Vesa-Matti Loiri yritti itsemurhaa vaimonsa kuoleman jälkeen – lääkärin aavistus pelasti pahimmalta

rac

Julkaistu:

– Kotiin päästyään hän huuhtoi kaikki pillerit alas lasillisella vettä, hyvästeli hengessään pienen poikansa ja sulki silmänsä siinä vakaassa ajatuksessa, ettei niitä enää koskaan avaa, Jari Tervo kirjoittaa Vesa-Matti Loirista uutuuskirjassa.
Taiteilija Vesa-Matti Loirin elämässä on ollut paljon menetyksiä.

Hänen järjestyksessä toinen vaimonsa Mona Loiri (o.s. Puolanen) kuoli auto-onnettomuudessa Pernajassa. Oli marraskuun 25. päivä vuonna 1977.

Pariskunnan poika Jan Sebastian Loiri oli äitinsä kuollessa nelivuotias. Siihen aikaan ei ollut kännyköitä. Vesa-Matti Loiri sai tiedon vaimonsa menehtymisestä vasta seuraavana päivänä.

Vesa-Matti Loiri palaa tuskallisiin muistoihin Jari Tervon kirjoittamassa uutuuskirjassa Loiri (Otava). Yli 700-sivuinen elämäkerta kertoo perinpohjin suositun taiteilijan elämän varjoista ja valoista. Kirja ilmestyy 12.9.2019.
  • Voit kuunnella yllä olevalta videolta, miten Jari Tervon kirjoittama Loiri-elämäkerta alkaa.

Loiri kertoo kirjassa siitä, kuinka hän oli yhtäkkiä yksinhuoltaja. Jan vietti äitinsä kuoleman jälkeen aikaa Loirin vanhempien Taiton ja Lilyn luona, myöhemmin hänestä huolehti myös Monan äiti.

Loirilla oli tuohon aikaan talousvaikeuksia. Uudenmaan lääninverovirasto vaati miehen asettamista henkilökohtaiseen konkurssiin.

– Konkurssi, viina, holtiton elämä, Monan kuolema. Vastoinkäymiset kasaantuivat. Loirin mieli järkkyi. Hän yritti itsemurhaa, Jari Tervo kirjoittaa kirjassa.

Viikon kuluttua vaimon kuolemasta Loirista tuntui, että hän on saanut elämästään tarpeeksi. Hän marssi lääkäriin ja kertoi kokemastaan. Kirjan mukaan lääkäri kirjoitti hänelle rauhoittavia.

– Kotiin päästyään hän huuhtoi kaikki pillerit alas lasillisella vettä, hyvästeli hengessään pienen poikansa ja sulki silmänsä siinä vakaassa ajatuksessa, ettei niitä enää koskaan avaa, Jari Tervo kirjoittaa kirjassa.

Loirin pelasti ammattitaitoinen lääkäri. Tämä oli kirjan mukaan aavistanut, että Loiri ei etsi hetkellistä vaan kertakaikkista apua. Hän oli määrännyt taiteilijalle miedot pillerit.

Vesa-Matti Loiri muisteli vaimonsa menettämisen tuskaa Loirinuotiolla -ohjelmassa 2014.


Loiri aloitti vieraidensa presidentti Sauli Niinistön ja jalkapallolegenda Jari Litmasen kanssa iltanuotion äärellä keskustelun menettämisestä.

–  Olemme molemmat kokeneet samankaltaisen menetyksen, Loiri totesi, ja Niinistö laski lohduttavasti kätensä Loirin reidelle.

Jatkoksi Loiri siteerasi pätkän Niinistön Viiden vuoden yksinäisyys -kirjasta.

–  Maailma on muuttunut vain yhden ihmisen verran, mutta samalla kokonaan. Kaikki palautuu nollapisteeseen, ja kykyä on vain yhteen asiaan tarttumiseen kerrallaan, Loiri luki.

Tekstin edetessä Loiri pyyhki silmiään ja presidentti Niinistö tuijotti tiiviisti tuleen.

Vuonna 1994 Vesa-Matti Loiri kohtasi jälleen hirvittävän menetyksen, kun hänen ja Mona Loirin poika Jan Loiri kuoli, myös auto-onnettomuudessa.

– Olen ajatellut, että hän lähti äitinsä luo, Loiri sanoi Ilta-Sanomille kaksi viikkoa pojan kuoleman jälkeen.

Uusi tragedia tapahtui toukokuussa 2019, kun Vesa-Matti Loirin toiseksi vanhin poika Joonas Loiri kuoli yllättäen. Hän oli kuollessaan vain 37-vuotias.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt