Lääkärin sanelema sairauskertomus julki – Vesa-Matti Loiri avoimena ajastaan mielisairaalassa: ”Ajattelin, että jään tänne” - Viihde - Ilta-Sanomat

Lääkärin sanelema sairauskertomus julki – Vesa-Matti Loiri avoimena ajastaan mielisairaalassa: ”Ajattelin, että jään tänne”

Vesa-Matti Loiri kertoo elämäkerrassaan ajastaan mielisairaalassa.

15.9.2019 13:28

Taiteilija Vesa-Matti Loiri joutui potilaaksi helsinkiläiseen Lapinlahden mielisairaalaan syksyllä 1979.

Tuolloin hän oli ollut vähän yli vuoden naimisissa Riitta Loirin kanssa. Yhteinen tytär Jenni oli nelikuukautinen ja edellisestä liitosta syntynyt Jan vajaat kuusi vuotta. Kaiken piti olla hyvin, mutta Loiri oli pettynyt itseensä.

– Olin niin loppu, että kun kävelin sinne Lapinlahteen sisään, mä ajattelin, että jään tänne. Oli tehty sopimus, että olisin siellä kuukauden vähintään, Loiri kertoi isännöimässään Loirinuotiolla -ohjelmassa 2014.

Tällä viikolla ilmestyneessä Jari Tervon kirjoittamassa elämäkerrassaan Loiri (Otava) Vesa-Matti Loiri kertoo Lapinlahden sairaalan potilasajastaan. Loiri vietti sairaalassa kuukauden.

Vesa-Matti Loiri voitti Lapinlahden mielisairaalassa sairaalan pingismestaruuden syksyllä 1979.­

Kirjassa on yksityiskohtaista tietoa Loirin sairausajasta. Siinä julkaistaan muun muassa Lapinlahdessa 27.8.1979 päivätty lääkärin lausunto.

”Dokumentin mukaan Loiri ”kuvaa lapsuuttaan varsin mukavaksi, tosin pt:laalla (potilaalla, kirj. huom.) pienestä lähtien huonot välit äidin kanssa. Tämä purkanut aggressioitaan, kuten pt sanoo, potilaaseen lyömällä etenkin kasvoihin. Tätä jatkunut aina siihen saakka, kunnes pt 17 vuotiaana lähtenyt kotoaan”, lääkäri kirjoittaa kirjassa julkaistussa kirjoituksessa.

Kirjan mukaan isä on ollut enemmän syrjässä perheessä, ei muun muassa tullut pt:n ja äidin väliin pt:n pyynnöistä huolimatta.

Lapinlahdessa Vesa-Matti Loiri alkoi kirjan mukaan lohduttamaan isoa miestä, joka vain itki sängyllään täysissä pukeissa. Loiri meni ja koputti miestä olkapäähän. Mies oli Hector, siviilissä Heikki Harma. Hectorilla oli saappaat jalassa. Loiri neuvoi Hectoria vaihtamaan muiden potilaiden tapaan tohveleihin.

Hector eli Heikki Harma oli samaan aikaan potilaana Lapinlahden mielisairaalassa Vesa-Mati Loirin kanssa 1979.­

– Kenkien vaihtaminen ryhdistäisi myös Hectoria: ”Kun istut täällä kanttiinissa ja tänne tulee vieraita katsomaan muita potilaita, he ensin tunnistavat sinut ja sitten katsovat heti jalkoihisi tarkistaakseen, oletko katsomassa ystävääsi vai oletko potilas. Ellet ole sairaalan tossuissa, jatkat edelleen valehtelemista itsellesi”, Jari Tervo kertoo Loirin Lapinlahti-episodista kirjassa.

Kirja kertoo koskettavasti taiteilijayhteisön lojaalisuudesta ja suvaitsevaisuudesta. Kaveria ei jätetty. Hector kävi sairaalasta lähes päivittäin levyttämässä. Hänen muusikkoystävänsä Otto Donner laittoi ystävänsä kielelle Diapamin, jos Hector ei jaksanut laulaa.

