Pete Poskiparta tekee temppuja, joita on lähes mahdotonta selittää – amerikkalaiset iskivät silmänsä suomalais­mentalistiin: ”Olihan se käsittämätön juttu”

rac

Julkaistu:

mentalisti
Suomalaisen mentalismin uranuurtaja aloitti kiertueensa lauantaina. Hän näytti IS:lle, miten ällistyttävä suosikkitemppu menee.
Miten se teki sen? on lause, jonka Pete Poskiparta kuulisi satoja kertoja shown’sa aikana, jos yleisö ajattelisi ääneen. Pelkästään yksi kolmiosainen korttitemppu saa toimittajan ällistymään. Mitä Poskiparta kuuli tai aisti? Nähdä hän ei voinut, sillä hän katsoi muualle. Vai katsoiko?

– Aikuiset saavat mentalismista saman kuin lapset taikuudesta. Aikuinen tietää, että silkkiliina ei häviä ilmaan, mutta voi uskoa, että ehkä tuo tyyppi katsoi minua syvälle silmiin ja osaa tulkita kehonkieltäni, Poskiparta sanoo.
  • Artikkelin videolla Pete Poskiparta näyttää ällistyttävän korttitempun!
Kauan ennen kuin turkulainen Poskiparta, 41, alkoi käyttää titteliä mentalisti, hän oli taikuri. Tänä syksynä tulee 30 vuotta siitä, kun hän sai ensimmäisen palkkansa taikuudesta.

– Se oli jonkun urheiluseuran tilaisuudessa Uudenkaupungin teatterissa lokakuussa 1989. Esitys kesti reilut viisi minuuttia. Esiinnyin Henkka-nimisen kaverin kanssa, joka esitti klovnia, ja minä olin taikuri, jonka esityksen hän yritti pilata.

Pikku-Pete seisoi lavalla isän hääpuvusta tehdyssä asussa, joululahjaksi saatu silinteri päässä. Tempuistaan hän muistaa vain mustat EP-levyt, jotka vaihtoivat pussissa väriä.

– Siitä maksettiin 50 markkaa, mutta summa ehkä jaettiin kahtia meidän kesken. Olin toki esiintynyt jo aiemmin ilmaiseksi koulun joulujuhlissa ja sellaisissa.

Siirrytään pikakelauksessa viime kesäkuuhun ja New Orleansiin. Käynnissä on Meeting of the Minds, alan ammattilaisten vuotuinen seminaari, jossa Poskiparta on ollut mukana vuodesta 2012, usein myös esiintymässä. Tänäkin vuonna hänet pyydettiin erikseen esiintymään illallisgaalaan, vaikka hän oli ajatellut pitää välivuoden.

Kun pääpalkinnon, Dunninger Memorial Awardin esittelijä mainitsi sen saajan olevan pienestä ja kaukaisesta maasta, Poskiparran huomio heräsi. Silti oman nimen kuuleminen sai sydämen jättämään lyöntejä väliin.

– Olihan se käsittämätön juttu mutta jälkeenpäin kävi ihan järkeen. He olivat seuranneet minua ja uraani Suomessa. Olen tehnyt muun muassa radiomentalismia sarjana, mikä on maailmankin mittakaavassa erikoista. Olemme Nooran (Karma) kanssa tehneet koko genren tutuksi Suomessa. He olivat huomanneet nuo asiat.

Palkinnon aiempiin saajiin kuuluvat muun muassa maailman tunnetuimpiin mentalisteihin lukeutuva, ristiriitaisia reaktioita herättänyt Uri Geller sekä lukuisissa tv-ohjelmissa nähty Derren Brown.


Poskiparran kiinnostus taikuuden heräsi jo varhain, mutta harrastuksen jalostuminen ammatiksi sai sinetin armeija-aikana.

– Minulla oli rankka irtautuminen teini-iästä aikuisuuteen. Olin punkkari ja kasvissyöjä aikana, jolloin sitä ei harrastanut kukaan. Minulla ei ollut duunia eikä koulutusta. Olin jättänyt kauppiksen kesken, kun se ei kiinnostanut. Armeijassa loksahti paikalleen se, että elämässä täytyy huolehtia itsestään.

Poskiparta päätyi töihin radiokanava Auran Aaltoihin, jossa hän teki muun muassa myyntiä ja jääkiekkoselostuksia. Taikurikeikat kulkivat mukana. Kun TPS oli voittanut kolmannen peräkkäisen mestaruutensa 2001, oli aika jättää selostukset. Samoihin aikoihin Poskiparta tutustui mentalismiin.

– Näin Richard Osterlind -nimisen mentalistin opetusvideon, ja se vain kolahti niin syvälle, että aloin treenata niitä juttuja. Minua alkoi kiinnostaa, miten mieli toimii ja miten sitä voi hämätä.

Klassisen taikuuden osuus esityksissä alkoi pienentyä, kunnes viimeinenkin narutemppu sai lähteä 2010. Poskiparta oli mukana lanseeraamassa jenkkiläistä tv-sarjaa The Mentalist, jonka myötä hän otti tittelin itselleenkin käyttöön ensimmäisenä Suomessa.

Sen jälkeen Poskiparta on muun muassa tehnyt radio-ohjelmia, vieraillut lukuisissa tv-ohjelmissa, käsikirjoittanut Noora Karman tv-sarjaa ja ollut kirjoittamassa kolmea kirjaa, joista viimeisiin Usko tai älä! ilmestyy pian ja ensimmäisestä eli Arjen mentalistista tulee uusi painos.

– Siinä on 30 uutta sivua, ja kirjassa opetetaan muun muassa muistin kaksoisjärjestelmä, jonka avulla voi opetella pitkiäkin numerosarjoja. Siinä käydään läpi, miten kokonaisen korttipaikan järjestyksen voi opetella ulkoa parissa minuutissa. Sillä voi ainakin tienata vedonlyönnissä muutamia kaljoja baari-iltana, Poskiparta naurahtaa.


Iso osa mentalistin työtä on ihmisten lukeminen ja tulkitseminen. Poskiparta on opetellut taitoa koko uransa ajan ja hakenut tietoa eri alojen kirjoista.

– Siitä on hyötyä myös esimerkiksi kaupantekotilanteissa ja neuvotteluissa. Minä olen opetellut lukemaan mikroilmeitä, mutta useilla huippumyyjillä se on luontainen taito, hän kertoo.

Poskiparralla on 5-, 9- ja 11-vuotiaat lapset. Hän myöntää, että kotona mentalistin taidot eivät toimi samalla lailla kuin lavalla.

– Vaimon mielestä minä en osaa lukea häntä yhtään, Poskiparta paljastaa.

Perhe on suurin syy, että nyt kansainvälisestikin palkittu mentalisti ei ole lähtenyt kiertueelle esimerkiksi rapakon taakse.

– Tein sen päätöksen silloin, kun minusta tuli isä. Käyn kuitenkin ulkomailla muutaman kerran vuodessa, tänä vuonna Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Israelissa. Kiertueet on mukava pitää Suomessa.


Juhlavuoden kiertue, Mentalisti 3.0 käsittää 35 esitystä 25 eri paikkakunnalla. Luvassa on täysin ennennäkemättömiä numeroita, sellaisiakin, joiden tekemisestä Poskiparta on haaveillut jo vuosia.

– Olen suuri live-esitysten ystävä. Niissä ollaan tässä ja nyt, eikä esitys koskaan toistu samanlaisena. Siksi rakastan esimerkiksi teatteria niin paljon. Esitys on joka kerta ainutlaatuinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt