Vesa-Matti Loiri kävi lähellä kuolemaa 2010: elämäkerta paljastaa elimistöstä löytyneen ”tappavan cocktailin” – viinaa, kipulääkkeitä, kannabista... - Viihde - Ilta-Sanomat

Vesa-Matti Loiri kävi lähellä kuolemaa 2010: elämäkerta paljastaa elimistöstä löytyneen ”tappavan cocktailin” – viinaa, kipulääkkeitä, kannabista...

– Hänen kohtausta seurannut päivänsä oli hänen ensimmäinen täysin alkoholiton päivänsä kuuteen vuoteen ja seitsemään kuukauteen, uutuuskirja kertoo Vesa-Matti Loirin elämästä sairauskohtauksen jälkeen 2010.

12.9.2019 0:02

Hapenpuute aivoissa vei taiteilija Vesa-Matti Loirin teho-osastolle Sodankylässä kesäkuun 12. päivä 2010.

Loiri oli Sodankylän elokuvajuhlien tähtivieras.

Siellä esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti Mika Kaurismäen ohjaama Vesku-dokumentti. Elokuvaguru Peter von Bagh haastatteli myös Loiria kaksi tuntia täydelle katsomolle.

Loiri sai työnsä tehtyä ja meni hotelliinsa iltapäivätorkuille. Hän heräsi Rovaniemen sairaalan teho-osastolla.

– Olin silloin lähellä lähtöä, Vesa-Matti Loiri kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa 2011.

  • Voit kuunnella yllä olevalta videolta, miten Jari Tervon kirjoittama Loiri-elämäkerta alkaa.

Vesa-Matti Loirin henki pelastui kesällä 2010 Sodankylässä, koska hänet löydettiin ajoissa hotellin käytävältä.

Nyt Vesa-Matti Loiri palaa traagisen yön tapahtumiin Jari Tervon kirjoittamassa uutuuskirjassa Loiri (Otava).

Näyttelijä Kari Väänäsen vaimo Terhi Väänänen löysi Loirin sodankyläläisen hotellin käytävältä makaamasta vain pyyhe lanteillaan ja hälytti paikalle apua.

Kirjan mukaan Loiri vaikutti löytyessään hotellin lattialta tajuttomalta eikä pystynyt puhumaan. Terhi Väänänen laittoi hänen suuhunsa sokeripalan. Loirilla on diabetes.

Terhi ja Kari Väänänen presidentin itseänäisyyspäivän vastaanotolla Tampereella 2013.

Ambulanssi vei Vesa-Matti Loirin Rovaniemen keskussairaalaan, jossa hän päätyi teho-osastolle. Ensimmäiset päivät hän oli myös yhdistettynä hengityskoneeseen.

Kirjan mukaan päivystävä lääkäri arveli, että uniapnean ja hengitysvajeen pahenemisen taustalla olivat ilmeisesti kipulääkkeet, unilääkkeet ja alkoholi.

Kirjan mukaan Loirin kunto vaihteli sairaalassa. Ensimmäisenä sairaalapäivänään hän tunnisti poikansa Joonas Loirin ja asianhoitajansa Pete Eklundin avattuaan vihdoin silmänsä.

– Loiri kuiskasi käheästi: ”Patjan alle jäi yks jointti”, kirjassa kuvaillaan hetkeä, jolloin Joonas Loiri ja Pete Eklund tapasivat Vesa-Mati Loirin teho-osastolla.

Seuraavana päivänä Loiri ei enää tunnistanut tuttuja miehiä. Oliko happivaje sittenkin vahingoittanut miestä?, Joonas Loiri ja Pete Eklund miettivät kirjan mukaan.

– Myöhemmin lääkäri kertoi Loirille, että olisi helpompi sanoa, mitä Loirin veressä ei ollut kuin oli. Viina, erilaiset reseptilääkkeet, muut holtittomasti nautitut rohdot, diabetes, uniapnea, kannabis ja mitkä lie lähentelivät tappavaa cocktailia, kirjassa kerrotaan.

Terhi Väänänen oli pelastanut Vesa-Matti Loirin hengen.

Vesa-Matti Loiri oli Sodankylän elokuvajuhlien tähtivieras 2010.

Kirjassa julkaistusta sairauskertomuksesta käy ilmi, että Loiri oli monisairas ja hoitanut diabetestä leväperäisesti. Hän ei ollut käynyt sairautensa seurannassa eikä jatkotutkimuksissa.

Insuliinihoidon aloittamisen jälkeen hänen painonsa oli noussut 40 kiloa. Verensokereitten säännöllinen kotiseuranta oli jäänyt hoitamatta, samoin silmänpohjakuvausseuranta eikä metformiinia ollut käytössä missään vaiheessa, kerrotaan kirjassa.

Lapin Keskussairaalassa Vesa-Matti Loiri vietti yhteensä parisen viikkoa.

– Hänen kohtausta seurannut päivänsä oli hänen ensimmäinen täysin alkoholiton päivänsä kuuteen vuoteen ja seitsemään kuukauteen, kirjassa kuvaillaan.

Elämänilo palautui kuitenkin nopeasti. Kun Vesa-Matti Loiri nousi Rovaniemen lentokentällä taksista kohti yksityislentokonetta, hän ryhtyi kirjan mukaan twistaamaan.

Syksyllä 2014 nähtävässä Vain elämää -tv-ohjelman jaksossa Loiri kertoi, ettei olisi halunnut ohjelman kuvausten päättyvän.

– Pelkäsin etukäteen, että kuntoni ei kestä ja että joudun antamaan jossain vaiheessa periksi. Olisin menettänyt paljon, jos olisin jättänyt tämän ohjelman välistä. On hienoa, että pääsin vielä kokemaan tämän, Loiri sanoi tuolloin.

Vesa-Matti Loiri Linnan juhlissa 2017.

Vesa-Matti Loiri on puhunut terveydestään avoimesti vuosien aikana. Loirille tehtiin vatsalaukun ohitusleikkaus 2014. Terveysongelmien ja ylipainon kanssa paininut Loiri painoi enimmillään 154 kiloa, mutta leikkauksen jälkeen paino putosi noin 60 kiloa.

Yksi pysäyttävä hetki oli, kun Loiri näki itsensä Mika Kaurismäen tekemässä Vesku-dokumentissa.

– Se on järkyttävä kohtaus, koska siitä näen, kuinka helvetin lihava oikeasti olen ja kuinka vaikeaa kävelemiseni on. On karmean näköistä, kun on niin vaikea kävellä, Loiri kertoi Ilta-Sanomille 2012.

Paino ja sairaudet olivat hiipineet varkain.

– Olin siis huonossa kunnossa, mikä ei ollut lääkäreiden vika, vaan hoidin itseäni väärin. Se taas oli omaa laiskuuttani. Sitä kuvittelee olevansa nuorempi kuin on, Loiri totesi 2012.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?