Loirin ollessa mielisairaalassa silloinen Teatterikoulun näyttelijätyön lehtori Eero Melasniemi tuli tapaamaan Loiria ja kysyi, alkaisiko Loiri Teatterikoulun näyttelijäntyön lehtoriksi. Melasniemi usutti Loiria ryhdistäytymään. Loirin siniseen silmään syttyi kirjan mukaan pilke.

Rehtori Eero Melasnimei tuli katsomaan Loiria Lapinlahden sairaalaan ja pyysi Teatterikoulun näyttelijätyön lehtoriksi.­

Neljän viikon hoitojakson jälkeen Vesa-Matti Loiri kotiutui sairaalasta. Apulaislääkärin laatimasta epikriisistä eli sairauskertomuksesta selviää diagnoosi 300,41 Neurosis depressiva.

Nykyisin samaa tilaa kuvataan kirjan mukaan diagnoosilla F32.0, mikä merkitsee vakavaa, mutta lievää masennusta.

”Noin 10 vuotta sitten ensimmäisen kerran potilaalla oli voimakas masennus ja väsymysvaihe, joka mennyt ohi ilman psykiatrista hoitoa. Samanaikaisesti potilaan jalka oli murtunut ja oli pitkällä sairauslomalla tämän vuoksi. Parin viime vuoden aikana lisääntyvää masentuneisuuden tunnetta, jonka liittää julkisuuden kasvuun, ei tahdo päästä irti rooleistaan. Aamuisin vaikea nousta, mikään ei kiinnosta, lisäksi on helposti ärtyvä. Kaksi viikkoa ennen Psykiatrian poliklinikalle hakeutumista kävi Hesperian sairaalan poliklinikalla, ulkokuntalaisena ei otettu sisälle. Tilanne sen jälkeen vaikeutunut, alkanut pelätä tekevänsä joko itsemurhan tai muille jotain. Potilas on tullessa hyvin masentunut, mutta pinnalta rauhallinen ja asiallinen.”

Psykologin tutkimuksen mukaan kyseessä on neuroottistasoinen häiriö, keskeistä on riippuvuusproblematiikka.

”Potilaalla on voimakas riippuvuuden ja läheisyyden tarve, mutta hän kokee itsensä hyväksytyksi ainoastaan niin kauan kuin häntä voidaan käyttää hyväksi. Potilas pyrkii suojautumaan vaarallisia riippuvuudentarpeitaan vastaan säilyttämällä etäisyyttä tärkeisiin ihmisiin. Myöskin vihamieliset tunteet herättävät hylätyksi tulemisen pelkoa, niitä täytyy siksi tukahduttaa tai kääntää sisäänpäin. Näin toistuvat pettymykset ihmissuhteissa aiheuttavat itsesyytöksiä ja masentuneisuutta.

”Dg: 300,41” on 1970-luvun diagnoosikieltä. Se tarkoittaa lähinnä ”kroonista melankoliaa”.

Kirjan mukaan Loirin psykologisen tutkimuksen loppua valaisee auringonsäde:

”Prognoosin kannalta positiivista on tva:n kyky asettaa itsensä tarkkailemaan omaa käytöstään älykkäästi humoristiselta kannalta.”

Vesa-Matti Loiri kertoi vuonna 2014 Loirinuotiolla-ohjelmassa, että hoidosta päästyään hän siirtyi Teatterikouluun opettamaan muun muassa Pirkka-Pekka Peteliusta, Pertti Sveholmia sekä Vesa Vierikkoa.

– Mä olen hullujenhuoneelta suoraan tullut opettamaan Vesaa (Vierikko) Teatterikouluun. Hullua sillä kurssilla kyllä tarvittiinkin, yhtä hullua lisää! Loiri naurahti tv-ohjelmassa Loirinuotiolla.

– Ei mulla ollut sellaista kynnystä kertoa oppilaille, että terveisiä hullujenhuoneesta. Siinä lähdettiin puhtaalta pöydältä. Se oli heidän mielestään enemmänkin mielenkiintoista kuin pöyristyttävää, Loiri jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?