Harvinaiset kotialbumikuvat: Pertti Melasniemi ja Vesa-Matti Loiri ovat olleet ystäviä 54 vuotta: ”Kun Vesku tulee kylään, otan esiin aina palopeiton”

Julkaistu:

– Sen muistan, että noissa kotibileissä Vesku jaagas Tuula Nymania, ensimmäistä vaimoaan, joka oli kaikkien sen aikaisten nuorten miesten märkä uni. Sain ihailla nuorisoteatterissa läheltä Tuulaa, mutta muuta en saanut, Pertti Melasniemi kertoo kotialbumikuvasta vuodelta 1965.
Taiteilija Vesa-Matti Loiri ja näyttelijä, ohjaaja Pertti Melasniemi ovat toistensa parhaat ystävät. Se on sanottu puolin ja toisin.

Vesku on useimmiten nähty vieras Melasniemen omakotitalossa Espoossa. Hän tulee aina kylään moneksi päiväksi.

– Kun Vesku tulee kylään, otan esiin aina palopeiton, Pertti ”Pertsa” Melasniemi kertoo.


Nuoruusystävillä on tapana valvoa pitkään.

Vesku pötköttelee sohvalla ja polttaa tupakkaa.

– Kun Vesku poti aiemmin narkolepsiaa, se nukahteli joskus kesken lauseen, Pertti Melasniemi kertoo.

– Suojatakseni sohvaa laitoin siihen palopeiton. Laitan vieläkin, kun Vesku tulee tänne.

He tutustuivat jo 60-luvun alussa. Loiri oli samalla vuosikurssilla Teatterikoulussa Pertin veljen Eero Melasniemen kanssa 1963–66.

Eero ja Vesku olivat koko kouluajan kuin paita ja perse. Heitä kutsuttiin nimillä Paita (Eero) ja Perse (Vesku).

– Olin alussa vain pikkuveli, Pertti Melasniemi kertoo.

Pertti Melasniemi aloitti Teatterikoulussa 1966 ja valmistui näyttelijäksi 1969. Ystävyys Veskuun syveni. Ensimmäinen yhteiskuva Veskusta ja Pertsasta on otettu 1965.

– Nykyään ystävyys on sitä, että muistellaan ja kinataan, miten mikäkin asia on mennyt ja nauretaan itselle ja toiselle, Pertti Melasniemi kertoo.

– Poikamaista pään aukomista, siitähän ystävyys syntyy. Kun olemme sillä tuulella, sanailu on aika leukavaa. Ystäväni on aika nokkela mies eikä jalkoihin jää.


12. syyskuuta ilmestyneessä Jari Tervon kirjoittamassa Vesa-Matti Loirin elämäkerrassa Loiri (Otava) Pertti Melasniemi kertoo 54-vuotisesta ystävyydestä.

Ilta-Sanomat esittelee nyt yksinoikeudella kotialbumikuvia Vesku Loirin ja Pertsa Melasniemen yhteisiltä vuosilta.


Oli vuosi 1965. Tämä on ensimmäinen yhteiskuva Pertti Melasniemestä ja Vesa-Matti Loirista. Jo sitä ennen he olivat tavanneet.

– Tässä kuvassa olemme Tullinpuomin edessä Töölössä menossa kotibailuihin, hän kertoo 1965 otetusta valokuvasta.

Pertti Melasniemellä on kuvassa aurinkolasit.

– Se oli James Dean-aikaa. Olimme kaikki niin James Deaneja.

– Sen muistan, että noissa kotibileissä Vesku jaagas Tuula Nymania, ensimmäistä vaimoaan, joka oli kaikkien sen aikaisten nuorten miesten märkä uni. Sain ihailla nuorisoteatterissa läheltä Tuulaa, mutta muuta en saanut.


2014. Vesa-Matti Loiri isännöi Loirinuotiolla-nimistä keskusteluohjelmaa, joka kuvattiin hänen mökkipaikkakunnallaan Ivalossa. Yhdessä jaksossa vieraana oli muun muassa Pertti Melasniemi.

– Tämä on kuvauksissa meistä kahdesta otettu kuva. Olen käynyt Veskun mökillä tämän lisäksi yhden kerran. Olen kielteisempi mäkäräisten ja hyttysten suhteen kuin Vesku. Siellä niitä on suu täynnä, Pertti Melasniemi kertoo.


4.1.2015. – Kuva on otettu Veskun 70-vuotispäivänä Marbellassa Espanjassa. Lähdimme sinne kahdeksi kuukaudeksi pakoon julkisuutta. Laseissa on oikeaa samppanjaa. Juhlimme alkuun kunnolla. Konjakki on molempien lempijuoma, mutta kyllä juomiseen on tullut huomattavia muutoksia. Ei voi verrata siihen, mitä nuorempana juotiin, Pertti Melasniemi kertoo.


80-luvun alku Marbellassa. – Tässä kippistellään niin kuin tapana on. Olimme Zoomin golf-matkalla. Samassa kuvassa on Spede ja Kojo, mutta ne on rajattu pois.


60-luvun lopulla. – Tässä olemme jossain Mainostelevision näytelmässä. Vesku näytteli suomalaista junttia, kuinkas muuten ja minä saksalaista turistia, Pertti Melasniemi kertoo.


Hattupäiset herrat joskus 80-luvulla. – Olimme 80-luvulla Picnicin mainosspotissa, Pertti Melasniemi muistelee.


2015 Vesa-Matti Loiri ja Pertti Melasniemi viettivät yhteisen ystävyyden satavuotisynttäreitä. Melasniemen pihalla Espoossa oli valtava teltta ja 300 vierasta. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio istuivat eturivissä. Esko Salminen lausui otteita Seitsemästä veljeksestä. Vesku esiintyi bändinsä kanssa ja muun muassa Samuli Edelmann lauloi.

– Teetin tämän julisteen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Siihen on koottu yhteiskuviamme vuosien varrelta.