Maustetytöiltä kunnianosoitus Juice Leskisen klassikkohitille – musiikkivideo nyt ensiesityksessä Ilta-Sanomissa

rac

Julkaistu:

Maustetyttöjen läpimurtovuosi jatkuu uudella kappaleella Viidestoista päivä. Juice Leskisen Viidestoista yö -klassikon sisarteokseen tehdyn musiikkivideon ensi-ilta on ISTV:ssä.
Mikä on yleisin palaute, mitä Maustetytöt keikoillaan saa?

– Eniten tullaan vitsailemaan meidän ankeasta lähestymistavasta. Siinä on jotain sellaista masentavuutta, johon ihmiset voivat samastua, kitaristi Anna Karjalainen sanoo.

Maustetytöt on kuluvan vuoden puhutuin poptulokas. Sisarukset Anna, 27, ja laulaja-kosketinsoittaja Kaisa Karjalainen, 25, muodostavat duon, joka oli kuluneen kesän suosikkiesiintyjistä ainoa, joka kelpasi niin Iskelmä- kuin Flow-festivaaleillekin – legendaaristen Ville Valo & Agentsin ja J. Karjalaisen ohella.

Mutta siinä missä Agents ja J. Karjalainen ovat rakentaneet mainettaan vuosikymmenet, Vaalasta Oulun läheltä Helsingin Kallioon muuttaneet Maustetytöt repäistiin mitä moninaisimmille keikoille äkisti.

– Vuosi sitten kesällä meillä ei ollut keikkoja juuri lainkaan, Anna Karjalainen sanoo.

– On yllättävää, että nyt on kysyntää ollut näin paljon. Tietysti on kivaa, että niin erilaiset yleisöt ovat tulleet kuuntelemaan meitä, niin nuoret kuin vanhatkin.

Kesällä keikkoja oli kaikkiaan 40. Syyskuun ajan yhtye pitää omasta tahdostaan lomaa ja esiintyy vain kerran. Lokakuussa vakavailmeiset Karjalaiset ilmestyvät taas esiintymislavoille, kun julkaistaan odotettu esikoislevy Kaikki tiet vievät Peltolaan.

Sen kolmantena maistiaisena julkaistaan video kappaleesta Viidestoista päivä. Videon ensi-ilta on yksinoikeudella Ilta-Sanomissa.
  • Viidestoista päivä -musiikkivideo on katsottavissa pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Juice Leskisen klassikkobiisi Viidestoista yö on Maustetyttöjen keikoilla huomiota herättäneen kappaleen ilmeinen sisarteos. Juicen sanoituksessa oli tosin juotu kaksi viikkoa – tässä oltu juomatta.

Viidestoista päivä ilman sua – ja kaljaa

Se pitäis helpottaa

Mut en menis vannomaan

Juopuen tai juomatta, tuskainen kumppanin kaipuu kaikuu kummassakin kappaleessa. Mutta onko kyseessä kunnianosoitus vai parodia?

– Se on ihan tietoisesti tehty muistuttamaan Juicen biisiä. Kyllä se sinne kunnianosoituksen puolelle kääntyy. Pidämme molemmat suurimmasta osasta Juicen tuotantoa, Anna sanoo – kappale on Kaisan kirjoittama.

Juicen klassikkobiisien lisäksi Maustetyttöjen kohdalla mainitaan usein kaksi muuta 1980-luvulla suomalaisten tietoon noussutta nimeä: Gösta Sundqvistin iskelmällisiä poplauluja esittämään perustettu Leevi & The Leavings ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

– Molempia ihaillaan, ei voi muuta väittää, Anna Karjalainen sanoo.

Leevi & Leavingsista muistuttaa Kaisa Karjalaisen toteava laulutapa. Sekä Sundqvistin että Kaurismäen maailmaa ovat puolestaan asenne ja näkökulma: kaikkien teoksissa ääni annetaan chaplinilaisesti vähäosaisille, köyhille tai rakkauden murjomille.

Kurjuuden keskelläkin on kuitenkin myös koomisuutta, helpottavaa huumoria. Vaikka Maustetytöt eivät juuri hymyile, se ei tarkoita, etteikö heillä olisi huumorintajua.

– Eivät ihmiset jaksaisi tätä, jos tämä olisi ihan vakavaa.


Maustetytöt erottuu muutaman aikalaisen, muun muassa Litku Klemetin, Rosita Luun ja Hulda Huiman kanssa nykyisen suomalaisen radiopopin valtavirrasta. Kaikkien tekemisestä loistaa lahjakkuus, mutta vilpittömyyden vaikutelmaa lisää amatöörimäisyys.

Kotikutoisuus kuulostaa raikkaalta aikana, jolloin suomalaisten pophittien tekninen toteutus kestää vertailun minkä tahansa kansainvälisten tuotosten kanssa.

Maustetytöt on muutenkin kummajainen nykyisten artistien ja yhtyeiden joukossa.

– Emme ole teknologiavastaisia, mutta olemme omassa ikäpolvessamme varmaan aika poikkeuksellisia. Manageri on meille vihainen, kun emme jaksa päivittää Instagramia. No, hän saa hoitaa nyt itse sitä päivittämistä, Anna kertoo.

Manageri, valokuvaajanakin tunnettu Aki Roukala toimii Is This Art? -yhtiönsä kautta myös Maustetyttöjen levy-yhtiönä. Anna ja Kaisa Karjalainen saivat alkuvuodesta Tein kai lottorivini väärin? -sinkkuhittinsä ansiosta useita tarjouksia isoilta levy-yhtiöiltä, mutta he tahtoivat jäädä toimimaan omillaan.

– Tahdomme täyden taiteellisen vapauden.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt