Meskaliinikokeilu aiheutti yli 12 tunnin erektion: uutuuskirja paljastaa Vesa-Matti Loirin päihteiden ja seksin täyttämät nuoruusvuodet

Julkaistu:

Loiri-kirja
Vesa-Matti Loirin kertoo elämäkerrassaan meskaliinikokeilustaan toisen vaimonsa Mona Loirin kanssa.
Tänään ilmestyneessä, Vesa-Matti Loirin elämästä kertovassa uutuuskirjassa Loiri käydään läpi perinpohjaisesti kenties Suomen suurimman viihdetaiteilijan elämää.

Jari Tervon kirjoittamassa kirjassa kerrotaan, kuinka Loirin toinen vaimo Mona Puolanen oli vasta 19-vuotias, kun mies tapasi hänet ensi kerran. Loiri oli 27. Pari päätyi heti viettämään öitä yhdessä viihdetaiteilijan kotona Pengerkadulla, mutta seurustelusta ei ollut kummankaan mielestä kyse.

Puolanen ja Loiri tapasivat usein Natsalla, muusikkojen oleskelupaikassa Kasarmikadulla. Kerran Mona kysyi viihteen monitaiturilta, kiinnostaisiko tätä kokeilla meskaliinia. Loiri vastasi myöntävästi. Tällaisiin kysymyksiin hän vastasi aina.

Meskaliini on LSD:n kaltainen huumausaine, jota valmistetaan peyote-kaktuksesta. Se levisi suomalaistaiteilijoiden suosioon 1960-luvulla.

Loiri ja Puolanen valitsivat kokeilunsa alttariksi Monan matkoilla olevan näyttelijäystävän kodin. Banderapäiset miehet tulivat asuntoon ja sekoittivat pulverin vesilaseihin.

Pariinkymmeneen minuuttiin ei tapahtunut mitään. Sen jälkeen paljon. Kaiken näki kirkkaasti.


Pariskunta hyppäsi parvelle rakastelemaan perinpohjaisesti. Loirin erektio kesti yli 12 tuntia. Kokonaisen vuorokauden jälkeen Puolasen trippi kohtasi loppunsa. Myös Loirin vauhti hidastui: hän ei ollut syönyt eikä juonut mitään yli vuorokauteen – meskaliinivettä lukuun ottamatta.

Loiri hörppäsi jaffaa, ja trippi käynnistyi jälleen. Se jatkui kolme vuorokautta.

Loiriin iski valtava nälkä. Hän kysyi Monalta, mennäänkö naimisiin. Mielellään, Mona vastasi heti.

Vastakihlautuneet marssivat kolmepäiväisen paaston jälkeen syömään kruununhakalaiseen ravintolaan. Meskaliinikokeilu jäisi viimeiseksi.

Loiri tilasi taksin heittääkseen Monan bussipysäkille. Tämä pääsisi Hämeentietä pitkin vaivattomasti äitinsä luokse. Loiri oli avaamaisillaan suunsa: pitäisikö meidän vielä miettiä sitä naimisiinmenoa? Mutta ennen kuin Loiri sai ääntä ilmoille, Mona sanoi: älä vaan peru, älä vaan uskalla perua nyt.

Vesa-Matti ja Mona Loiri vihittiin avioliittoon tammikuussa 1973. Heidän onnensa täydentyi pian Jan-pojalla. Liitto päättyi kuolemaan: Mona Loiri menehtyi auto-onnettomuudessa 1977.

Kursivoidut kohdat ovat otteita Loiri-kirjasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt