5 faktaa Downton Abbey -hittisarjasta – erikoinen sääntö kuvauspaikalla sai näyttelijät ällötyksen valtaan: ”Me haisimme”

Julkaistu:

Perjantaina Suomessa ensi-iltansa saanut Downton Abbey -elokuva jatkaa Crawleyn perheen tarinaa.
Englantilaisen kartanon elämää 1900-luvun alussa seurannut Downton Abbey -tv-sarja nähdään vihdoinkin valkokankaalla. Elokuva jatkaa Crawleyn aatelisperheen ja heidän palvelusväkensä tarinaa siitä, mihin sarja päättyi.

Eletään vuotta 1927 ja kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary ovat tulossa vierailulle Downton Abbeyyn. Kartanon väki tuskailee järjestelyiden kanssa ja etenkin palvelusväki on helisemässä hovin vaatimusten kanssa.

Näyttelijäkaartia ei tarvinnut kauaa maanitella palaamaan rooleihinsa, kun heille kerrottiin elokuvaprojektista.

– Meillä on niin hauskaa yhdessä, että minulla ei ollut pienintäkään epäilystä lähteä mukaan elokuvaan, hovimestariksi sarjan viimeisellä kaudella ylennetty Thomas Barrow, eli näyttelijä Robert James-Collier kertoo kansainväliselle medialle Lontoossa vain hetkeä ennen elokuvan Britannian ensi-iltaa.


Yksi fanien suurista suosikeista on Kevin Doylen esittämä herra Moseley, joka vastaa eräistä elokuvan hilpeimmistä kohtauksista. Doylelle paluu Downtoniin oli kutkuttava tilaisuus heittäytyä jälleen osaksi englantilaiskartanon suhdekiemuroita.

– Meillä on ollut kuvaamisesta kolmen vuoden tauko. Totta kai olin hermostunut, sillä on hyvin harvinaista tulla takaisin samaan rooliin kolmen vuoden jälkeen, Doyle huomauttaa.


Näyttelijät sanovat tietävänsä tasan tarkkaan, kuinka kiihkeästi fanit ovat elokuvaa odottaneet. Siksi yleisön reaktio jännittää. Mitä jos elokuva ei ylläkään fanien mielestä tv-sarjan tasolle?

– Jos on tv-sarjan fani, niin pitää taatusti elokuvasta. Elokuva on taattua Dowtonia, kaikki vain on isompaa kuin sarjassa, Robert James-Collier vakuuttaa.

Tiesitkö tätä huippusuositusta tv-sarjasta?

1. Leskikreivittären esikuva löytyi sarjan luojan lähipiiristä

Koko Downton Abbeyn kenties suosituin hahmo on kiistämättä teräväkielinen leskikreivitär Violet Crawley, jota esittää suvereenisti Dame Maggie Smith. Dowtonin nuorimmille näyttelijöille 84-vuotias Smith on suuri esikuva ja ennen kaikkea rakas työtoveri.

Michelle Dockery nostaa suosikkihetkekseen elokuvassa liikuttavan kohtauksen leskikreivittären ja hänen pojantyttärensä Lady Maryn välillä.

– Maggien kanssa työskentelyssä on aina oma taikansa. Hänen kanssaan näytteleminen on erityistä. Tulen aina vaalimaan viimeistä yhteistä kohtaustamme, Dockery sanoo.


Downtonin luoja Julian Fellowes paljastaa hakeneensa inspiraatiota leskikreivittären hahmoon omasta perheestään.

– Violet perustuu isoisäni vanhimpaan siskoon. Hän oli todellinen auktoriteetti, joka vaali vanhoja brittiläisiä arvoja. Hän oli ankara, myös itselleen. Hänessä ja Violetissa hauskaa on se, kuinka he ovat stereotyyppejä. Ihmiset aina kertovat minulle, kuinka Violet muistuttaa heidän äitiään tai anoppiaan, hän myhäilee.

2. Downton Abbeyn käsikirjoitusta noudatetaan orjallisesti

Downton Abbey on sarjan ja elokuvan käsikirjoittajan Julian Fellowesin lempilampi ja se näkyy. Jokainen repliikki on hiottu viimeiseen asti. Downtonin maailmassa improvisointi ei ole sallittua ja näyttelijät kunnioittavat sitä.

– Julianin käsikirjoitusta ei improvisoida. Heti, jos joku huomasi jonkin sanan muuttuneen, niin siitä huomautettiin, Isobelia esittävä Penelope Wilton kertoo.

3. Kaksi erillistä kuvauspaikkaa palvelusväelle ja Crawleyn perheelle

Sarja ja elokuva on kuvattu pääasiassa Hampshiressä sijaitsevassa Highcleren linnassa. Linnassa on oma erillinen tilansa keittiölle ja palvelusväelle, mutta niitä ei voitu käyttää Downton Abbeyssa.

Linnan alakerta ja palvelusväen asuintilat oli remontoitu kokonaan, eivätkä ne siksi soveltuneet 20-luvulle sijoittuvaan tv-sarjaan. Niinpä rouva Patmoren keittiö ja muut alakerran tilat rakennettiin Lontooseen Ealing-studioon.

– Thomas saattoi yhdessä kohtauksessa lähteä yläkertaan ruokatarjotin mukanaan ja kaksi viikkoa myöhemmin hän saapui ruokailusaliin, Downton Abbeysta kirjan tehnyt Jessica Fellowes on kertonut.

4. Vaatteita ei saanut pestä

Jotta Downtonin roolivaatteet näyttäisivät mahdollisimman aidoilta, joitakin asuja ei saanut pestä. Apulaiskeittäjä Daisya esittävä Sophie McShera on muistellut, etteivät asut enää tuoksahtaneet kovinkaan hyviltä sarjan edetessä.

– Me haisemme, koska asuja ei pestä. Kainaloissa on sellaiset erikoiset kangaspaikat, jotka pestään ja ommellaan takaisin pukuihin, hän on kertonut.5. Kummitteliko kuvauspaikalla Tutankhamonin kirous?

Downton Abbeyn kuvauspaikkana toimiva Highcleren linna on lordi Carnavonin George Herbertin entinen koti. Hän oli innokas amatööriarkeologi, joka rahoitti Howard Carterin kaivauksia Egyptissä. Vuonna 1922 hän oli mukana avaamassa faarao Tutankhamonin hautaa, jonka huhuttiin olevan kirottu.


Tarujen mukaan faaraon ikuista unta häiritsevien ylle langetetaan kirous. Mediassa väitteet faaraon kirouksesta saivat lisäkierroksia kun lordi Carnavon kuoli äkillisesti haudan avaamisen jälkeen.

Downton Abbeyssa kunnioitetaan Highcleren linnan Egypti-kytköksiä jaarli Granthamin koirien nimillä. Crawleyn perheellä on ollut labradorinnoutajat nimeltä Pharaoh (suom. faarao) ja Isis, joka on jumalatar egyptiläisessä mytologiassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt