Elämäkerta: Vesa-Matti Loirin kiihkeä ilta sai hurjan käänteen – liukastui omaan spermaansa ja pian vintti pimeni - Viihde - Ilta-Sanomat

Elämäkerta: Vesa-Matti Loirin kiihkeä ilta sai hurjan käänteen – liukastui omaan spermaansa ja pian vintti pimeni

Julkaistu: 12.9.2019 13:27

Vesa-Matti Loiri paljastaa uutuuskirjassaan, kuinka hänen ensimmäisen avioliittonsa päätyttyä elämässä koittivat villit sinkkuajat.

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri kertoo elämänsä käänteistä tänään ilmestyneessä elämäkerrassaan Loiri. Jari Tervon kirjoittamassa opuksessa paneudutaan yksityiskohtaisesti myös Loirin naissuhteisiin. Video yllä: Näin alkaa Jari Tervon kirja Vesa-Matti Loirista.

Kirjassa kerrotaan, kuinka Vesa-Matti Loiri oli vain 24-vuotias erottuaan ensimmäisestä vaimostaan Tuula Nymanista vuonna 1969. Hänellä oli avioliitto takanaan, mutta elämä edessään. Sen Loiri hyödynsi: hän myönsi jopa julkisuudessa olevansa seksuaalisesti erittäin virittäytynyt tyyppi.

Avioliitto oli tosin vielä virallisesti voimassa, kun Loiri löysi nuoren laulajan Carola Standerskjöldin. Carola oli kaunis ja lahjakas, mutta arka sielu. Hän peitti pelkojaan pillereillä ja alkoholilla. Epävarmuus näkyi myös vuoteessa. Suhde Loiriin kesti kolme viikkoa.

Loirilla oli suhde kolme viikkoa kestävä suhde Carola Standertskjöldiin.

Kaksikko poseerasi Nyrkkipostin kannessa vielä sen jälkeen, kun olivat eronneet. Kuvasta maksettiin, ja Carola tarvitsi rahaa. Loiri oli kuvauksissa vihainen – ei Carolalle, vaan itselleen, kun tuli suostuneeksi.

Carolan jälkeen naiset Pengerkadulla vaihtuivat tiuhaan. Näyttelijä Arja Pessa, toimittaja Pirkko Peltonen, missikaunotar Titta Eskola, tanssija Solweig Akerberg...

Loiri oli myös Virpi Miettisen kanssa, vaikka vuoden 1965 Miss Suomi omassa elämäkerrassaan asian kiistikin.

Virpi Miettinen missivuonnaan 1965.

Miettinen pelasti Loirin hengen. Keväällä 1970 Loiri katkaisi jalkapallon tuoksinassa jalkansa. Seuraavana aamuna nuori näyttelijä kertoi IS:lle pelanneensa niin kauan, että olikin jo aika loukkaantua.

Vointi otti pian huonomman käänteen. Kun Miettinen saapui katsomaan jalkansa katkaissutta näyttelijää sairaalaan, käsi tärisi ja hiki valui. Loiri oli tulikuuma.

Miettinen lähti juoksemaan. Hän riensi pitkän käytävän päähän ja huusi hoitajille, että Loiri tarvitsee apua. Sairaanhoitaja mittasi kuumeen. Lämpöä oli 39,9 astetta.

Vesa-Matti Loiri vuonna 1971.

Paikalle kutsuttiin Loiria hoitava lääkäri. Hänen nimensä sattui olemaan Soini Ryöppy. Hän repäisi Loirin pyjamantakin auki niin, että napit lentelivät pitkin lattioita. Potilaan rintaa täplittivät punaiset pilkut. Ne tiesivät huonoa.

Sängyn reunat nostettiin ja pyörällistä petiä kiihdytettiin kohti teho-osastoa. Loiri ehti hyvästellä Miettisen ennen kuin menetti tajuntansa.

Rasvaembolia on hengenvaarallinen tila, jossa rasvapisaroita päätyy keuhkojen hiussuoniin. Sitä esiintyy erityisesti suurten luunmurtumien jälkeen. Virpi Miettinen reagoi, Soini Ryöppy diagnosoi. Ilman heitä Loiri olisi kuollut. Lähellä oli muutenkin.

Miettisen kanssa samassa alivuokralaisasunnossa aikanaan punkannut Katja Peiponen oli valokuvamalli, hylännyt isänsä suunnitteleman akateemisen uran ja perinteisen elämänkaaren. Hänen kanssaan Loiri eteni pidemmälle: he kihlautuivat maaliskuussa 1971.

Katja Peiponen oli menestynyt huippumalli.

Loiri ja Peiponen nauttivat yhteisestä elämästä. Matkustelivat ja näkivät maailmaa. Peiponen oli uranainen: hän menestyi mallimaailmassa ja kirjoitti naistenlehtiin. Hänen työmatkansa pitenivät. Kerran hän oli poissa kokonaiset kolme viikkoa.

Se oli näännyttävän pitkä aika ilman seksiä. Kun Peiponen palasi, Loiri meni kentälle vastaan ja pari nappasi taksin Pengerkadulle. Siellä he raastoivat vaatteet toisiltaan jo eteisessä ja alkoivat naida seisaaltaan. Selkärankaa köyristävän siemensyöksyn saatuaan Loiri suunnisti kohti kylpyhuonetta ja liukastui omaan spermaansa.

Molemmat jalat heilahtivat kohti kattoa, pää kumahti lattiaan, valot himmenivät ennen kuin sammuivat. Tajun palattua ja Peiposen puhallettua kuhmukohtaan rakastavaiset keskittyivät moneksi päiväksi toisiinsa. Peiponen tuli raskaaksi. Loiri ehdotti, että pidetään lapsi.

Peiponen halusi kuitenkin abortin. Loiri meni sairaalaan katsomaan kihlattuaan operaation jälkeen. Hänelle jäi mieleen vanhan hoitajan kuiva lause: harvoin täällä isiä näkee. Rakkaus on traagista.

Loirin mielestä Peiponen ei koskaan pystynyt käsittelemään aborttia, vaikka oli itse sen halunnut. Hän pelkäsi uransa puolesta. Loiri ja Peiponen erosivat, eivätkä he koskaan enää tavanneet.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Loiri-kirjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?