelleen lämpimissä väleissä Loirin kanssa. Miehen valinta painaa ex-rakastavaisten tarina elämäkerran kansien väliin on Airistolle suuri kunnia.

– Sehän on itsestään selvää, että olen kirjassa mukana! Airisto puhkeaa rempseään nauruun.

– Se on minulle suuri kunnia, sillä hän on hieno taiteilija, jota ihailen ja jota rakastan jatkuvasti, Airisto sanoo.

Kirjaa olisi turha tehdä pinnallisesti, kun kyse on Loirin kaltaisesta pitkän uran tehneestä taiteilijasta. Airisto vakuuttaakin ymmärtävänsä täysin kaikkia Loirin elämänvalintoja.

– Hän ei halunnut tehdä pinnallista kirjaa, jossa käydään vain kohokohtia läpi. Hän halusi tehdä tällaisen. Joillain ihmisillä menee tästä varmasti kahvikupillinen väärään kurkkuun, mutta elämää oppii elämällä. Se tässä miehessä näkyy, Airisto toteaa.

Suhde pysyi salassa 37 vuotta, ennen kuin Loiri paljasti asioiden todellisen laidan.

– Me emme tarvinneet näyttäytymisiä tai tunnustusta, mutta sitten kun asiat kerrotaan, niin kerrotaan sitten suoraan.


Elämäkerta ei tullut Airistolle yllätyksenä, sillä Loiri soitti jo hyvissä ajoin hänelle ja kertoi tekeillä olevasta teoksesta.

– Vesku otti minuun itse yhteyttä ja sanoi, että tällainen kirja on tulossa ja Jari Tervo kirjoittaa sen. Sanoin, että no jopas, Airisto kuvailee vaikuttuneena.

Loiri uteli kautta rantain Airistolta, että suostuisiko hän ottamaan osaa kirjaan.

– Totta kai, aina, anytime, Airisto kertoo vastanneensa Loirille.

Tervo haastatteli Airistoa ja kaksikko uppoutui muistelemaan suhteen käänteitä. Airisto oli niin vakuuttunut, ettei halunnut edes lukea lopullista versiota.

– Totesin istunnon jälkeen, että Jari, sinun ei tarvitse näyttää tätä minulle. Sinä kirjoitat, sovitte asian Veskun kanssa ja tämä on teidän kirjanne. Minä en lähde tähän sorkkimaan, sillä minulla on täysi luotto teihin.


Sen Airisto kuitenkin myöntää, että teos on kaikessa vauhdikkuudessaan miehinen näkemys – aivan samalla tavalla, kuin Airisto kirjoitti suhteesta naisen näkemyksellä omaan elämäkertaansa Elämäni ja isänmaani (2017).

– Miehen tuntemus naisesta ja naisen tuntemus miehestä ovat hyvin erilaisia, vaikkakin joissain tilanteissa yhteneväisiä. Siksi mielessä aina on kiva nähdä, kuulla ja lukea, että mitä vastapuoli suhteesta sai, Airisto kuvailee.

Erityisesti Airistoon teki vaikutuksen se, että Loirin kirjassa selviää hänen varhaisessa vaiheessa lausuttu rakkaudentunnustuksensa:

Lenita otti Fiat Super Coupénsa ratista kiinni ja puristi sitä ja sanoi: ”Minä rakastan sinua.”

– Kuten kirjassa selviää, minä sanoin jo hyvin varhain Veskulle, että rakastan häntä. Minulle oli todella tärkeää, että se oli kirjassa mukana. Se oli selvästi tehnyt häneen suuren vaikutuksen.

Rakkaudentunnustus tuli suoraan sydämestä, sen Airisto muistaa vielä vuosikymmenien jälkeenkin.

– Se oli tavallinen työtapaaminen. Sen jälkeen sanoin mitä ajattelin. Sehän kuuluu minun brändiini, Airisto nauraa.


Yhtä asiaa Airisto haluaa korostaa: vaikka parin fyysinen vetovoima oli kiistatonta, oli suhteessa kyse paljon enemmästä.

– Se oli voimakkaiden tunteiden juttu. Nykymaailmassa puhutaan niin paljon vain seksistä, mutta tämä ei ollut vain sellainen juttu. Tähän liittyi valtava määrä tunteita, hän muistuttaa.

Sekä Loiri että Airisto ovat molemmat eläneet poikkeuksellisen elämän, josta ei käänteitä, kohtaamisia tai ihmissuhteita ole puuttunut.

– Elämässäni on ollut paljon ihmisiä, mutta hyvin harvoja sellaisia, jotka ovat vaikuttaneet sieluuni. Vesku on ehdottomasti yksi niistä.

Yksi elämäkerrassa esiintyvistä naisista on Helena Lindgren, jonka kanssa Loirilla oli lyhyt suhde kesällä 1976.

– Olemme Helenan kanssa hyviä ystäviä. Ajattelin, että tästä lähtien kun joku kysyy mistä tunnemme toisemme, voisin sanoa, että olemme Veskun enkeleitä, Airisto puhkeaa nauruun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt