Julmat törkykommentit ovat arkipäivää artisteille – Eini, Ellinoora, Jannika B, Sanni ja Vesala kertovat, millaista on elää jatkuvien ulkonäköpaineiden alla

Menestyneille artisteille ulkonäön arvostelu on valitettavan tuttua.

Eini, Paula Vesala, Ellinoora, Sanni ja Jannika B ovat artisteina joutuneet kestämään paljon ulkonäköpaineita.

16.9.2019 15:10

Ilta-Sanomat käsittelee juttusarjassa ulkonäköpaineita, jotka varjostavat monen nuoren elämää.

Paula Vesala lukeutuu Suomen suosituimpiin naisartisteihin. Lokakuussa Helsingin Hartwall -areenalla konsertoiva nainen on tehnyt vakuuttavaa uraa myös näyttelijänä ja hänet on nähty muun muassa Aku Louhimiehen Tuntemattomassa Sotilaassa.

Kun Vesalalta kysyy, onko hän kenties kohdannut urallaan ulkonäköpaineita, on naisella vastaus valmiina.

– Kyllä mä olen kohdannut, suosikkiartisti toteaa vakavana.

Vesala nähdään tänä syksynä myös Vain elämää -ohjelman 10. tuotantokaudella.

Paula Vesala, artistinimeltään Vesala tuli alkujaan tunnetuksi PMMP-yhtyeestä 2000-luvun alussa. Sittemmin nainen on luonut menestyksekästä soolouraa, johon mahtuvat muun muassa hitit Tequila, Älä droppaa mun tunnelmaa sekä Tytöt ei soita kitaraa.

Suomen tämän hetken kuunnelluimpiin naisartisteihin lukeutuva Vesala kertoo saavansa usein rankkaakin kritiikkiä ulkonäöstään. Nainen tunnustaa, ettei hän edelleenkään osaa täysin sivuuttaa negatiivisia kommentteja, vaikka on ollut alalla jo vuosia.

– Se on tosi vaikeeta. Vaikka olisi kuinka sinut itsensä kanssa, niin välillä on vaikea sitä törkeää palautetta ottaa vastaan, Vesala selittää Ilta-Sanomille.

Vesala kokee, ettei itse edusta stereotyyppistä suomalaista naisartistia. Naisen mukaan on johtanut siihen, että hän saa törkeitä kommentteja osakseen sitäkin enemmän.

– Ehkä välillä, kun oma lookki poikkeaa tosi paljon sellaisesta stereotyyppisestä, niin sieltä voi tulla kaikkea tosi loukkaavaa. Sitä on vaikea vastaanottaa, Vesala tunnustaa.

Paula Vesala kertoo vanhemmiten ymmärtäneensä, että on tarpeeksi hyvä juuri sellaisena kuin on.

Vanhemmiten ulkonäköpaineiden kanssa kamppailemisesta on kuitenkin tullut Vesalan omien sanojen mukaan huomattavasti helpompaa. Nykyään nainen tietää olevansa hyvä juuri sellaisena kuin on.

– Yritän rauhallisesti ajatella, että maailma muuttuu hitaasti eikä mun tarvitse mahtua mihinkään muottiin. Että mä olen ihan magee tyyppi just tällasenakin.

Vesala kertoo kuitenkin harmikseen huomanneensa, että tietynlaista naiseutta arvostetaan Suomessa edelleen yli kaiken muun. Hän kertoo, että törkykommentteja erityisesti sosiaalisessa mediassa saa eniten silloin, kun poikkeaa perinteisistä kauneusihanteista.

– Kyllä sitä edelleen näkee paljon, erityisesti nuorten naisten kohdalla, Vesala harmittelee.

– Mutta onneksi maailma muuttuu koko ajan. Ja se on ihanaa!

–Toivon, että kaikki saisivat rohkeutta toteuttaa itseään omalla tavallaan, sanoo Ellinoora.

Artistitaivaan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvalla Ellinooralla, 25, on ollut musiikin täyttämä kesä: sen lisäksi, että Ellinoora on kiertänyt suomalaisia festareita tauotta, hän julkaisi hiljattain toisen albuminsa Vaaleanpunainen vallankumous.

– Olikohan meillä 31 keikkaa, eli hommaa on riittänyt. Levyn julkaisun jälkeen lähdemme erityiselle klubirundille, joten on jotain, mitä odottaa myös kesän jälkeen, Ellinoora iloitsee.

Näyttävänä esiintyjänä tunnetun Ellinooran tavaramerkki on omaleimainen tyyli ja ihastuttava, vaaleanpunainen tukka. Laulaja kantaa itsensä varmasti, mutta samalla hän ajattelee, että elämme ristiriitaista aikaa ulkonäköpaineiden suhteen.

– Toisaalta ollaan, että embrace yourself ja sinä riität, mutta samalla tämä yhteiskunta vaatii meitä suorittamaan aika paljon ja olemaan täydellisiä. Sen kanssa on vaikea tasapainotella, Ellinoora pohtii.

Artisti tunnistaa myös omassa arjessaan kiperiä tilanteita, jotka voisivat herkästi aiheuttaa ulkonäköstressiä.

– Mulla on promokuvaukset huomenna, mutta myös samaan aikaan orastava flunssa, en ole katsonut mitä syön, enkä ole ehtinyt treenaamaan. Silti ajattelen, että voin mennä kuvattavaksi ja tulee varmasti hienot kuvat.

Vaaleanpunaisesta tukasta on ehtinyt muodostua Ellinooran tavaramerkki.

Ellinoora uskoo, että naiset ovat valitettavasti enemmän syynin alla, mitä ulkonäköasioihin tulee.

– Kun mä esiinnyn, haluan toki, että mulla on visuaalisesti näyttävä olo, mutta arkena pystyn kulkemaan ilman meikkiä.

– Ei mua pelota, jos joku ottaa musta kuvan eikä mua kiinnosta, jos joku tuomitsee mut sen perusteella, miltä näytän ilman meikkiä, hän sanoo.

Nuorilta faneilta saatu palaute sosiaalisessa mediassa on yllättänyt laulajan positiivisesti.

– Nuori akseli yllättää aina, miten kauniisti he kirjoittavat ja älykkäästi analysoivat asioita. Yritän ottaa kaiken tarpeettoman negatiivisen palautteen toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

– Toivon, että kaikki saisivat rohkeutta toteuttaa itseään omalla tavallaan.

Ulkonäkö on Sannille keino itseilmaisuun.

Räväkkänä ja karismaattisena esiintyjänä tunnettu Sanni, 26, on tehnyt kirkkaanpunaisesta kuontalostaan tavaramerkin. Suosikkilaulaja uskoo, että tässä ajassa juuri kukaan ei pysty välttymään ulkonäköpaineilta.

– Kun on katseiden kohteena usein, on hyvin tietoinen siitä, että ihmiset todella katsovat, Sanni sanoo.

Sanni ole koskaan identifioinut itseäni ulkonäön perusteella – päinvastoin, ulkonäkö on hänelle tapa itseilmaisuun.

– En koe painetta, että mun pitäisi olla jonkunlainen. Ennemminkin siitä, että kuuntelenhan tarpeeksi itseäni, miltä mä haluan milloinkin näyttää.

–Jos haluaa olla sinut itsensä kanssa, se pitää tulla sisältä päin.

Sosiaalisessa mediassa Sanni huolehtii, että hänen profiilinsa on siistissä kunnossa. Instagram ei ole oikea paikka tärähtäneille bilekuville.

– Saan paljon hyviä kommentteja, vaikka en lähtökohtaisesti kerjää hyväksyntää ulkopuolelta. Jos haluaa olla sinut itsensä kanssa, se pitää tulla sisältä päin. Luulen, että kaikki ihmiset etsivät sitä koko elämänsä. Monet etsivät hyväksyntää ulkoa, hän sanoo.

– Mä en voi nojata muiden mielipiteisiin. Muuten mä en nojaisi mihinkään. Olen päässyt niin pitkälle, etten anna kenenkään vaikuttaa siihen, että mitä mä laitan päälle tai miltä mä näytän.

Sanni julkaisi kesäkuun lopussa tuoreen albumin Trippi. Muusikko nousi julkisuuteen vuonna 2012 julkaistun Miss Farkku-Suomi -elokuvan pääosassa. Musiikkiuransa hän aloitti sooloartistina vuotta myöhemmin, ja hän on sittemmin julkaissut neljä studioalbumia.

Eini muistuttaa, että kaikista tärkeintä on se, mitä korvien välistä löytyy.

Laulajatähti Eini repäistiin musiikkibisnekseen mukaan jo vuonna 1977, jolloin hän oli vasta 17-vuotias. Kun 58-vuotias Eini miettii nyt nuorta itseään, hän toivoisi olleensa itselleen lempeämpi ja armollisempi.

– Minulla oli aina joku huonosti. Joko silmäni muka roikkuivat alaspäin, peppuni oli liian iso tai farkkuni istuivat huonosti, Eini muistelee.

– Oikeasti olin todella nätti, vaikka kärsin koko ajan muka jostain ongelmasta. Toivon, että itsetuntoni olisi ollut jo nuorena kohdallaan.

Pitkän uran tehnyt Eini myöntää, että oman itsetunnon rakentaminen musiikkibisneksessä ja julkisuuden valokeilassa ollut paikoin kovaa työtä.

– Totta kai esiintyvänä taiteilijana ulkonäkö on ollut isossa roolissa. Ymmärrän sen, ja olen aina ollut sinut asian kanssa. Olen aina yrittänyt suhtautua ulkonäköön terveellä tavalla, Eini kertoo.

18-vuotias Eini tuli tunnetuksi laululla ”Yes Sir, alkaa polttaa”.

