Tiesitkö? Downton Abbey on kuningatar Elisabetin ja Michelle Obaman lempisarja – monarkilla todella erikoinen harrastus ohjelmaan liittyen

Julkaistu:

Rakastetulla Downton Abbeylla on faneja jopa Buckinghamin palatsissa ja Valkoisessa talossa.
Englantilaisen kartanon elämää 1900-luvun alussa seurannut Downton Abbey -tv-sarja nähdään vihdoinkin valkokankaalla.

Tänään perjantaina ensi-iltansa saava samanniminen elokuva tarjoilee faneille taattua Downtonin taikaa: juonittelua, pukuloistoa ja hersyvää huumoria.

Elokuva jatkaa Crawleyn aatelisperheen ja heidän palvelusväkensä tarinaa siitä, mihin sarja päättyi. Lady Edith (Laura Carmichael) on mennyt naimisiin ja arki kartanossa pyörii entiseen malliin.

Downton Abbeyn ympärille muodostunut fanikulttuuri on aivan omaa luokkaansa ja sarjan ansiosta esimerkiksi 20-luvun muoti on ennennäkemättömän suosittua.

– Fanit ovat aina ihania. Olin hiljattain tapahtumassa, jossa monet fanit olivat pukeutuneet Downtonin hahmoiksi. Yksi rouva oli niin innoissaan, että hän purskahti itkuun, kartanon kokki rouva Patmore, eli näyttelijä Lesley Nicols kertoo medialle Lontoossa järjestetyssä tilaisuudessa.

– Olen kuullut, että ihmiset ovat nimenneet koiriaan Carsoniksi, hovimestari Carsonia esittävä Jim Carter hörähtää.

Britannian kuninkaallisesta perheestäkin löytyy Dowton-faneja, ja jopa kuningatar Elisabetin kerrotaan seuraavan sarjaa.

Tarkkasilmäisellä kuningattarella tiedetään olevan myös erikoinen harrastus Downton Abbeyyn liittyen.

– Kuningatar rakastaa Downton Abbeya. Hän etsii sarjasta virheitä, koska hän tuntee Highcleren linnan, jossa sarja kuvattiin. Hän on yöpynyt siellä Carnarvonin perheen vieraana, kirjailija Brian Hoey on kertonut Telegraph-lehdelle.

Hoeyn mukaan kuningatar on katsonut jokaisen jakson hyvin tarkkaan ja pistänyt merkille, jos hän on huomannut jotain outoa Highcleren linnassa tai aikakauden kuvauksessa.


Michelle Obama järjesti yllätyksen

Michelle Dockery (Lady Mary) nauraa, kuinka epätodelliselta tuntui kun Cambridgen herttuatar Catherine vieraili kuvauspaikalla muutama vuosi sitten.

– Se oli melkoista! Prinsessa meidän Dowtonissamme! hän nauraa.


– Olemme tavanneet myös prinssi Williamin. Hän oli todella mukava, Lady Edith, eli näyttelijä Laura Carmichael kehuu.

– Camp.. Mikäs se nyt olikaan? Minkä herttua hän on? Cambridgen herttua! Tom Bransonia esittävä irlantilainen Allen Leech kujeilee ja saa Laura Carmichaelin ja Michele Dockeryn repeämään nauruun.

– Niin, kuten näkyy, tiedämme kyllä asiamme kun kuninkaallisista puhutaan, Dockery virnistää.


Myös Cornwallin herttuatar Camilla on Downton Abbey -fani, mutta prinssi Charlesia pukudraama ei pahemmin kiinnosta.


Jim Carter muistelee näyttelijäkaartin olleen innoissaan tv-sarjan kuvausten aikaan, kun näyttelijälegenda Shirley MacLaine piipahti kuvauksissa tekemässä roolin Granthamin kreivittären Coran äitinä.

– Hän suuteli ihmisiä poskelle ja hänelle kerrottiin, ettei hän siinä roolissa saisi tervehtiä palvelusväkeä niin. Hän parahti, että hän pitää Carsonista, eikö hän saisi edes halata häntä, Carter hekottaa.


Rouva Hughesia esittävä Phyllis Logan muistelee rouva Michelle Obaman järjestäneen näyttelijöille melkoisen yllätyksen, kun he vierailivat Yhdysvaltain suurlähetystössä Lontoossa.

– Osallistuimme siellä erääseen tilaisuuteen ja meille ojennettiin kirje rouva Obamalta. Myöhemmin kävimme Valkoisessa talossa ja tapasimme hänet. Se oli häneltä kaunis ele. Hän oli valtavan mukava, Logan hymyilee.


Granthamin jaarlia Robert Crawleya näyttelevä Hugh Bonneville kertoo kuulleensa esimerkiksi poliitikoilta, kuinka he ovat saattaneet jäädä koukkuun tv-sarjaan lomalla.

– On koskettavaa, kuinka paljon ihmiset sarjasta pitävä, hän toteaa.