Elämä on opettanut Einille, että ulkonäkö on vain pintaa. Oleellista on se, mitä alta löytyy.

– Kaikista tärkeintä on löytää oma minuus ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Korvien väli on todella tärkeä asia.

– Normaalilla, terveellä itsetunnolla pääsee todella pitkälle. Hyvä itsetunto näkyy nimittäin kauas ja tekee ihmisestä hehkeämmän, Eini muistuttaa.

Avain itsetunnon rakentamiseen voi lähteä Einin mukaan hyvin simppeleistä asioista, kuten esimerkiksi terveellisestä ruokavaliosta ja liikunnasta.

Hyvät eväät voi saada myös vanhemmiltaan. Eini muistuttaa, että hänen ikäluokkansa vanhemmat olivat sodan nähneitä. Tänä päivänä kasvatusmetodit ovat hyvin erilaiset.

– Tämän päivän nuorilla on erilaiset lähtökohdat ja usein hirvittävän hyvä itsetunto. Me olemme kasvattaneet nuoret uskomaan, että olet hyvä juuri tuollaisena ja pärjäät siinä missä muutkin. Siitä juuri itsetunto rakentuu.

Jannika B häpesi pitkään omasta mielestään liian suuria korviaan. Nykyään hän kuitenkin antaa niiden näkyä, sillä Martta-tyttären saaminen opetti, ettei hänen korvissaan ole mitään vikaa.

Korvat. Tarkemmin sanottuna hörökorvat tai ”dumbokorvat”. Ne olivat Jannika B:lle pitkään valtava epävarmuuden lähde. Hän koki korviensa olevan poikkeuksellisen suuret ja erottuvat ja halusi siksi piilottaa ne visusti.

– Koulussa minua kiusattiin korvieni vuoksi ja siitä jäi pitkäksi aikaa traumoja. Häpesin korviani enkä halunnut, että muut näkevät niitä, Jannika B kertoo IS:lle.

Laulaja valitsi aina sellaisia kampauksia ja päähineitä, etteivät hänen korvansa näkyneet ja varoi näyttämästä niitä esimerkiksi valokuvissa. Kun hänen ja Toni Wirtasen esikoistytär Martta syntyi, huomasi Jannika, että tämä oli perinyt äitinsä korvat – onneksi.

– Tajusin sen myötä, että nehän ovat maailman söpöimmät korvat! Tyttäreni kautta opin hyväksymään myös omat korvani ja tajusin, ettei niissä ole mitään vikaa. Usein sinun pitää nähdä objektiivisesti häpeämäsi asia, koska harvemmin pystyt itse arvioimaan omaa ulkonäköäsi kovin neutraalisti.

Toinen arka paikka Jannika B:lle olivat pitkään hänen reitensä. Laulaja tanssi lapsena ja nuorena balettia, mutta jätti rakkaan harrastuksen saatuaan tylyn tuomion ulkomuodostaan. Jannikalle kerrottiin, ettei hänen vartalonsa sopinut ammattitanssijalle.

– Minulle sanottiin, että minulla on liian kookkaat ja lihaksikkaat reidet. Olen sen vuoksi kokenut myöhemminkin, että olen hirveä tynnyrireisi ja piilotellut niitä visusti. Monet menneisyyden möröt voivat siis jäädä vaivaamaan tosi pitkäksi aikaa, hän sanoo.

Jannika B:stä ei tullut ammattitanssijaa, sillä hänen vartalonsa kerrottiin olevan ”vääränlainen” ballerinalle.

Omien epävarmuuksien kanssa julkisuudessa olo on ollut Jannikalle hetkittäin vaikeaa. Välillä hän on stressannut valtavasti, onnistuuko meikki ennen tärkeitä kuvauksia tai näyttääkö hän valokuvissa hyvältä omasta mielestään.

– Ennen kun menin johonkin pressitilaisuuteen, jossa oli ihan uusi maskeeraaja enkä tiennyt yhtään miltä tulen näyttämään kameroiden edessä, saattoi tilanne olla tosi stressaava. Nykyään olen oppinut ottamaan rennommin ja ajattelen vain, etteivät muut huomaa niitä asioita, jotka saattavat vaivata minua.

Laulajan mukaan yksi avain itsensä hyväksymiseen on ajattelutavan muuttaminen. Sen sijaan, että keskittyisi siihen, mikä omassa vartalossa on huonosti, pitäisi siinä yrittää nähdä positiivisia ja kauniita asioita. Myös ulkonäköpaineiden syyn oivaltaminen voi auttaa niiden selättämisessä.

– On tärkeä ymmärtää, että kauneusihanteet ovat yhteiskunnan, ihmisten ja esimerkiksi median luomia paineita. Koko ajan mennään kuitenkin onneksi terveenpään suuntaan ja luonnollisuus ja persoonallisuus on nykyään sallittua. Se kuka just sä olet ja se millainen olet, on kaunista.

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?